Czy pasta na procku ma wyschnąc?
Witam
Zakupiłem dzis nowy cooler do mojego procesora i sprzedawca w sklepie powiedzial ze pasta dolaczona do tego wiatraczka schnie 20 godzin. I własnie tego nie rozumiem. Wiec co mam ją nalozyc, wszystko poskładac i nie uzywac kompa przez 20 godzin az wyschnie? Taka pasta musi zaschnąc przed właczeniem kompa? O wygrzaniu słyszałem ale...
Podpowiedzcie cos :P
Zakupiłem dzis nowy cooler do mojego procesora i sprzedawca w sklepie powiedzial ze pasta dolaczona do tego wiatraczka schnie 20 godzin. I własnie tego nie rozumiem. Wiec co mam ją nalozyc, wszystko poskładac i nie uzywac kompa przez 20 godzin az wyschnie? Taka pasta musi zaschnąc przed właczeniem kompa? O wygrzaniu słyszałem ale...
Podpowiedzcie cos :P
Odpowiedzi: 20
Narazie zadnych zmian...54 stopnie. Skoro tak mowisz to otworze go i jeszcze raz popaciam sie w pascie. Zobaczymy czy to przyniesie jakies zmiany. Bo mam rozumiec ze skoro nalozylem paste i na procek i na cooler to ta warstwa jest zbyt gruba? Ale to juz jutro wszysto sprawdze i napisze czy przynioslo zmiany :]
I popelniles blad, nie naklada sie na procka i na cooler, tylko na jedno z nich (preferowny procek). Warstwa takze powinna byc bardzo cieniutka, tu nie chodzi w sumie o nalozenie pastu, ale o dokladnie "pomalowanie" pasta procka, i do tego raczej nie nadaje sie patyczek do uszu... Polecam paluchem to zrobic, bo latwo mozna wyczuc jaka jest warstwa tej pasty. Po nalozeniu zakladasz radiator i lekko go obracasz w jedna i duga strone, co by pasta pod nim dokladnie sie rozeszla.
To ze buda stoi w drewnianej wnece biurka takze zapewne podnosi temperature w srodku. Drewno jest izolatorem termicznym, to cieplo ktore bije z obudowy odbija sie o drewniane boki i znow uderza w bude...
To ze buda stoi w drewnianej wnece biurka takze zapewne podnosi temperature w srodku. Drewno jest izolatorem termicznym, to cieplo ktore bije z obudowy odbija sie o drewniane boki i znow uderza w bude...
A zobacz co będzie się działo po wyciągnięciu kompa z tej wnęki i zdjęciu bocznej ścianki. Sprawdź o ile temperatura spada.
Obudowa stoi sobie we wnece w biurku. Fakt ze i moze troche zastawiona ale specjalnie dalem dodatkowy wiatraczek na obudowe. Wczesniej mialem Celerona 2 ghz i nic z temperatura sie nie dzialo ( a moze nie zwracalem na to tak bardzo uwagi) Ten wiatraczek co kupilem teraz chyba nie jest najgorszy? Jest jeszcze opcja ze zle nalozylem paste no ale gdzie tu mozna bład popełnic, nakłada sie cienką warstwe patyczkiem do uszu i na proc i na cooler i tyle. Oczywiscie dobrze rozsmarowalem
Sorry! Teź prawda. A jak u Ciebie z wentylacją obudowy?
No kiedy dopiero wymienilem na AC Super Silent 4 Ultra TC. To ja juz nie wiem co mam z tym robic :/ Nawet nie chce znow do niego zagladac i znow grzebac przy tych pastach :///
No jeśli to temperatura podczas normalnej pracy komputera to w grach i tym podobnych będzie wyźsza. Zawsze moźesz wymienic teź cooler na wydajniejszy.
Taka temperatura jest podczas pracy w systemie. Ale jesli zaczne grac albo cos takiego to ona podskoczy i czy wtedy tez nic nie bedzie sie dzialo z procesorem? Uzaleznienie mi nie grozi bo sssssstrasznie mnie wkurza ciagle odłaczanie kompa od tych kabli i babranie sie w pascie :/
Temperaturka jest w porządku. Prawdą jest źe zawsze moźe być jeszcze lepiej. Ale uwaźaj ... to uzaleźnia :wink:
Witam
Zakupiłem ta paste Arctic Silver no i teraz tem. w biosie to 46 stopni. A mierzona programem "SpeedFan" to 53 stopnie. Czy ta temperatura moze byc ? Czy musze dalej cos pokombinowac zeby byla jeszcze mniejsza?
Zakupiłem ta paste Arctic Silver no i teraz tem. w biosie to 46 stopni. A mierzona programem "SpeedFan" to 53 stopnie. Czy ta temperatura moze byc ? Czy musze dalej cos pokombinowac zeby byla jeszcze mniejsza?
zachariaszs:Posłuchaj :) np. w Media Markt nie sprzedają AMD... według mnie Intel jest najlepszy.
Bo w media markt wolą wciskać ludziom daremne zestawy na jeszcze bardziej daremnych celkach. Wogóle co to ma być za argument źe amd w mm nie ma :lol: Zresztą kaźdy chwali to co ma i co mu się podoba i tak zostanie
zachariaszs:według mnie Intel jest najlepszy.
Coz, kazdy ma prawo do swojego zdania. Mam pod maska Intela i nie narzekam, ale gdbym mial dzis zmienic calego kompa, bez wachania wziol bym dwurdzeniowego AMD X2, bo dzis niestety Intel zostal troche w tyle za AMD,moze kiedys to nadrobia...
Posłuchaj :) np. w Media Markt nie sprzedają AMD... według mnie Intel jest najlepszy.
Chociaź laptop FERRARI jest na AMD
Chociaź laptop FERRARI jest na AMD
A niby w czym lepszy, w tym ze ma oslone na rdzeniu ?
Nowe Athlony 64 I Semprony takze ja maja...
Nowe Athlony 64 I Semprony takze ja maja...
Oczywiście Intel lepszy, wykinka to z zdjęć które zaprezentował nam mettal
dziekuje bardzo i Pozdrawiama mettal
Procek z oslona na rdzeniu:
Procek bez oslony rdzenia:
Procek bez oslony rdzenia:
hmm ... jak wyglądaj procesory bez z osłoną czy bez osłony
W przypadku procka bez oslony na rdzen to chyba oczywiste. A gdy procek ma oslone, to juz bez wiekszej roznicy, czy nalozymy tylko w miejscu rdzenia czy na calej powierzchni procka.
kamaa:chyba sie nie rozumiemy, mam na myśli zeby po nałorzeniiu pasta była tylko na rdzeńiu a nie zalegała na innej cześci procesora
Chyba Ty nie rozumiesz.
Radiator styka sie tylko z rdezniem, a nie z całym wafelkiem.