czy sie da?
Witam,
czy jest mozliwosc podzielnia lacza jesli ma sie IP przydzielane do MAc karty za pomoca samego switcha, bez routera..??
nie chce wiedziec jak tylko chce wiedziec czy sie da
czy jest mozliwosc podzielnia lacza jesli ma sie IP przydzielane do MAc karty za pomoca samego switcha, bez routera..??
nie chce wiedziec jak tylko chce wiedziec czy sie da
Odpowiedzi: 20
juz troche obczalem na czym poolega mostkowanie chodzi o laczeni komputerow o IP z tego samego zakresu a routing z roznego zakresu ale teraz w przypaku laczenia komputerow w ten sposob jaki opiuje wyzej dlaczego mozna zastosowac tylko routin przeciez tam sa adresy IP z tego samego zakresu mozna ustalic przeciez IP na kompa z z akresu 192.0.0.* moglby ktos ta rzecz wyjasnic :) ...
jak to zrozumie to juz bede chyba wiedzial wszystko poki co czego szukam bo nadal tej rzeczy nie moge nigdzie znalezc :(
jak to zrozumie to juz bede chyba wiedzial wszystko poki co czego szukam bo nadal tej rzeczy nie moge nigdzie znalezc :(
nom przeczytalem to ale chyba nie moge tego zalapac bo nie widze roznice miedzy mostkowaniem a tym co zesmy opisywali
opisywalismy w jednym kompie dwie siecowki i w drugim jedna i potem udostepniamy neta na drugi
i jak to czytam to mostkowanie to jest to samo w jednym dwie siecowki w drugim jedna, tylko wlasnie nic nie ma o udostepnianiu ...
jeszcze cos poszukam to moze obczaje ... chyba ze ktos potrafi to wytlumaczyc na chlopski rozum jakie sa roznice ... :)
opisywalismy w jednym kompie dwie siecowki i w drugim jedna i potem udostepniamy neta na drugi
i jak to czytam to mostkowanie to jest to samo w jednym dwie siecowki w drugim jedna, tylko wlasnie nic nie ma o udostepnianiu ...
jeszcze cos poszukam to moze obczaje ... chyba ze ktos potrafi to wytlumaczyc na chlopski rozum jakie sa roznice ... :)
http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=108
nom juz nie kombinuje :) ... ale w zwiazku z tym dzielniem lacza ostatnio zaczelo mnie to berdziej interesowac i ktos kiedys rzucil haslo 'mostkowanie' i chcac poszerzyc swoja wiedze szukam w necie co to jest mostkownaie i roznic miedzy udostepnianiem takim jak opisywalem
i tak dochodze do wniosku ze mostkowanie to jest laczeni kompow ze soba i jak one sa juz polaczone to potem sie udostepnia neta i wtedy lata wszystko ale nadale nie jestem pewien bo nie moge nigdzie tego znalezc .... :(
i tak dochodze do wniosku ze mostkowanie to jest laczeni kompow ze soba i jak one sa juz polaczone to potem sie udostepnia neta i wtedy lata wszystko ale nadale nie jestem pewien bo nie moge nigdzie tego znalezc .... :(
Nie mozna. Nie kombinuj chlopie, bos juz dostal od mrsita prosta odpowiedz.
nom obczailem troche ... :) ale nie znalazlem jednoznacznej odpwoiedzi, czy za pomoca mostka mozna umoźliwic wielu komputerom korzystanie z sieci internet za pomocą jednego łącza zabezpieczonego MAC'em ...
Jest dokladnie odwrotnie. Nie gadalismy o mostkowaniu.andrzej_aj:tak mi sie troche wydaje ze mostkowanie to jest wlasnie to o czym gadalismy
Otworz swoja Pomoc systemowa, wpisz "mostek" i przeczytaj punkt zatytulowany "Omówienie mostka sieciowego". Jesli bedzie Ci malo, uruchom google.
mam jeszcze jedno pytanie ... troche moze glupie ;) ... ale ja tego nie wiem :)
czym sie rozni mostkowanie od udostepniania takiego o ktorym rozmawialismy wyzej ... :)
PS tak mi sie troche wydaje ze mostkowanie to jest wlasnie to o czym gadalismy ale nie jestem pewien moze jest w tym jakas roznica ...
czym sie rozni mostkowanie od udostepniania takiego o ktorym rozmawialismy wyzej ... :)
PS tak mi sie troche wydaje ze mostkowanie to jest wlasnie to o czym gadalismy ale nie jestem pewien moze jest w tym jakas roznica ...
Zadnych przeplotow. Nie stosuje sie crossa miedzy odmiennymi urzadzeniami a takimi sa z jednej strony sieciowka a z drugiej switch.
EL NINO wiem o co mu chodzilo tylko ze bylem pewny ze to dziala jedynie miedzy dwoma kompami a jak wrzuce miedzy nie witha to juz nie ebdzie dzialac ... ale teraz po tym co mi napisales bardzo kategorycznie to wiem ze sie da .... tylko zastanwaiam sie nad tym gdzie maja byc przeploty w takim malym lanie, mi sie wydaje ze miedzy tym kompem co ma dwie sieciowki a switchem ... ale nie jestem pewien
aha i pelna instrukcja jest tutaj do konfiguracji jak znalazlem...
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
na tym forum ...
aha i pelna instrukcja jest tutaj do konfiguracji jak znalazlem...
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
na tym forum ...
