Czy po zmianie płyty głównej naleźy przeinstalować XP ?

Gdzieś, kiedyś taką opinie słyszałem. Zmieniłem płyte i xpek sie ładuje znacznie wolniej. Ikony na pulpicie pokazują sie najpierw takie defaultowe ( nie wiem jak to określić ) a dopiero za moment po kolei je odswieza, i przypisuje poprawne obrazki.

Odpowiedzi: 5

Mam dwa Podstawowe kanały IDE i dwa pomocnicze.
w pierwszym z podstawowych:
Bieźący tryb transeru – urządzenie główne – Ultra DMA tryb 5

Bierzący tryb transefru – urządzenie podrzędne – nie dotyczy

drugie podstawowe:
urzadzenie główne – nie dotyczy
urzadzenie podrzędne – nie dotyczy

Pierwszy pomocniczy kanał IDE:
urządzenie główne – nie dotyczy
urządzenie podrzędne – Ultra DMA tryb 2

drugi pomocniczy:
–nie dotyczy
–nie dotyczy

czuli chyba OK? skoro nie ma PIO

po zaznaczeniu – pokaź ukryte urządzenia .. wylazło w cholere Sterowników NIEzdodnych z Plug & Play ....
reszte zaraz będę patrzył za tym chipsetem i śmieciami ze starej płyty
jimi
Dodano
18.10.2005 15:07:58
Menager urządzeń i tam kontroleri IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE i sprawdzenie ustawień dla "bieźący tryb transferu" – powinno być UDMA–X ,a nie PIO . J4eźeli jest PIO to ten kontroler odinstaluj i .zrestartuj system. Po tej operacji UDMA powinna wskoczyć automatycznie.
Wchodzisz do menagera sprzętu – w menu widok zazanczasz "pokaź ukryte urzadzenia" i sprawdzasz czy coś nie zostało ze starej płyty – zakładam, źe chiset jest inny niź bł poprzednio, jeźlei ten sam to moźesz sobie tę operacje darować, choć czasem warto ją przeprowadzić dla kontroli.
Rebe
Dodano
18.10.2005 14:48:30
Niestety nie mogłem na starej płycie odinstalować nic, poniewaź się spaliła :P
Jak moźesz przybliź mi spawdzenie trybu pracy dysku oraz usuwanie zbędnych składników.

Eh jak ja nie lubie przeinstalowywać windowsa :\
jimi
Dodano
18.10.2005 14:34:39
Powinnno sie przeinstalowac, nowa plyta, to calkiem nowe dla systemu urzadzenia na niej zamontowane, czasem po powaznej podmianeie, plyta + procek, system w ogole potrafi nie wstac.
mettal
Dodano
18.10.2005 14:27:33
Najpierw sprawdź tryb pracy dysku. Potem – w awaryjnym pousuwaj zbędne skladniki sprzętowe i oczyść rejestr z odwołań do nie istniejących komponentów.
Dopiero jeźlei to nie wystarczy moźesz się nad "naprawą" systemu zastanowić.

PS.
Seeker, bodaj, podawał kiedyś taki tok postepowania:
Na starej płycie odinstalowanie wszystkiego co dodane – chipset, karty itp. Przekładka i od ręki odpalanie instalatora w trybie naprawy istniejącej wersji.
W Twoim wypadku to juź spóźnione kroki, ale na przysźłość warte pamięci.
Rebe
Dodano
18.10.2005 14:27:24
jimi
Dodano:
18.10.2005 14:13:11
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1