Czy mam rozwalony dysk???
No właśnie pytanie brzmi czy mam rozwalony dysk??? Jest to dysk Samsung 80gb i czasem jak właczam kompa to go w ogóle nie widzi i nie da się wtedy windowsa włączyć bo jak kiedy dysku nie widzi zupełnie tak samo jak byśmy odłączyli dysk i chcieli włączyć kompa, pisze hdd:not detected(no coś w tym stylu mam nadzieje źe wiecie o co mi chodzi)i pisze źeby włoźyć dysk i nacisnać dowolny klawisz.Windowsa da się urchomić dopiero wtedy gdy wyłącze kompa i włącze znowu.Ale to nie wszystko zainstalowałem programik CpuCool w wersji 7.3.5 i jak włączam kompa i wgra mi się windows włącza się program i wyskakuje komunikat blablalbla niźej zamieszczam screena
Odpowiedzi: 9
Dotychczas miałem partycje takie: 1)8gb(na niej był system)i druga reszta dysku czyli powinno być 72gb(a widzi 65)w biosie rozmiar widzi jako 80,1gb a w xp mniejszy czemu??? partycja to ntfs.Czy takie wielkości partycji były dobre czy radzicie mi jakoś inaczej go podzielić :?
Taaa...Zrobie jak radzisz tylko nagryware muszę od kumpla sobie załatwić :roll:
Coś jest nie tak.
Juz zrobilbym kopie bepzpieczenstwa waznych dokumentow na CD.
Potem sprobowalbym wykonac chkdsk z poziomu Konsoli Odzyskiwania z odpowiednim przelacznikiem.
Jesli nie pomoze – usun wszystkie partycje i zaloz nowe, wykonujac nakazdej pełne formatowanie (NTFS)
Jesli i to zawiedzie – to juz nie wiem.
Zerowanie dysku (low format)?
Juz zrobilbym kopie bepzpieczenstwa waznych dokumentow na CD.
Potem sprobowalbym wykonac chkdsk z poziomu Konsoli Odzyskiwania z odpowiednim przelacznikiem.
Jesli nie pomoze – usun wszystkie partycje i zaloz nowe, wykonujac nakazdej pełne formatowanie (NTFS)
Jesli i to zawiedzie – to juz nie wiem.
Zerowanie dysku (low format)?
no więc tak kliknąłem zakładkę S.M.A.R.T. i tam są prawie wszędzie zielone kropki z napisem ok prócz kilku punktów i są dwie czerwone jak znak drogowy. Te czerwone znaki są przy: Spin up time(value:75,worst:1,warn:0) i Reallocated
Sector Count(value:1,worst:1,warn:10).Przy niektórych nic nie ma:Start/Stop Count,Power On Hours Count,Power Cycle Count,Temperature,Hardware ECC Recovered,Reallocated Event Count,Ultra ATA CRC Error Rate czyli co jest nie tak???
Sector Count(value:1,worst:1,warn:10).Przy niektórych nic nie ma:Start/Stop Count,Power On Hours Count,Power Cycle Count,Temperature,Hardware ECC Recovered,Reallocated Event Count,Ultra ATA CRC Error Rate czyli co jest nie tak???
a moze sprawdz SMART
monitor znajduje sie m.in. w SpeedFan (freeware)
monitor znajduje sie m.in. w SpeedFan (freeware)
sprawdzałem tym programem:http://support.wdc.com/download/windlg/windlg10.exe w innym temacie podał go Spiderko na stronie samsunga nie mogę znaleść programów diagnostycznych ale według tego programu co podałem wyźej to niby wszystko jest w poźądku a nie jest bo dalej czasem nie widzi mi dysku i nie mogę włączyć kompa... :cry: a jak wyłącze i włącze kompa to zazwyczaj pomaga tylko jak długo tak moźna??? mam nadzieje źe mój dysk nie kończy źywota bo szkoda by mi go było :evil:
wejdź na stronkę Samsunga i ściągnij narzędzie dyskowe i sprawdź nim błędy. będzie zapewne w dziale download, support itp.
NO nie wiem czemu screena nie moge zamieścić ale dobra przepisze ten komunikat:
ATTENTION!!!
Harddisk1
SMART error report for drive
SAMSUNG SP0802N
Serial:0637J2FW709011
Parameter Licznik przen sektorów value 1 belów
transhold of 10
Defect possible
Trochę nie po polsku :D taśmy są dobrze zamontowane i jak pisałem nie widzi często dysku jak w ogóle byłby nie podłączony ale jest!!!
P.S moja siostra teź ma komputer i taki sam problem choć jego konfiguracja zupełnie się róźni od mojego...Miałem wiele problemów z kompami i jakoś z tego wychodziłem cało ale tego za cholere nie czaje :evil:
ATTENTION!!!
Harddisk1
SMART error report for drive
SAMSUNG SP0802N
Serial:0637J2FW709011
Parameter Licznik przen sektorów value 1 belów
transhold of 10
Defect possible
Trochę nie po polsku :D taśmy są dobrze zamontowane i jak pisałem nie widzi często dysku jak w ogóle byłby nie podłączony ale jest!!!
P.S moja siostra teź ma komputer i taki sam problem choć jego konfiguracja zupełnie się róźni od mojego...Miałem wiele problemów z kompami i jakoś z tego wychodziłem cało ale tego za cholere nie czaje :evil:
:shock: jakiego screena.
Posprawdzaj taśmy i sprawdź w biosie jak tam widać ten HDD, najlepiej jak jest auto detect.
Posprawdzaj taśmy i sprawdź w biosie jak tam widać ten HDD, najlepiej jak jest auto detect.
Strona 1 / 1