Chlopie, Ty jestes nieprzytomny czy po polsku nie potrafisz ? O jakich "pomyslach" piszesz ? A o czym mrsit napisal ? Co opisal jako "Sposob 2 " ? Nie to cos Ty "wymyslil" ? Zacznij czytac i co wazne, sprobuj zrozumiec co sie do Ciebie pisze.
heh,chyba tak zrobie ... :)
mam jeszcze jeden pomysl jak polaczyc kompy w tym przypadku z macem, tylko nie wiem czy bedzie dzialac ...
jeden ma w kompie dwie sieciowki – jedna do neta bo laczymy sie z netem przez kabel sieciowy i druga do switcha – i laczy sie z netem reszta z nim przez switch ten co ma neta automatycznie rozdaje ip i udostepnia polaczenie internetowe reszcie... czy cos takiego ebdie dzialac ... bo mi sie wydaje ze pwinno ale nie sprawdzalem tego jeszcze ...
mam jeszcze jeden pomysl jak polaczyc kompy w tym przypadku z macem, tylko nie wiem czy bedzie dzialac ...
jeden ma w kompie dwie sieciowki – jedna do neta bo laczymy sie z netem przez kabel sieciowy i druga do switcha – i laczy sie z netem reszta z nim przez switch ten co ma neta automatycznie rozdaje ip i udostepnia polaczenie internetowe reszcie... czy cos takiego ebdie dzialac ... bo mi sie wydaje ze pwinno ale nie sprawdzalem tego jeszcze ...
Mam tylko jedna rade na to – popros znajomego aby tego dokonal w sposob jaki mowi ba nawet mozesz sie z nim zalozyc np. o router :)
mam jeszcze pytanie
znajomy mi mowllze przy przydzelaniu IP za pomoca MAC'a jest mozliwosc podzielenia lacza switchem przy pomocy NAT'a i maski podsieci ze wtedy bedzie mozna miec jeden MAc na zewnatrz cos mi sie wydaje ze to nieprawda ... co wy o tym myslicie czy jest takie rozwiazanie ... ??
znajomy mi mowllze przy przydzelaniu IP za pomoca MAC'a jest mozliwosc podzielenia lacza switchem przy pomocy NAT'a i maski podsieci ze wtedy bedzie mozna miec jeden MAc na zewnatrz cos mi sie wydaje ze to nieprawda ... co wy o tym myslicie czy jest takie rozwiazanie ... ??
Moze zeby juz wszystko bylo jasne (choc temat byl wielokrotnie poruszany).
Dzielenie lacza:
Sposob 1.
Kupujesz router(ze switchem) do ktorego wpinasz siec zewnetrzna oraz komputery sieci wewnetrznej.
Zalety:
– bezglosna praca
– najczesciej wbudowany firewall
– najczesciej posiada DHCP co oznacza ze nie musisz konfigurowac kart sieciowych na komputerach
Wady:
– cena
Sposob 2
Do komputera podlaczonego do internetu dokupujesz druga karte sieciowa i na nim dzielisz lacze.
Zalety:
– cena
Wady:
– komputer dzielacy lacze musi pracowac
– konieczna troszke wieksza wiedza to skonfigurowania takiego polacznie
Dostep do internetu:
Kupujesz karte sieciowa na USB jej MAC`a zglaszasz do dostawcy i przekladasz ja do komputeraz ktory w danym momencie ma korzystac z internetu.
Moja rada:
Sadzac po tym co piszesz najlepszym rozwiazaniem jest router np taki:
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=491
lub taki
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=492
Dzielenie lacza:
Sposob 1.
Kupujesz router(ze switchem) do ktorego wpinasz siec zewnetrzna oraz komputery sieci wewnetrznej.
Zalety:
– bezglosna praca
– najczesciej wbudowany firewall
– najczesciej posiada DHCP co oznacza ze nie musisz konfigurowac kart sieciowych na komputerach
Wady:
– cena
Sposob 2
Do komputera podlaczonego do internetu dokupujesz druga karte sieciowa i na nim dzielisz lacze.
Zalety:
– cena
Wady:
– komputer dzielacy lacze musi pracowac
– konieczna troszke wieksza wiedza to skonfigurowania takiego polacznie
Dostep do internetu:
Kupujesz karte sieciowa na USB jej MAC`a zglaszasz do dostawcy i przekladasz ja do komputeraz ktory w danym momencie ma korzystac z internetu.
Moja rada:
Sadzac po tym co piszesz najlepszym rozwiazaniem jest router np taki:
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=491
lub taki
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=492
jak bys przekladal sieciowke to bys mial neta tylko na jednym kompie jedonoczesnie, a jak sobie podlaczysz dwie sieciowki do jednego kompa to maz neta na nim i z niego jeszcze kabelkiem do drugiego kompa i masz na dwoch ... czy dobrze mowie
gusioo:Na obucówkach musiałbyś mieć ten sam adres MAC, co bez kombinowania sie nie da zrobić.
Ale jak to sie ma do dzielenia lacza ?
W takiej sytuacji tylko jeden komputer moglby pracowac to prostszym rozwiazaniem jest kupno karty sieciowej na USB i przekladanie jej.
obu sieciówkach – klawiatura mi nawala :mrgreen:
Łatwo moźna sie było domyśleć ;)
Łatwo moźna sie było domyśleć ;)
co to znacyz ' na obcowkach '
Na obucówkach musiałbyś mieć ten sam adres MAC, co bez kombinowania sie nie da zrobić.