czy p2p to ftp?

ostatnio znajomy pisal prace i padlo takie pytanie:
czy programy peer to peer zaliczane są do FTP?

ciekawy jestem waszych odpowiedzi.

Odpowiedzi: 4

choc p2p kojarzy nam sie z kazza i osiolkiem to te dwa programy maja troche inna zasade dzialania.
wyrozniamy 3 rodzaje sieci p2p:

1. jako siec scentralizowana z serwerem i klientami. do tej grupy zaliczamy: kazaa, imesh, winmx (jeden serwer)
dziala to na zasadzie:
– szukam pliku x
– klient c ma plik x
– udostepnij plik x
– prosze, oto plik x

2. jako siec czesciowo zdecentralizowana (edonkey, emule, directconnect)
dzialanie (wiecej niz 1 serwer):
– szukam pliku x
– nie wiem, kto ma plik x
– szukam pliku x
– klient c ma plik x
– udostepnij plik x
– prosze, oto plik x

3. jako siec calkowicie zdecentralizowana (zadnego serwera) np. overnet, gnutella, freenet
– szukam pliku x
– nie mam. zapytaj klienta d
– szukam pliku x
– klient c ma plik x
– udostepnij plik x
– prosze, oto plik x

z powyzszego odnosze wrazenie, ze nie da sie jednoznacznie okreslic czy p2p nalezy do ftp.
Szymon Grabiński
Dodano
19.10.2004 10:39:59
Szymon Grabiński:
ze p2p to siec rownorzedna, a ftp to klient–serwer
No tutaj mam inne zdanie na ten temat. P2p dziala na takiej samej zasadzie – jeden z komputerow (ten z udostepnianymi danymi) to "serwer" a drugi jest "klientem". Wyobraz sobie maly LAN a w nim dwa kompy. Na kazdym z nich jest postawiony serwer FTP z odpowiednimi uprawnieniami dla drugiego kompa. Czyz to nie bedzie p2p ?
Uwierzytelnianie i przyznawanie uprawnien i zasobow ? To juz dokonuje sie samoczynnie po instalacji kazdego z tych programow. Zauwaz, ze jesli na "serwerze" dziala np. emule, to nikt uzywajacy Kazaa nie ma dostepu do zasobow "serwera".
EL NINO
Dodano
18.10.2004 23:59:43
ja wychodzilem z innego zalozenia, ze p2p to siec rownorzedna, a ftp to klient–serwer. idac dalej mozna jednak to latwo obalic bo niektore p2p pracuja rowniez na podobnej zasadzie. ftp wymaga jednak uwierzytelnienia oraz przydzielenia uprawnien i zasobow. nie wiem jak to wyglada w p2p.
Szymon Grabiński
Dodano
18.10.2004 20:01:37
IMO tak, bo nastepuje wymiana/przesyl danych komputer–komputer.
EL NINO
Dodano
18.10.2004 15:44:14
Szymon Grabiński
Dodano:
18.10.2004 13:56:53
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1