czy to dobry zestaw?

Witam wszystkich forumowiczów,jestem nowy na tym forum.Mam pytanie do fachowców,czy ta kompozycja jest wystarczająca.
Win XP SP2
–Nod 32 (2.50)
–Ad–Aware 1.06
–Spybot Search&Destroy
–CCcliner
–Reg cliner
firewoll systemowy,dodam źe wszystko jest regularnie aktualizowane i jak do tej pory nie miałem źadnych problemów z systemem.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

lucy:
Tu właśnie odstaje systemowa zapora, nie powstrzyma szkodnika przed połączeniem się z siecią
lucy, pomimo zgrai zainstalowanych antyvirow, antytrojanow i firewalli, znajda sie programy laczace sie z netem, zapychajace polaczenie, itd, itd...
Slady tych "wyskokow" znajdziesz w dziesiatkach logow :wink: .
lucy:
.. a EL NINO dasz odetchnąć bo najprawdopodobniej nie będziesz wklejać co jakiś czas loga z HijackThis z prośbą o pomoc..
:)
EL NINO oddycha od logow juz dosc dlugo i ani go to ziabi, ani parzy :P .

Amon–Ra:
EL NINO:
Skoro zainstalowany jest ten tak bardzo polecany NOD, w jaki sposob w systemie zagniezdza sie smieci laczace sie z netem ? :P :P

No cóź, profilaktyka jest łatwiejszą i znacznie szybszą drogą, niź mozolne usuwanie skutków.
Oczywiscie – profilaktyka RULEZZZZ :wink: . Tylko wydaje mi sie ze nie zrozumiales. Skoro "swietny" NOD jest na pokladzie, nie trzeba mi zadnego zewnetrznego firewalla – NOD przeciez nie dopusci do zagniezdzenia sie w systemie zadnych smieci probujacych laczyc sie z netem. Nieprawdaz ? :P :P
Amon–Ra:
...A z gustami, wiadomo, nie dyskutuje się :wink:.
Gdybys zechcial napisac wczesniejszy fragment prostymi slowami, gwarantuje Ci ze bylby on zrozumialy dla wiekszej ilosci osob :wink: .
Relatywizm, czy tez absurdalnosc, wszystko w koncu sprowadza sie do jednego. I nie sa to gusta z ktorymi sie nie dyskutuje.
Ponadto zostaje jeszcze "potrzeba" ktora zaspokajana bywa po wyborze tego czy innego softu. Potrzeba, ktora u mnie jest stosunkowo mala z jednego powodu: IMHO jestem myslacy :wink: .
EL NINO
Dodano
14.08.2005 00:22:24
...niezły ten ost. txt! pozdr i tak trzymać :lol:
matyx45i
Dodano
13.08.2005 11:02:40
EL NINO:
Skoro zainstalowany jest ten tak bardzo polecany NOD, w jaki sposob w systemie zagniezdza sie smieci laczace sie z netem ? :P :P

No cóź, profilaktyka jest łatwiejszą i znacznie szybszą drogą, niź mozolne usuwanie skutków.

EL NINO:
Zapora systemowa jest bardzo dobrym firewallem i nie ustepuje pola zewnetrznym programom w blokowaniu dostepu do komputera. To tylko kwestia wyboru.

Nie chcę wdawać się w dysputy ani prowadzić niekończącej się polemiki – jak napisałeś, jest to kwestia wyboru. I z kwestii wyboru bezpośrednio wynika pojęcie relatywizmu, a więc i niepodwaźalności (i absurdalności takźe) pojęcia gustu, jako moralno–psychologicznego abstraktu. A z gustami, wiadomo, nie dyskutuje się :wink:.
Amon–Ra
Dodano
13.08.2005 02:31:25
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi,sprubóje jeszcze jak system będzie sprawowałsie gdy zajnstaluje mu Outposta,slyszałem źe jest dobry.Pozdrawiam
konkord
Dodano
13.08.2005 01:38:26
dość dobry zestawik jednak ja go nieco zmodyfikuje ;)
Antywirus dobry chodź są lepsze, niestety wadą antywirusow jest to , źe nie są czempionami w dziedzinie wykrywania bardzo dokuczliwej odmiany wirusów , mianowicie trojanów . Testy pokazują , źe wiele jest wychwytywanych jednak nie są tak skuteczne jak wyspecjalizowane narzędzie jakimi są antytrojany. Dlatego konsekwencje są następujące w przypadku przepuszczenia trojana przez monitor NOD–a, program prawdopodobnie będzie chciał połączyć się ze swoim twórcą przez internet a ten przejąć moźe zupełną kontrole nad Twoim systemem. Tu właśnie odstaje systemowa zapora, nie powstrzyma szkodnika przed połączeniem się z siecią , chroni tylko przed atakami z zewnątrz, dlatego lepszy jest firewall zewnętrzny który potrafi powstrzymać trojana i na dodatek powiadomić Cię stosownym komunikatem, wtedy wiesz , źe dzieje się coś niedobrego, tego nie daje zapora xp sp2 . Polecić moźna firewall (wersja freeware) ZA, Outpost, Sygete (wszystko w zasięgu google.ków).
Ochrona antyszpiegowska jest niewystarczająca jeśli korzystasz z IE, wtedy musisz zainstalować rezydentną ochronę jaką zapewnia Ci Microsoft Antispyware (teź darmowy i pisano o nim tu wiele razy , takźe do znalezienia na google.com).
Jeśli przesiądziesz się na alternatywną przeglądarke (wskazane doinstalować i uźywać stale) : Opera, Firefox , Twoje zagroźenie diametralnie zmaleje nawet o 80% – infekcjami związanymi ze zwykłym klikaniem z linku na link , po prostu nie zarazisz systemu tak łatwo jak IE.
Do ochrony systemu zainstaluj teź Win Patrol , bardzo dobry programik ktory przestrzeźe przed modyfikacją wielu podatnych na atak elementów systemu, przeglądarki.
Poziom bezpieczeństwa wzrośnie diametralnie, szczególnie na szpiegowskie zagroźenia.. a EL NINO dasz odetchnąć bo najprawdopodobniej nie będziesz wklejać co jakiś czas loga z HijackThis z prośbą o pomoc..
:)
lucy
Dodano
13.08.2005 01:19:55
Amon–Ra:
Systemowa zapora ma duźo wad (m. in. brak blokowania połączeń wychodzących).
Dla mnie nie jest to wada.
Jakie polaczenia wychodzace ma blokowac ? Skad one sie maja wziasc ? OE ? IE ? Firefox ? Opera ? Skoro zainstalowany jest ten tak bardzo polecany NOD, w jaki sposob w systemie zagniezdza sie smieci laczace sie z netem ? :P :P

Zapora systemowa jest bardzo dobrym firewallem i nie ustepuje pola zewnetrznym programom w blokowaniu dostepu do komputera. To tylko kwestia wyboru.
EL NINO
Dodano
12.08.2005 20:26:21
konkord:

Win XP SP2

Oczywiście plus wszystkie poprawki krytyczne z Windows Update :!:

konkord:
–Nod 32 (2.50)

Osobiście polecam :).

konkord:
firewoll systemowy,dodam źe wszystko jest regularnie aktualizowane i jak do tej pory nie miałem źadnych problemów z systemem.

Tutaj zalecam inny produkt, np. Kerio lub Sygate. Systemowa zapora ma duźo wad (m. in. brak blokowania połączeń wychodzących). Reszta wg mnie OK.
Amon–Ra
Dodano
12.08.2005 12:36:23
konkord
Dodano:
12.08.2005 12:25:36
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1