Czy pasta na procku ma wyschnąc?
Witam
Zakupiłem dzis nowy cooler do mojego procesora i sprzedawca w sklepie powiedzial ze pasta dolaczona do tego wiatraczka schnie 20 godzin. I własnie tego nie rozumiem. Wiec co mam ją nalozyc, wszystko poskładac i nie uzywac kompa przez 20 godzin az wyschnie? Taka pasta musi zaschnąc przed właczeniem kompa? O wygrzaniu słyszałem ale...
Podpowiedzcie cos :P
Zakupiłem dzis nowy cooler do mojego procesora i sprzedawca w sklepie powiedzial ze pasta dolaczona do tego wiatraczka schnie 20 godzin. I własnie tego nie rozumiem. Wiec co mam ją nalozyc, wszystko poskładac i nie uzywac kompa przez 20 godzin az wyschnie? Taka pasta musi zaschnąc przed właczeniem kompa? O wygrzaniu słyszałem ale...
Podpowiedzcie cos :P
Odpowiedzi: 20
chyba sie nie rozumiemy, mam na myśli zeby po nałorzeniiu pasta była tylko na rdzeńiu a nie zalegała na innej cześci procesora
kamaa:gdy nałorzy sie na rdzen to wiadomo ze bedzie w całej cześci zakryty a jak nałorzy sie na radiator to moźe pasta wystawać poza rdzeń
A czy Ty myślisz, źe tej pasty to sie pół tubki kładzie ?
Na grubośc kartki sie nakłada.
gdy nałorzy sie na rdzen to wiadomo ze bedzie w całej cześci zakryty a jak nałorzy sie na radiator to moźe pasta wystawać poza rdzeń
kamaa:mam pytanie czy jak paste termoprzewodzaca nakładamy to nakładamy ja na rdzeń czy na radiator??
Witam,
A co za róźnica, skoro radiator styka sie z jądrem ?
mam pytanie czy jak paste termoprzewodzaca nakładamy to nakładamy ja na rdzeń czy na radiator??
Słuchaj ja mam taką papkę i temp. procka z 70stopniC spadła do 46stopniC
No i zalozylem ten wentylator
( AC 4 Ultra Super Silent). Posmarowalem pasta tak jak trzeba (ta do ktorej wczesniej link podawałem). Właczylem kompa no i temperatura zaczela dosc szybko isc w gore i doszla tak do 60 stopni. Wczesniej, na starym wiatraczku mialem 51 stopni. Wiec wywalilem tamta paste (ogolnie wcale jej nie mozna rozsmarowac ale na rekach to bardzo latwo zostaje :P ) i dałem taką zwykła silikonową. Teraz mam 55 stopni. No i nie wiem czy przy Celeronie D 3.06 taka temperatura ma byc czy moze jest zbyt duza. Mozliwe ze ta temperatura to wina nienajlepiej rozsmarowanej pasty ale wogole jej nie moglem rozsmarowac bo sie taki kluch robil :(
Moze jednak lepiej bedzie jak kupie ta arctic silver 5.
CZy moze taka temperatura jest odpowiednia...?
( AC 4 Ultra Super Silent). Posmarowalem pasta tak jak trzeba (ta do ktorej wczesniej link podawałem). Właczylem kompa no i temperatura zaczela dosc szybko isc w gore i doszla tak do 60 stopni. Wczesniej, na starym wiatraczku mialem 51 stopni. Wiec wywalilem tamta paste (ogolnie wcale jej nie mozna rozsmarowac ale na rekach to bardzo latwo zostaje :P ) i dałem taką zwykła silikonową. Teraz mam 55 stopni. No i nie wiem czy przy Celeronie D 3.06 taka temperatura ma byc czy moze jest zbyt duza. Mozliwe ze ta temperatura to wina nienajlepiej rozsmarowanej pasty ale wogole jej nie moglem rozsmarowac bo sie taki kluch robil :(
Moze jednak lepiej bedzie jak kupie ta arctic silver 5.
CZy moze taka temperatura jest odpowiednia...?
konkord – pisalem wyzej ze z rozprowadzaniem tej pasty jest ciezko, ale to nie jest najwazniejsze.
