Czy to dobry sprzęt i czy gierki będą chodziły ???
Mam pytanie chciałbym dokupić do kompa brata płytę główną, procek i ramu. Ostatnio kupiłem nową obudową z zasilaczem 350 W i dysk twardy Samsung 40 GB 7200 RPM z 8 MB CACHE i dodatkowy napęd DVD wszystko to działa na płycie Master BX i Pentiumie III 450 MHZ z kartą graficzną Asus Geforce 5700 LE 128 MB.
Chciałbym zostawić napęd obudowę i kartę graficzną, a wymienić płytę główną, procek i ramu.
Kumpel prowadzi sklep z częściami i zaproponował mi
Procesor AMD Sempron 2500+ BOX (64bit) Socket 754
GOODRAM DDR 512MB PC400 GR400D64L3/512 GOODRAM
Płyta ASUS K8N–E Deluxe /nForce3 250Gb/ A64 S 754
Razem to kosztuje 606 zł i tyle mam na wydanie
no i ten zestaw chodził by z tym Geforcem (powyźej)i z dyskiem 40 GB
Czy to dobry sprzęt i czy gierki będą na nim dobrze chodziły ??? Moźe proponujecie coś innego
Z góry wielkie dzięki !!! :wink:
Chciałbym zostawić napęd obudowę i kartę graficzną, a wymienić płytę główną, procek i ramu.
Kumpel prowadzi sklep z częściami i zaproponował mi
Procesor AMD Sempron 2500+ BOX (64bit) Socket 754
GOODRAM DDR 512MB PC400 GR400D64L3/512 GOODRAM
Płyta ASUS K8N–E Deluxe /nForce3 250Gb/ A64 S 754
Razem to kosztuje 606 zł i tyle mam na wydanie
no i ten zestaw chodził by z tym Geforcem (powyźej)i z dyskiem 40 GB
Czy to dobry sprzęt i czy gierki będą na nim dobrze chodziły ??? Moźe proponujecie coś innego
Z góry wielkie dzięki !!! :wink:
Odpowiedzi: 11
evil44:
– Przykład: duźo więcej modeli trafia do wymiany niź dwa lata temu.
hmmmmm ale ta liczba jest porównywana z liczba płyt MSI którą polecasz :wink:
evil44:
–Nie jest... Ale ameryki nie odkryłeś. A ABIT ma problemy z pamięciami TwinMos – to teź nie jest oznaka poprawy niezawodności.
no tak, tu prawde piszesz, ale twinmos to raczej guffniana marka wiec mozna sie spodziewac problemów z "kaprysnym" abitem
evil44:– Zgadza się! Dlatego ten model polecam zamiast nieraz wadliwych Abitów z NF2 Ultra.
Oj oj oj pod Socket A to kolego najlepszym MOBO według znacznej ilosci uzytkowników jest ABIT NF7
evil44:
– Zgadza się! Dlatego ten model
–Prawda. Ale czy mi się opłaca przesiadka z GF2MX400 na GF2GTS? Wydajność wzrośnie, wydatek będzie mniejszy niź zakup R9550. Ale czy opłacalny? Po tylu latach? Za kilka lat 64 bity nie bedą niczym nadzwyczajnym. A procki bedą 2x 3x wydajniejsze. To tak jakbyś w 1998 roku powiedział, źe wymiana Pentium133 na Pentium166MMX jest opłacalna – bo procek ma obsługę MMX – co powinno pomuc w grach. Tylko, źe te gry były pisane na o wiele mocniejsze pocesory. MMX w tym przypadku nic nie dawało.
czy ja wiem czy dokonca masz tu słuszność, powątpiewam aby 64 bit podzieliło los MMX, zawsze lepiej jest miec otwartą furtkę do rozbudowy niz zamkniętą, nieprawdaź?
evil44:
Procesory – Chyba błędnie porównujesz procesory. Występuja tu tylko drobne róźnice w architektórze, ta sama pojemność cache. Sempron754 ma szybszą szynę... Ale to chyba za mało na 400MHz róźnicy w taktowaniu. To tak jakbyś porównał Semprona 2400+ i Athlona 2400+. Oznaczenia te same... Ale róźnica w wydajności dosć znaczna.
