Czy pasta na procku ma wyschnąc?

Witam
Zakupiłem dzis nowy cooler do mojego procesora i sprzedawca w sklepie powiedzial ze pasta dolaczona do tego wiatraczka schnie 20 godzin. I własnie tego nie rozumiem. Wiec co mam ją nalozyc, wszystko poskładac i nie uzywac kompa przez 20 godzin az wyschnie? Taka pasta musi zaschnąc przed właczeniem kompa? O wygrzaniu słyszałem ale...
Podpowiedzcie cos :P

Odpowiedzi: 20

Kubus21:
Dezaktywowalem ten kontroler i:

–w BIOS'ie tem. CPU 35 C (kilka minut i nie zmianila sie)
–w windowsie Xp tem. CPU 40 C (program PC Alert)

Wiec chyba wszystko OK??
Czyli wszystko masz OK.
Ucho
Dodano
09.03.2006 20:03:43
Jeśli chcesz zobaczyć jaką masz maxymalną temperaturę, to wygrzej go jakimś prime'em.
Anathema
Dodano
09.03.2006 13:22:20
Dezaktywowalem ten kontroler i:

–w BIOS'ie tem. CPU 35 C (kilka minut i nie zmianila sie)
–w windowsie Xp tem. CPU 40 C (program PC Alert)

Wiec chyba wszystko OK??
Kubus21
Dodano
09.03.2006 13:11:32
W starszych konstrukcjach teź było tak, źe jeśli wentylator kręcił się za wolno to wyskakiwał komunikat. Wyłącz monitoring obrotów w Biosie i zobacz co będzie się działo.
Anathema
Dodano
09.03.2006 12:53:22
wentylator sie kreci czyli zasilanie jest!!
Kubus21
Dodano
09.03.2006 12:44:56
Wentylator się kręci na coolerze?
Napewno podłączyłeś wtyczke zasilającą wentylator do gniazda "CPU Fan"?
spiderko
Dodano
09.03.2006 12:42:20
Kupilem cooler firmy Spire spa04s4–u. Zamontowalem na procka (pasta juz byla na radiatorze). I komp oszalal piszczy i wyskakuje komunikat Fum isn't runing? Co zrobilem zle. Procek AMD 1,3 Socket A
Kubus21
Dodano
09.03.2006 12:36:27
BRAVO napisał

A tak na marginesie faktycznie wciaga to dązenie do coraz to mniejszej temperatury w kompie hehe

Oj wciąga wciąga,ja przy swojm juź dobre 15 razy zmieniałem paste i ruźne cuda niewidy wyczyniałem,teraz przymierzam się do kupna dwóch wentyli do budy bo temperatury napewno jakieś pare stopni spadną :wink: .Co do wyciągnięcia procka razem z wentylatorem teź miałem takie przeźycie,wierzcie mi całe plecy miałem zlane potem :shock:
konkord
Dodano
17.02.2006 10:43:04
Ja tak myslalem i myslalem i wymyslilem. Mianowicie srednio wierze temu programikowi do mierzenia temperatury, mozliwe ze troszke zawyza. Ale z drugiej strony w biosie temp. jest podawana jak procesor nie wykonuje prawie zadnej pracy wiec sie nie "poci". Mozliwe ze by przy pracy systemu temperatura skoczyła o 10 stopni? Po drugie sprawa dotyczy coolera. Tamten poprzedni chodzil przez caly czas z jedną predkoscia. A ten obecny ma czujnik w radiatorze, i na jego podstawie kontroluje predkosc wiatraka. I tak mi sie wydaje ze skoro tamten stary chodzil caly czas z duzą predkoscią to mozliwe ze lepiej chlodzil procesor. No ale ja oczywiscie musialem sie wziasc za wymiane :/ Gdzie znajde jakis wiarygodny programik do pomiaru temperatury? A tak na marginesie faktycznie wciaga to dązenie do coraz to mniejszej temperatury w kompie hehe :P
Bravo
Dodano
16.02.2006 23:31:15
Nowa pasta zawsze musi sie wygrzac, najlepiej pokatowac procek jakims benchamarkiem (Prime95, SuperPI). A co do tego ze Ci wylazl to pewnie za mocno zes "kreci" wystarczy lekko troszke na boki dociskajac w dol, zeby pasta dobrze sie rozgniotla. Wierzyl bym raczej tej temperaturze podawanej w biosie, zawsze tez mozesz sprawdzic na dotyk.
mettal
Dodano
16.02.2006 23:15:28
Witam
Zrobiłem tak jak mowiles, jeszcze raz wszystko rozgrzebalem (oczywiscie procesor przykleil sie do radiatora, pokrecilem pokrecilem i ku mojemu zdziwieniu wyszedl przyklejony do radiatora z gniazda na płycie bez jego odbezpieczenia. Nie wiem jak to mozliwe ze nic sie nie stalo z nim no ale :] ) Nalozylem palcem paste tylko na procek, cienka warstwa, dobrze rozsmarowalem. No i co? Dalej program diagnostyczny pokazuje 54 stopnie a bios 45 :( Tak pomyslalem ze ta pasta moze jak sie dobrze zapiecze to temperatura spadnie? No i teraz to juz nie wiem co z nim jest nie teges...Moze po prostu tak ma byc? Help :(
Bravo
Dodano
16.02.2006 22:01:41
Witam
Zrobiłem tak jak mowiles, jeszcze raz wszystko rozgrzebalem (oczywiscie procesor przykleil sie do radiatora, pokrecilem pokrecilem i ku mojemu zdziwieniu wyszedl przyklejony do radiatora z gniazda na płycie bez jego odbezpieczenia. Nie wiem jak to mozliwe ze nic sie nie stalo z nim no ale :] ) Nalozylem palcem paste tylko na procek, cienka warstwa, dobrze rozsmarowalem. No i co? Dalej program diagnostyczny pokazuje 54 stopnie a bios 45 :( Tak pomyslalem ze ta pasta moze jak sie dobrze zapiecze to temperatura spadnie? No i teraz to juz nie wiem co z nim jest nie teges...Moze po prostu tak ma byc? Help :(
Bravo
Dodano
16.02.2006 22:01:41
Co do plyty (zalezne od tego gdzie dokladnie znajduje sie czujnik) temp 32 stopni to bardzo dobry rezultat. A jesli chodzi o dysk, to temperatura dosc wysoka, warto zajrzec na strone producenta poszukac swojego modelu i sprawdzic jaka jest maksymalna temperatura pracy dal tego dysku. Zawsze tez mozna przed dysk, na przedniej sciance wstawic wentylator ktory by go chlodzil, takie ustawiebie pozwala na chlodzenie dysku z gory i z dolu.
mettal
Dodano
16.02.2006 15:09:38
mattal:
zainteresuj sie tym, sprawdz czy wentyl i radiator na procku nie jest zakurzony

