Czy popełniłem błąd? Płyta główna.

Cześć, ostatnio modyfikowałem kompa i kupiłem procek Celeron D 3.2ghz oraz płyte główną Asrock 775dual - vsta .

( http://proline.pl/shop.php?prodid=ASROCK+775DUAL-VSTA ) Obsługuje one AGP i PCI-e ale doczytałęm się bardzo dziwnej i niepokojącej notki w książeczce do tej płyty:

Wspierane karty ( http://focus.elsat.net.pl/na%20duperele/Obraz.jpg <--- pełny tekst )

Zajrzałem na tą strone co podali w celu sprawdzenia jakie karty są obslugiwane no i sie zdziwiłem, ponieważ chcę kupić grafike z Galaxy GF7300 GT i nie wiem czy ona mi pojdzie na tej płycie? (http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+7300GT+128+Z1) .

Zależało mi konkretnie na tym zeby płyta byłą na DDR i DDR2 oraz na AGP i PCI-e ze względów kosztowych - nie wyrobiłbym się na kupno DDR2 oraz grafiki na AGP a chciałęm miec dostęp do internetu. Teraz chodze na GF2 mx 200 oraz 768 DDr/400

Tutaj są te obslugiwane : http://www.asrock.com/mb/vga.asp?Model=775Dual-VSTA&s= i jest niby GF 7300GT ale firmy ASUS albo MSI i do tego zmieżam, ze ja chce kupić z GALAXY.  

Co robić? Kupować tą grafike? Czy pozbyć się ramu DDR oraz płyty głównej i kupić na czysto DDR2 oraz PCI-e - mam nadzieje że to bedzie ostatnie z możliwych rozwiązań ... prosze o porady ! Pozdrawiam

Odpowiedzi: 1

Z własnego doświadczenia:
Próbowałem kombinować podobnie jak Ty.
Płyta którą kupiłem to był Asus na tym samym 775 dual.
I na szczęście udało mi się to wymienić na normalnego Asusa na 945p czyli ddr2 i pci-e, kartę miałem 9800pro i zamieniłem na x800 do tego procek d 805 i nareszcie jest OK.
Nie kombinuj tylko ustaw się na czymś jednym.
Rozwiązania typu ddr i ddr2 albo agp i pci-e są po prostu do... Niczego.
Czyli reasumując.
Kup płytę na 945p i ddr2, do tego grafike i zostaw tego Celerona i powinno być OK.
Shatyn
Dodano
16.01.2007 20:10:29
  • lukaszfokus1 16.01.2007 20:38:18

<p>no trzeba będzie tak pomyśleć jak będe miał już nową grafike. wtedy pozbyłbym się najpierw 512/400 ddr z kingmaxa które ma niecałe 2 tygodnie i dołozył do DDR2 ;) wtedy już tylko płyta by mnie ograniczała z resztą. cóż ... </p><p>&nbsp;</p><p>a kombinowałem dlatego , poki nie mam kasy na nowsze technologie, bym w miare mogł kozystac jescze ze starszych .. &nbsp;</p>

• Shatyn 16.01.2007 21:31:13

No ja też nie kombinowałem z powodu nadmiaru pieniędzy ;)<BR><BR>Ale w sumie możesz pomyśleć o pozostaniu przy AGP, ddr i Celeronie. <BR>Dokupisz do tego Sausa p5p800 full i będziesz zadowolony. Pozostałbym przy tym ale padła mi płyta bo d 805 ma duży pobór prądu i ta płyta tego nie przetrzymuje. Ale chyba Celeron nie jest taki prądożerny. A płyta znakomita i pięknie się kręci...<BR>A dużej róznicy nie ma.<BR>Tyle że grafika trochę lepsza.<BR>

• lukaszfokus1 17.01.2007 09:40:49

dobra dobra było by fajnie gdyby cena kart graficznych na AGP była porownywalna z PCIe. głownie to tym sie kierowałem. żeby miec jakąs karte na AGP poziomu PCIe trzeba przynajmniej dac 100zł więcej a nie zawsze taktowania rdzenia i pamięci są w miare porównywalne. Zaproponuj inną płyte pod mojego proca ale z samymi ddr2 i pcie ale w miare tanią ale dobrą =D (w okolicach 220zł) <br>

• Shatyn 17.01.2007 12:33:44

Sorry ale nie pomogę.<BR>Osobiście uważam że Asusy są bardzo dobre (pomijając ten jeden model na Via).<BR>Generalnie mam inne podejście do komputera i kupowania nowego sprzętu.<BR>Uważam że komputer ma spełniać moje wymagania a nie być maszyną do bicia smarków.<BR>Gdyby nie awaria karty graficznej to pewnie długo bym jeszcze "siedział" na p5p800, d805, 9800pro i 2x512 mb<BR>bez względu na panujące trendy i pci-e, ddr2 itd. bo taki zestaw mi wystarczał.<BR>

• lukaszfokus1 17.01.2007 14:48:25

<p>no ja jak pisałem albo i nie mialem amd durona 1.8 , 768 ddr i 9550 Radeon ale grafika zaczęła wariować no i postanowiłem zmienić, a jak zmieniam to już niech bedzie coś lepszego. sprawdzam ceny na agp i masakra a pozniej na pcie i niebo - w stosunku jakości i mozliwości do ceny .</p><p>dlatego postanowiłem zmienić płyte zeby miec pcie, a że mialem troche grosza to procek tez nowy. tymczasem nie robie kompa dla jak to napisałes "bicia smarków" tylko poprostu chce sobie pograć w to co chce bez jakichś tam ograniczeń na minimal czy coś. poprostu odpalam i gram. to ze ktoś tam ma gites komp albo wypasione OC i wogole to mnie to tito . &nbsp;</p>

lukaszfokus1
Dodano:
16.01.2007 19:45:32
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1