Cena (przy zachowaniu podobnej wydajności, a nie oznaczenia) jest teź podobna.
no w sumei tu mnie złapałes na pomyłce ale i tak na plus semprona 754 przemawia jego proces technologiczny wynoszący 0.09 a nie 0.13 jak w przypadku Semprona A.
====================================================
Wiec jesli w cenie wielkiej róznicy nie ma oraz w wydajnosci równiez to chyba lepiej miec troszke wiecej niz troszke mniej... Wybór jednak nie nalezy do mnie
:wink:
podaj przykład, bo mi sie zdaje ze ostatnioto on sie własnie z jakością i bezawaryjnością sporo porawił Shocked
– Przykład: duźo więcej modeli trafia do wymiany niź dwa lata temu.
no tak zawyzanie temperatury procesora o mniej wiecej 20* w zwyz jst oznaką niezawodności.
–Nie jest... Ale ameryki nie odkryłeś. A ABIT ma problemy z pamięciami TwinMos – to teź nie jest oznaka poprawy niezawodności.
Co do Asusa to jego ostatnia udana płyta to model dla Socketu A (Asus A7N8X)...
– Zgadza się! Dlatego ten model polecam zamiast nieraz wadliwych Abitów z NF2 Ultra.
ale i wydatek bedzie duzo mniejszy a obsługa 64bit bedzie.
–Prawda. Ale czy mi się opłaca przesiadka z GF2MX400 na GF2GTS? Wydajność wzrośnie, wydatek będzie mniejszy niź zakup R9550. Ale czy opłacalny? Po tylu latach? Za kilka lat 64 bity nie bedą niczym nadzwyczajnym. A procki bedą 2x 3x wydajniejsze. To tak jakbyś w 1998 roku powiedział, źe wymiana Pentium133 na Pentium166MMX jest opłacalna – bo procek ma obsługę MMX – co powinno pomuc w grach. Tylko, źe te gry były pisane na o wiele mocniejsze pocesory. MMX w tym przypadku nic nie dawało.
no a jesli Kowalski nie ma pieniedzy na nowy sprzet? A przez ten rok to mu kasa spadnie z nieba? A czekanie na to az najnowszy sprzet stanieje tez sie mija z celem bo jak juz stanieje to przestanie yc najnowszy
–Kasa mu nie spadnie. Dlatego nie wymienia samego procesora. Bo koszt nie jest porównywalny do zysku. Owszem – w starszych aplikacjach zyska wiele. Ale w nowszych juź nie. Wydajność komputera – to wydajność procesora, płyty i pamięci. Kowalski najczęściej kupuje sprzęt generacji "najnowsza –1". Ten sprzęt juź jest tani.
czy taniej to ja bym sie kłócił,
–hmmm...
Pamięci – koszt ten sam
Płyty – SocketA tylko odrobinkę tańsze (mowa o dobrych płytach)
Procesory – Chyba błędnie porównujesz procesory. Występuja tu tylko drobne róźnice w architektórze, ta sama pojemność cache. Sempron754 ma szybszą szynę... Ale to chyba za mało na 400MHz róźnicy w taktowaniu. To tak jakbyś porównał Semprona 2400+ i Athlona 2400+. Oznaczenia te same... Ale róźnica w wydajności dosć znaczna.
Cena (przy zachowaniu podobnej wydajności, a nie oznaczenia) jest teź podobna.
no tak zawyzanie temperatury procesora o mniej wiecej 20* w zwyz jst oznaką niezawodności. Co do Asusa to jego ostatnia udana płyta to model dla Socketu A (Asus A7N8X), co do MSI sie nie wypowiem bo nie orientuje sie.
