Czy po zmianie płyty głównej naleźy przeinstalować XP ?
Gdzieś, kiedyś taką opinie słyszałem. Zmieniłem płyte i xpek sie ładuje znacznie wolniej. Ikony na pulpicie pokazują sie najpierw takie defaultowe ( nie wiem jak to określić ) a dopiero za moment po kolei je odswieza, i przypisuje poprawne obrazki.
Odpowiedzi: 5
Mam dwa Podstawowe kanały IDE i dwa pomocnicze.
w pierwszym z podstawowych:
Bieźący tryb transeru – urządzenie główne – Ultra DMA tryb 5
Bierzący tryb transefru – urządzenie podrzędne – nie dotyczy
drugie podstawowe:
urzadzenie główne – nie dotyczy
urzadzenie podrzędne – nie dotyczy
Pierwszy pomocniczy kanał IDE:
urządzenie główne – nie dotyczy
urządzenie podrzędne – Ultra DMA tryb 2
drugi pomocniczy:
–nie dotyczy
–nie dotyczy
czuli chyba OK? skoro nie ma PIO
po zaznaczeniu – pokaź ukryte urządzenia .. wylazło w cholere Sterowników NIEzdodnych z Plug & Play ....
reszte zaraz będę patrzył za tym chipsetem i śmieciami ze starej płyty
w pierwszym z podstawowych:
Bieźący tryb transeru – urządzenie główne – Ultra DMA tryb 5
Bierzący tryb transefru – urządzenie podrzędne – nie dotyczy
drugie podstawowe:
urzadzenie główne – nie dotyczy
urzadzenie podrzędne – nie dotyczy
Pierwszy pomocniczy kanał IDE:
urządzenie główne – nie dotyczy
urządzenie podrzędne – Ultra DMA tryb 2
drugi pomocniczy:
–nie dotyczy
–nie dotyczy
czuli chyba OK? skoro nie ma PIO
po zaznaczeniu – pokaź ukryte urządzenia .. wylazło w cholere Sterowników NIEzdodnych z Plug & Play ....
reszte zaraz będę patrzył za tym chipsetem i śmieciami ze starej płyty
Menager urządzeń i tam kontroleri IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE i sprawdzenie ustawień dla "bieźący tryb transferu" – powinno być UDMA–X ,a nie PIO . J4eźeli jest PIO to ten kontroler odinstaluj i .zrestartuj system. Po tej operacji UDMA powinna wskoczyć automatycznie.
Wchodzisz do menagera sprzętu – w menu widok zazanczasz "pokaź ukryte urzadzenia" i sprawdzasz czy coś nie zostało ze starej płyty – zakładam, źe chiset jest inny niź bł poprzednio, jeźlei ten sam to moźesz sobie tę operacje darować, choć czasem warto ją przeprowadzić dla kontroli.
Wchodzisz do menagera sprzętu – w menu widok zazanczasz "pokaź ukryte urzadzenia" i sprawdzasz czy coś nie zostało ze starej płyty – zakładam, źe chiset jest inny niź bł poprzednio, jeźlei ten sam to moźesz sobie tę operacje darować, choć czasem warto ją przeprowadzić dla kontroli.
Niestety nie mogłem na starej płycie odinstalować nic, poniewaź się spaliła :P
Jak moźesz przybliź mi spawdzenie trybu pracy dysku oraz usuwanie zbędnych składników.
Eh jak ja nie lubie przeinstalowywać windowsa :\
Jak moźesz przybliź mi spawdzenie trybu pracy dysku oraz usuwanie zbędnych składników.
Eh jak ja nie lubie przeinstalowywać windowsa :\
Powinnno sie przeinstalowac, nowa plyta, to calkiem nowe dla systemu urzadzenia na niej zamontowane, czasem po powaznej podmianeie, plyta + procek, system w ogole potrafi nie wstac.
Najpierw sprawdź tryb pracy dysku. Potem – w awaryjnym pousuwaj zbędne skladniki sprzętowe i oczyść rejestr z odwołań do nie istniejących komponentów.
Dopiero jeźlei to nie wystarczy moźesz się nad "naprawą" systemu zastanowić.
PS.
Seeker, bodaj, podawał kiedyś taki tok postepowania:
Na starej płycie odinstalowanie wszystkiego co dodane – chipset, karty itp. Przekładka i od ręki odpalanie instalatora w trybie naprawy istniejącej wersji.
W Twoim wypadku to juź spóźnione kroki, ale na przysźłość warte pamięci.
Dopiero jeźlei to nie wystarczy moźesz się nad "naprawą" systemu zastanowić.
PS.
Seeker, bodaj, podawał kiedyś taki tok postepowania:
Na starej płycie odinstalowanie wszystkiego co dodane – chipset, karty itp. Przekładka i od ręki odpalanie instalatora w trybie naprawy istniejącej wersji.
W Twoim wypadku to juź spóźnione kroki, ale na przysźłość warte pamięci.
Strona 1 / 1