Czy rzeczywiście problem z dyskiem?
Zainstalowałem sobie program Hard Drive Inspector i niestety program cos bardzo szybko probuje odwdzięczyć sie za moje do niego zaufanie.
Pojawił mi sie komunikat:
"Hard Drive Inspector dtects that ST380013AS'HDD is near failure state." Wiem co to znaczy ale mam prośbę o konsultację czy sygnały z HDI powinny mnie naprawdę niepokoić. A konkretne informacje podawane przez program w S.M.A.R.T Details to :
Raw Read Error Rate – 69% (worst – 61%)
Seek Error Rate – 80% (worst – 60%)
Power–On Hours Count– 96% (worst – 96%)
Device Power Cycle Count – 97% (worst 97%)
Hardware ECC Covered – 69% (worst – 61%)
To w nawiasach to progi alarmowe wg programu. Czy to jest rzeczywiscie niepokojace? Aha (przypomniało mi sie juz w trakcie pisania posta) w opcjach systemowych mam powyłączane wysyłanie informacji o błędach, moźe to ma jakieś znaczenie. Nie chcę wpadać w panikę ale teź jeśli moźna zapobiec awarii to wolę chuchac na zimne i proszę o pomoc.
Pojawił mi sie komunikat:
"Hard Drive Inspector dtects that ST380013AS'HDD is near failure state." Wiem co to znaczy ale mam prośbę o konsultację czy sygnały z HDI powinny mnie naprawdę niepokoić. A konkretne informacje podawane przez program w S.M.A.R.T Details to :
Raw Read Error Rate – 69% (worst – 61%)
Seek Error Rate – 80% (worst – 60%)
Power–On Hours Count– 96% (worst – 96%)
Device Power Cycle Count – 97% (worst 97%)
Hardware ECC Covered – 69% (worst – 61%)
To w nawiasach to progi alarmowe wg programu. Czy to jest rzeczywiscie niepokojace? Aha (przypomniało mi sie juz w trakcie pisania posta) w opcjach systemowych mam powyłączane wysyłanie informacji o błędach, moźe to ma jakieś znaczenie. Nie chcę wpadać w panikę ale teź jeśli moźna zapobiec awarii to wolę chuchac na zimne i proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 2
Dziękuje Lisowczykowi. Poniewaz od przybytku głowa nie boli skorzystałem ze wskazanego linka ale Drive Sitter nie pokazał mi czegoś co by nie było w HDI, ale HDI daje komunikaty źe coś nie tak a tu był test, oto jego wyniki:
S.M.A.R.T. T.E.C. test estimated no T.E.C. date warnings.
Attribute 1 (Raw Read Error Rate); Value=69; Worst=61; Threshold= 6 (no T.E.C.)
Attribute 3 (Spin–up Time); Value=100; Worst=97; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 4 (Start/Stop Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 20 (no T.E.C.)
Attribute 5 (Reallocated Sectors Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 36 (no T.E.C.)
Attribute 7 (Seek Error Rate); Value=80; Worst=60; Threshold= 30 (no T.E.C.)
Attribute 9 (Power–on Hours Count); Value=96; Worst=96; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 10 (Spin–up Retries Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 97 (no T.E.C.)
Attribute 12 (Power–ups Count); Value=97; Worst=97; Threshold= 20 (no T.E.C.)
Attribute 194 (Temperature); Value=39; Worst=50; Threshold= 0 (DISABLED)
Attribute 195 (Hardware ECC Recovered); Value=69; Worst=61; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 197 (Current Pending Sector Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 198 (Offline Uncorrectable Sector Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 199 (Ultra–DMA CRC Error Rate); Value=200; Worst=198; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 200 ([unknown attribute]); Value=100; Worst=253; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 202 ([unknown attribute]); Value=100; Worst=253; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Tylko źe nadal nie wiem jak sie zachować, tzn przejśc nad tym do porządku dziennego, poddac HD jakieś regeneracji (programowej lyb fizycznej). Ja nie mam w tej dziedzinie ani wiedzy ani doświadczenia. Co prawda z kompem mam juz do czynienia od kilkunastu lat ale nigdy nie miałem problemów z twardym dyskiem.
Pozdrawiam
S.M.A.R.T. T.E.C. test estimated no T.E.C. date warnings.
Attribute 1 (Raw Read Error Rate); Value=69; Worst=61; Threshold= 6 (no T.E.C.)
Attribute 3 (Spin–up Time); Value=100; Worst=97; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 4 (Start/Stop Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 20 (no T.E.C.)
Attribute 5 (Reallocated Sectors Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 36 (no T.E.C.)
Attribute 7 (Seek Error Rate); Value=80; Worst=60; Threshold= 30 (no T.E.C.)
Attribute 9 (Power–on Hours Count); Value=96; Worst=96; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 10 (Spin–up Retries Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 97 (no T.E.C.)
Attribute 12 (Power–ups Count); Value=97; Worst=97; Threshold= 20 (no T.E.C.)
Attribute 194 (Temperature); Value=39; Worst=50; Threshold= 0 (DISABLED)
Attribute 195 (Hardware ECC Recovered); Value=69; Worst=61; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 197 (Current Pending Sector Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 198 (Offline Uncorrectable Sector Count); Value=100; Worst=100; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 199 (Ultra–DMA CRC Error Rate); Value=200; Worst=198; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 200 ([unknown attribute]); Value=100; Worst=253; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Attribute 202 ([unknown attribute]); Value=100; Worst=253; Threshold= 0 (no T.E.C.)
Tylko źe nadal nie wiem jak sie zachować, tzn przejśc nad tym do porządku dziennego, poddac HD jakieś regeneracji (programowej lyb fizycznej). Ja nie mam w tej dziedzinie ani wiedzy ani doświadczenia. Co prawda z kompem mam juz do czynienia od kilkunastu lat ale nigdy nie miałem problemów z twardym dyskiem.
Pozdrawiam
Zawsze moźna zweryfikować informacje – choćby poprzez sprawdzenie co "powie" program stąd:
www.gold–software.com/DriveSitter–review12309.htm
– to 30–dniówka, ale na potrzeby bieźącej analizy zupełnie wystarczająca.
www.gold–software.com/DriveSitter–review12309.htm
– to 30–dniówka, ale na potrzeby bieźącej analizy zupełnie wystarczająca.
Strona 1 / 1