kurcz robilem to miesiąc temu no ale jeszcze wtedy niewiedziałem źe trzeba pastę bardzo cienko nakladać.A wiatraczki czyszcze srednio co 3 tygodnie(i zawsze sie dziwię skąd tam tyle kuźu jest).
co do przeklamań to moźliwe bo radiator to jest ciepły (jak sie paluchem dotknie to tak odrazu czuć ciepłe)ale tylko przy samym prosku ale wyźej jest prawie zimny.
Jak juź sie zajełem tymni temperaturami to czy 41 stopni dla dysku to jest zaduźo i 31 dla płyty?
pozdrawiam
darekgra
Dodano
16.02.2006 14:14:16
Dziwne to u ciebie, ale temp w obu przypadkach sa takie same ? Jesli szybciej spada, to naczy ze procek cieplo ktore emituje bardzo szybko oddaje na radiator, czyli jest lepsza przewodnosc termiczna. Ale czemu szybciej wzrasata :? Osobiscie zostawil bym ciensza warstwe...
mettal
Dodano
16.02.2006 10:08:16
a ja mam jeszcze takie pytanie,próbowałem nakładać paste na róźne sposoby i gdy dam jaj cienko to w stresie temp.procka wzrasta szybciej i szybciej spada no prawie momentalnie,gdy zaś dam jej ciut grubiej to temp.rośnie troszke wolniej ale jeszcze wolniej spada,czyli co polecacie,cienko i temp.po stresie spada szybciutko czy grubiej i spad temp,wolniejszy.
konkord
Dodano
16.02.2006 10:03:00
Przemeksik:
jak myslicie po zamonotowaniu wiatrakow (80 i 120mm) temperatura bedzie podobna do tej po sciagnieciu scianki ?

To zalezy od wielu czynnikow: U mnie bylo na procku 43, po zamontowaniu wentyli 80 spadlo do 39–40, po wymienie na 2 x120 spadlo do 37, czyli zysk srednio 6*C. Ale nie jest sztuka wsadzic tylko wentyle, trzeba zrobic porzadek w okablowaniu obudowy, poukladac wszystkie kablek, tasmy tak by nie zaklocaly obiegu powietrza itp. Mysle ze zastosowanie jednego wyntyla na przod i drugiego na tyl budy zbije temperatury, a o ile, nie wiadomo.

darekgra:
to 58 60 max. czy to zaduźo na ten procek?

Wedlug mnie za duzo, zainteresuj sie tym, sprawdz czy wentyl i radiator na procku nie jest zakurzony. Rozbierz przeczysc i daj nowa paste termo, jesli to nie przyniesie efektu mozna by sie tez pokusic o zmiane chlodzenia, o ile masz kase. Druga sprawa to moze tez byc tak, ze to przeklamanie czujnika, sprawdz reka jak to jest, bo temperatura realnych 60stopni napewno bedzie odczuwalana, radiator bedzie bardzo cieply.
mettal
Dodano
16.02.2006 09:30:37
a ja mam pytanko (procek jak w opisie) i temperatura przy zamkniętej 51 otwarta 45. (mam bocny wlot powietrz) a jak jakas gralub 3Dmark to 58 60 max. czy to zaduźo na ten procek? bo ruźne opinie slyszałem.

p.s.
wiatraczek jest z BOX–a.
darekgra
Dodano
16.02.2006 01:08:41
tak przy okazji mam bartona 2800@3200 na jet7 coolerze plycie abit nf7 i gf 4 ti 4200 i mam na procku okolo 47 C po zdjeciu scianek 41 , wiec przymierzam sie do kupna wiatrakow do obudowy bo czasami system wywala bsody bo sie przegrzewa choc temp na karcie jak i procku nie jest wieksza jak 50 C , jak myslicie po zamonotowaniu wiatrakow (80 i 120mm) temperatura bedzie podobna do tej po sciagnieciu scianki ?
Przemeksik
Dodano
15.02.2006 21:01:49
Bravo:
Bo mam rozumiec ze skoro nalozylem paste i na procek i na cooler to ta warstwa jest zbyt gruba?

TAK. Pasta nie ma byc uszczelka, ma tylko wyrownac lekkie nierownosci procka i radiatora i "skleic" je ze soba. Gdy wartstwa jest za gruba, staje sie izolatorem, a nie przewodnikiem ciepla.
mettal
Dodano
15.02.2006 19:15:52
Bravo
Dodano:
08.02.2006 04:33:11
Komentarzy:
20
Strona 1 / 4