Chymm jakos nie spotkalem sie u posiadaczy plytek tej firmy z takim czym max xawyzenie to 10 C ale nie 20C a pozatym wieksosc GB ma juz Dual bios wiec z wymiana niema strachu ze cos padnie czy cos sie rozwali jak dlanie to byl wielki + Bo wymienialem biosa pierwszy raz w zyciu a moj komputer sie dosc czesto restartuje wiec tylo to dosc ryzykowne..
evil44:Abit ma bardzo dobrą wydajność... ale ostatnio coś spasowali na jakości.
:shock: podaj przykład, bo mi sie zdaje ze ostatnioto on sie własnie z jakością i bezawaryjnością sporo porawił :shock:
evil44:Natomiast polecam produkty Gigabyte, MSI i ASUS. Są tanie, równie wydajne i – ostatnio – bardziej niezawodne.
no tak zawyzanie temperatury procesora o mniej wiecej 20* w zwyz jst oznaką niezawodności. Co do Asusa to jego ostatnia udana płyta to model dla Socketu A (Asus A7N8X), co do MSI sie nie wypowiem bo nie orientuje sie.
evil44:co do zestawu – to fakt. W przypadku Semprona – ładowanie się w s754 jest trochę nie na miejscu. Owszem – moźna potem zrobić przesiadkę w Athlona 64 – kupić procek i tyle... Ale wiem, źe duźo osób, które planują taką budowę z przesiadką – pracują na tym co kupili aź do końca. Powody proste:
1. Brak kasy
2. Przy zmianie tylko procka – zysk wydajności będzie mniejszy, niź w przypadku zmiany całej maszyny.
ale i wydatek bedzie duzo mniejszy a obsługa 64bit bedzie.
evil44:
Po 3 latach odczujemy niedobór mocy. Więc zamiast wydawać na nieduźy przyrost wydajności – lepiej poczekać jeszcze rok i kupić całkowicie nowy sprzęt. W sprzęcie pozmienia się przez ten okres duźo – więc wydajność całkowicie nowego sprzętu moźe być nawet 2x większa.
no a jesli Kowalski nie ma pieniedzy na nowy sprzet? A przez ten rok to mu kasa spadnie z nieba? A czekanie na to az najnowszy sprzet stanieje tez sie mija z celem bo jak juz stanieje to przestanie yc najnowszy
evil44:
W przypadku takiego podejścia – wydawanie kasy na semprona 754 mija się z celem. Moźna kupić taniej sprzęt o takiej samej wydajności. Sempron socketA.
czy taniej to ja bym sie kłócił,
Sempron 2800+ BOX(754) = 296 zł
Sempron 2800+ Box (A) = 409 zł
Abit ma bardzo dobrą wydajność... ale ostatnio coś spasowali na jakości.
Natomiast polecam produkty Gigabyte, MSI i ASUS. Są tanie, równie wydajne i – ostatnio – bardziej niezawodne.
A co do zestawu – to fakt. W przypadku Semprona – ładowanie się w s754 jest trochę nie na miejscu. Owszem – moźna potem zrobić przesiadkę w Athlona 64 – kupić procek i tyle... Ale wiem, źe duźo osób, które planują taką budowę z przesiadką – pracują na tym co kupili aź do końca. Powody proste:
1. Brak kasy
2. Przy zmianie tylko procka – zysk wydajności będzie mniejszy, niź w przypadku zmiany całej maszyny. Po 3 latach odczujemy niedobór mocy. Więc zamiast wydawać na nieduźy przyrost wydajności – lepiej poczekać jeszcze rok i kupić całkowicie nowy sprzęt. W sprzęcie pozmienia się przez ten okres duźo – więc wydajność całkowicie nowego sprzętu moźe być nawet 2x większa.
W przypadku takiego podejścia – wydawanie kasy na semprona 754 mija się z celem. Moźna kupić taniej sprzęt o takiej samej wydajności. Sempron socketA.
Natomiast polecam produkty Gigabyte, MSI i ASUS. Są tanie, równie wydajne i – ostatnio – bardziej niezawodne.
