Czy ten dysk nie jest za goracy??
Witam
Mam laptopa i wczoraj zalozylem nowy dysk (poprzedni dostal bad sektorow i mi go wymienili na nowy)
Zastanawia mnie jego temperatura.Waha sie miedzy 57 a nawet 67 stopni. Slyszalem ze 65 to juz maksymalna bezpieczna temperatura.Co o tym myslicie.
Co moze byc przyczyna??
Laptop Compaq Evo N610c
Pentium 4 2.0 GHz
512 RAM
40GB HDD(5400) Samsung
ATI 32 MB grafika.
Windows XP PR
PS
Chcialem tez sprawdzic temperature procka, ale wszelkie programy informuja mnie ze nie mam sensora.
Program speedfan pokazuje jeszcze jedna temperature
"ACPI" ale nie wiem co to jest.
Dzieki za odpowiedz.
Mam laptopa i wczoraj zalozylem nowy dysk (poprzedni dostal bad sektorow i mi go wymienili na nowy)
Zastanawia mnie jego temperatura.Waha sie miedzy 57 a nawet 67 stopni. Slyszalem ze 65 to juz maksymalna bezpieczna temperatura.Co o tym myslicie.
Co moze byc przyczyna??
Laptop Compaq Evo N610c
Pentium 4 2.0 GHz
512 RAM
40GB HDD(5400) Samsung
ATI 32 MB grafika.
Windows XP PR
PS
Chcialem tez sprawdzic temperature procka, ale wszelkie programy informuja mnie ze nie mam sensora.
Program speedfan pokazuje jeszcze jedna temperature
"ACPI" ale nie wiem co to jest.
Dzieki za odpowiedz.
Odpowiedzi: 4
Zrobilem test
Zamienilem dyski
Moj wlozylem do Laptopa kolegi (ten sam producent,niestety inny typ)
a jego dysk do mojego kompa.
Moj dysk w jego kompie pracowal OK (ok 44C)
natomiast w moim kompie jego dysk podgrzal sie do temp pk 61 C(dluzej nie czekalem)Normalnie u niego mial srednia temp.40C
Wyglada wiec ze moj Laptop podgrzewa dysk do takiej temp.
Mam wiec pytanie.Czy moze to wynikac z tego ze to Pentium IV–ktory ponoc jest mocno grzejacym sie prockiem,a dali go blisko dysku.Czy moze komp jest brudny i ma przytkane dziurki i obiegu powietrza nie ma.
Czy moze to jego dzialanie tak dziwnie uzywa dysku ze sie grzeje (system, lub magistrale itp)
Mam normalnego WinXP Pro SP2
Ram 512MB karta ATi Radeon 7500 32MB wewnetrzej pamieci.
Co o tym myslicie??
Zamienilem dyski
Moj wlozylem do Laptopa kolegi (ten sam producent,niestety inny typ)
a jego dysk do mojego kompa.
Moj dysk w jego kompie pracowal OK (ok 44C)
natomiast w moim kompie jego dysk podgrzal sie do temp pk 61 C(dluzej nie czekalem)Normalnie u niego mial srednia temp.40C
Wyglada wiec ze moj Laptop podgrzewa dysk do takiej temp.
Mam wiec pytanie.Czy moze to wynikac z tego ze to Pentium IV–ktory ponoc jest mocno grzejacym sie prockiem,a dali go blisko dysku.Czy moze komp jest brudny i ma przytkane dziurki i obiegu powietrza nie ma.
Czy moze to jego dzialanie tak dziwnie uzywa dysku ze sie grzeje (system, lub magistrale itp)
Mam normalnego WinXP Pro SP2
Ram 512MB karta ATi Radeon 7500 32MB wewnetrzej pamieci.
Co o tym myslicie??
Witam
Dzieki za odpowiedzi.
Dysk to doklanie Samsung 40GB/5400rpm/8M/PATA
MP0402H
Teraz trzymam laptopa na malych podstawkach zeby nie przylegal do biurka (otwory wentylacyjne sa droźne :)
Myslalem zeby jakos przeczyscic wiatrak od procka, ale to wiaze sie z rozkreceniem, a troche sie boje.Kieszen dysk nie ma wogole dziurek fabrycznych.
Na stronie producenta znalezl dosc prymitywna odpowiedz: operating temp 5–55C non–operating 40–70C pewnie chodzi im temp otoczenia.A odpowiedzi na moje pytanie jeszcze nie przyslali.
Temperature sprawdzalem progralem SpeedFan– i kiedys jeszcze czyms–tu nie bylo rozbieznosci. Mierzy mi tez temperature ASCI (ale nie wiem co to)
BIOS jest mocno ograniczony i nie ma tam temperatury procka , ani niczego w tym rodzaju.
Moze on za "dobry" do laptopa–mam na mysli ze ma 5400rpm i sie przez to grzeje??
Pozdrawiam
Dzieki za odpowiedzi.
Dysk to doklanie Samsung 40GB/5400rpm/8M/PATA
MP0402H
Teraz trzymam laptopa na malych podstawkach zeby nie przylegal do biurka (otwory wentylacyjne sa droźne :)
Myslalem zeby jakos przeczyscic wiatrak od procka, ale to wiaze sie z rozkreceniem, a troche sie boje.Kieszen dysk nie ma wogole dziurek fabrycznych.
Na stronie producenta znalezl dosc prymitywna odpowiedz: operating temp 5–55C non–operating 40–70C pewnie chodzi im temp otoczenia.A odpowiedzi na moje pytanie jeszcze nie przyslali.
Temperature sprawdzalem progralem SpeedFan– i kiedys jeszcze czyms–tu nie bylo rozbieznosci. Mierzy mi tez temperature ASCI (ale nie wiem co to)
BIOS jest mocno ograniczony i nie ma tam temperatury procka , ani niczego w tym rodzaju.
Moze on za "dobry" do laptopa–mam na mysli ze ma 5400rpm i sie przez to grzeje??
Pozdrawiam
A te otwory do chlodzenia niesa czasem gdzies zatkane. Czy laptop lezy na kolanach czy jak ...:?:
40GB HDD(5400) Samsung
Wrzuć dokładnie typ tego dysku do googli i poczytaj jego specyfikację,moźe w przypadku tego dysku i pracy w lapie jest dopuszczalna taka temperatura pracy dysku.
Jak dokonałeś pomiaru tej temperatury dysku – bo moźe tu problem – niedokładność odczytu.
Przegrzewanie się całego lapa,kolejny problem – polepszyć chłodzenie.
Temperaturę CPU sprawdź w biosie,często lapy mają własne programy monitorujące pracę lapa.
Uźyj programu Everest do odczytu.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
Strona 1 / 1