Najwazniejszym czynnikiem pasty jest zdolnosc i wydajnosc przewodzenia ciepla, a MX–1 radzi sobie calkiem niezle :wink:
Najwazniejszym czynnikiem pasty jest zdolnosc i wydajnosc przewodzenia ciepla, a MX–1 radzi sobie calkiem niezle :wink:
Bravo napisał
Ale ta bedzie nienajgorsza co?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84684870
ja bym sobie akurat z tą pastą dał spokój,kiedy kupowałem chłodzenie do procesora ta pasta była dołączona do niego,no glut niesamowity,wogóle nie szło tego rozsmarować.Tak jak koledzy wyźej polecali kup sobie na Allegro Arctic Silwer 5 koszt ok. 16–18 zł a jest bardzo dobra.[/quote
upss ale mi cytat wyszedł :oops:
Zła nie bedzie, jej konsystencja jest dośc zadka, wiec trzeba ostroznie rozprowadzac. Wystarczy ze dokladnie przemyjesz alkocholem, spirytusem.
BTW moge Ci takiego MX–1 spylic za 8 zeta, mam takiego na stanie 2g, nowka, nieuzywany :wink:
Ale ta bedzie nienajgorsza co?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84684870
Nie mam tego specjalnego alkoholu. Jesli przemyje te powiezchnie czystym spirytusem to nie bedzie zle?
Bo chodzi chyba tylko o ich odtłuszczenie.
Heheh, sa "pasty" i pasty. A uwieź mi troche juz sie w to bawie i na niektorych roznica w tempearturze to nawet 10*C.
A co do sprzedawcow, to pozostawie to bez komentarza... Wiekszosc z nich pracujacych w sklepach komputerowych powinna co najwyzej sprzedawac ziemniaki na targu i wspomagac sie waga elektroniczna, co bym im latwiej bylo :lol:
Czyli wychodzi na to ze koles ze sklepu to jakis sredni znawca jesli chodzi o pasty itp i najnormalniej wkrecil mi walka :P Narazie naloze ta z zestawu, zawsze takich uzywalem i nic wielkiego sie nie dzialo. Kiedys jak chcialem dodatkową paste i pytalem w sklepach to patrzyli na mnie jak na swira i zawsze ta sama odpowiedz: " pasty są w zestawie z coolerem". Bede gdzies przy okazji to zakupie sobie taką dobra ale narazie idzie ta. A mowimy o Celeronie 3,06 jesli juz o procesor chodzi. Dzieki za podpowiedzi i za link do tematu, wlasnie czytam
Pozdrawiam
Ja tam lubie harcorowo, pasta na proca i paluchem smarujemy :P Wtedy mozna idealnie wyczuc czy warstwa jest odpowiednia, itp.
A to jak sie pasta rozprowadza, zalezy od samej pasty, bo masz tragiczne w nakladaniu wodzionki, ktore sie rozplywaja na wszystkie strony, albo jakies gluty modelino – podobne
Najlepsza pod palucha jest Arctic Silver 5 :wink:
A tu masz caly wyklad na temat pasty, nakladania, rozsmarowywania, itp.
http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229
O własnie – karta. Dobry patent :] Sprobuje...
kartą telefoniczną
No właśnie pałeczkami do uszu :mrgreen:
A czym najlepiej to sie rozprowadza po procesorze? Ja to zawsze uzywam paleczki do uszu ale srednio to wychodzi bo powstają takie paski. Procesor nie narzeka ale...CZym to robicie?
Jak ktoś uźywa tej apsty z umiarem – samrując to, co tego smarowana wymaga – czyli rdzeń, to nie ma co się obawiać srebrnej pasty.
Niestety spotkałem się z tym, ze user ładuje tyle tej pasty na procesor, źe ona dosłownie wypływa z podstawki. W takim przypadku to nie ma co się dziwić, źe srebrne pastu robią zwarcie na procesorze.
Nie wiem co to za magiczna pasta co musi schnac... Tak jak piszesz, paste co najwyzej sie wygrzewa i to nie szuszarka czy zapalniczka, ale poprzez katowanie procka w jakim benchmarku :wink:
Kup se jaka dobra, porzadna paste bo to co masz w tym coolerze, to pewnie jakies niewiadomo co...Do procesorów AMD nie polecam pasty srebrnej bo moźna pozwierać punkty na powierzchni procesora.
Dodaj ze nie do wszystkich AMD, tylko tych bez oslony rdzenia i pozatym nie wszystkie "srebrne" pasty przewodza prad...