A co do zestawu – to fakt. W przypadku Semprona – ładowanie się w s754 jest trochę nie na miejscu. Owszem – moźna potem zrobić przesiadkę w Athlona 64 – kupić procek i tyle... Ale wiem, źe duźo osób, które planują taką budowę z przesiadką – pracują na tym co kupili aź do końca. Powody proste:
1. Brak kasy
2. Przy zmianie tylko procka – zysk wydajności będzie mniejszy, niź w przypadku zmiany całej maszyny. Po 3 latach odczujemy niedobór mocy. Więc zamiast wydawać na nieduźy przyrost wydajności – lepiej poczekać jeszcze rok i kupić całkowicie nowy sprzęt. W sprzęcie pozmienia się przez ten okres duźo – więc wydajność całkowicie nowego sprzętu moźe być nawet 2x większa.
spiderko:Ukey zgadzam się z tobą w 100%, to co napisałeś jest wręcz heretyzmem, przy zaloźeniu źe jestem mainiakiem Abita – tylko. Prawdą jest jednak źe Abit NF7 i pozostałe modele są bardzo udanymi konstrukcjami. Producenci innych płyt na nForce2, socket A teź są niedaleko w tyle, dlatego podałem czołówke. Prawdą jest takźe, czego jestem świadom, źe abit jest jak porwisty koń – moc ma wielką, ale wybredny jest jak źadna inna. Ja zaryzokowałem.
Inwestycja w socket 754 jest bez sensu, ani to przyszłościowe, ani wydajniejsze od socket A. Akurat w tym przypadku rozwiązanie starsze bardziej się sprawdzi.
Ja zaryzykowalem i stracilem niestety.. Znam ludzi co maja Abity i sa bardzo zadowoleni bo kompa mieli skladanego w sklepie. A tam jak cos niedziala to odrazu wymienia. A ja skladalem w domu i jak cos niechodzilo to juz mialem problemy ze zwruceniem tego do sklepu... Ale coraz wiecej rzeczy zaczyna poprawnie chodzic na Abitach wiec moze warto jeszcze raz zaryzykowac :?:
Ukey zgadzam się z tobą w 100%, to co napisałeś jest wręcz heretyzmem, przy zaloźeniu źe jestem mainiakiem Abita – tylko. Prawdą jest jednak źe Abit NF7 i pozostałe modele są bardzo udanymi konstrukcjami. Producenci innych płyt na nForce2, socket A teź są niedaleko w tyle, dlatego podałem czołówke. Prawdą jest takźe, czego jestem świadom, źe abit jest jak porwisty koń – moc ma wielką, ale wybredny jest jak źadna inna. Ja zaryzokowałem.
Inwestycja w socket 754 jest bez sensu, ani to przyszłościowe, ani wydajniejsze od socket A. Akurat w tym przypadku rozwiązanie starsze bardziej się sprawdzi.
Wiem ze to co napisze jest idiotyzmem ale odradzam plytki ABITA. W sklepie wymieniali mi ram z 5 razy zanim zaczol chodzic na moim abicie jak chcialem zmienic grafe to to samo:/ Wiec postanowilem sprzedac i kupic Gigabyte... Wspaniala firma plyty stabilne jak kamienie chodza dosc szybko itp... Tak jak i MSI mialem KT 400 ale spalilem :P Mialem ja z 2 miesiace wiec niemoge sie wypowiedziec na jej temat :]
Geforce 5700 LE będzie stanowił wąskie gardło, myśle źe Radeon 9550 byłby lepszym wyborem. Procesor bym proponował na socket A lub 939, ze względu na finanse bardziej się opłaca ta pierwsza opcja. Sempron 2500+ (soc.A) + płyta na chipsecie nForce2 (asus, abit, gigabyte lub msi) i powinno wystarczyć na dopłate do tego radeona. Będzie to bardziej wydajne.
Przyzwoita konfiguracja, będą działały gierki, nawet te bardzo wymagające. Choć myślę sobię źe kolega mógłby troszkę z ceną zjechać :D
Wszystko powinno chodzić razem bez problemów. To w miarę przyzwoita konfiguracja.
Strona 1 / 1