Czy procesor P4 3,2GHz pojdzie na mojej plycie (EPOX 4PLA3I) ??
Witam.
Chcialbym zamienic moj stary procek (Celeron 2,4) na cos szybszego, poniewaz moja karta graficzna (6600GT) praktycznie nie chce wspolpracowac z moim obecnym prockiem. Niestety moja plyta glowna ma socket 478 i nie moge nigdzie w sklepach znalezc prockow na ten slot. Ostatnio znalazlem na allegro procesor z takimi parametrami:
zegar: 3,2GHz
cache: 1 MB
szyna: 800 MHZ
typ rdzenia: PRESCOTT
TECHNOLOGIA Hyper Threading !!!
Socket 478
Oto opis plyty glownej na stronie producenta odnosnie obslugi procesorow:
CPU Socket:
Support Intel Pentium 4 processors up to 3.4GHz in mPGA478 socket with 533/800 MHz front-side bus
Support Intel Hyper-Threading Technology
Support Intel Celeron and 3xx series processors up to 3.2+GHz in mPGA478 socket with 400/533 MHz front-side bus
Co o tym sadzicie ?
Czy ten procesor bedzie wspolpracowal w pelni z ta plyta glowna ??
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1
tango&cash:
Support Intel Pentium 4 processors up to 3.4GHz in mPGA478 socket with 533/800 MHz front-side busCo o tym sadzicie ?
Czy ten procesor bedzie wspolpracowal w pelni z ta plyta glowna ??
Pozdrawiam.
Skoro producent pisze że tak to o co chodzi ?
<p>No wlasnie nie bylem pewien o co chodzi z tym 533 na 800<br />Juz teraz jestem pewien.<br />Wole zapytac niz pozniej lametowac. </p><p>Dzieki.<br />Pozdrawiam.<br /> </p>
<p>Ok, zdecydowalem sie na kupno procesora 3,2 p4<br /></p><p>Znalazlem tez na allegro procesor na ten socket z 1MB Cache'u.<br />Lepiej wziasc procesror z 512kB czy 1MB cache'u ?<br />Czy bedzie jakas zasadnicza roznica np. w grach ?</p><p> </p><p>Pozdrawiam. </p>
No lepiej weź z 1 MB cache, ale te są z jądrem Prescott, więc upewnij się czy na pewno nie potrzebna będzie aktualizacja Bios'u do obsługi tego procesora.