Czy instalowac Firewalla?
Witam,
pytanko moźe i banalne:
mam NAV2005 i czy powinienem instalowac jakiegos firewalla np. Norton Personal Firewall 2005 dodatkowo?
Po zainstalowaniu antyvira automatycznie wylaczym mi zapore XP poniewaz norton rzekomo juz chroni moj komp? Mam mozliwosc zainstalowania ww legalnego programy – tylko czy warto?
Pozdrawiam
pytanko moźe i banalne:
mam NAV2005 i czy powinienem instalowac jakiegos firewalla np. Norton Personal Firewall 2005 dodatkowo?
Po zainstalowaniu antyvira automatycznie wylaczym mi zapore XP poniewaz norton rzekomo juz chroni moj komp? Mam mozliwosc zainstalowania ww legalnego programy – tylko czy warto?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
Otwierasz Centrum zabezpieczen (zapore), wchodzisz na zakladke bodajze Zaawansowane i wylaczasz zapore (usuwasz zaznaczenie) tylko dla polaczenia do sieci LAN.
Kiedy włączam kreatora konfiguracji sieci (chcę zrobić lan na 2 kompy) zapora automatycznie się włącza ponownie, choć wyłączyłem tę usługę i jej uruchamianie w services.msc.
Coś mi mówi, źe to zapora blokuje sieć lokalną.
Kiedy włączam kreatora konfiguracji sieci (chcę zrobić lan na 2 kompy) zapora automatycznie się włącza ponownie, choć wyłączyłem tę usługę i jej uruchamianie w services.msc.
Wyłącz usługę "Zapora system Windows" oraz przestaw jej tryb uruchamiania na wyłączony, wszystko w services.msc
W jaki sposób wyłączyć zaporę SP2?
U mnie jest ona na tyle nachalna, źe po kilkudziesięciu sekundach uruchamia się ponownie w tle.
U mnie jest ona na tyle nachalna, źe po kilkudziesięciu sekundach uruchamia się ponownie w tle.
Jeśli uźywasz Firefoxa, zainstalujesz rozszerzenie AdBlock i po problemie.
Ja dla pewności zalecałbym wyłączyć zaporę jednak ;)
Ja dla pewności zalecałbym wyłączyć zaporę jednak ;)
Mam włączoną zaporę systemową (XP SP1)i dodatkowo Outposta. Na razie nie zauwaźyłem źadnych zgrzytów. :)
Jeśli chodzi o Kerio to po 30 dniach jest nadal w pełni funkcjonalny, ale nie blokuje juź reklam. Niestety, coś za coś. :)
Jeśli chodzi o Kerio to po 30 dniach jest nadal w pełni funkcjonalny, ale nie blokuje juź reklam. Niestety, coś za coś. :)
Lepiej wyłączyć zaporę SP2.
Zostaw Kerio.
Poczytaj
www.kerio.tk
Będzie nadal w pełni sprawny.
Zostaw Kerio.
Poczytaj
www.kerio.tk
Będzie nadal w pełni sprawny.
Mrówek – ja się zapytam czy posiadanie równocześnie zapory windowsowej i firewalla innej firmy nie generuje komplikacji ?? Bo coś mi się o uszy obiło, źe jednak nie jest to dobry pomysł ...
No ale czy funkcjonalnosc nie spada? I czy mozna robic updaty – by nie stracil na aktualnosci? po uplywie 30 dni naturalnie...
Dodam, źe Kerio po 30 dniach nadal działa, tylko niektóre jego funkcje stają się nieaktywne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bobi:Mrówek powiedz mi jeszcze na czym polegają te Wasze wzajemne ataki ?
Puszczacie sobie po pingu czy moze skanujecie porty ?
Buffer Overflow, DoS ;)
Mrówek powiedz mi jeszcze na czym polegają te Wasze wzajemne ataki ?
PIL:Outpost 2.5 jest płatny, choć IMO wart tych pieniędzy (ok. 140 zł). Natomiast wersja 1.0 jest zupełnie darmowa i spokojnie wystracza do domowych zastosowań. Na marginesie – jeśli chodzi o Kerio, testowałem jakiś czas, ale wraźenia nie były najlepsze. Poza tym w wielu testach sromotnie przegrywa z Outpostem.
Nad Kerio trzeba trochę posiedzieć. Zresztą nie u kaźdego sprawdza się ten sam Firewall.. niektórzy wolą Outposta Pro2.5, a inni nic innego tylko Kerio.
Wersja nr. 1 jest stara i podatna na ataki.. wiem, bo razem z kumplem sprawdzaliśmy – swoim programem bez problemu wyminął tego firewalla. Wersja 2.5 juź się nie dała tak łatwo ominąć.
Nie wiem o jakie testy chodzi, ale ja mam zasadę, źeby nie kierować się testami ogólnodostępnymi w sieci, bo wiele programów typu Firewall są do nich przystosowane.. naleźy samemu próbować, atakować się z kumplem nawzajem itp. (chodzi o ataki, o których kumpel i ty wiecie).
Aha.. i jest jedna zasada. Na jednym systemie peracyjnym moźna zainstalować tylko jednego Firewalla.. ew. moźna pozostawić włączoną zaporę systemu Windows XP (tak na dodatek), ale często jest ona uciąźliwa i blokuje wysyłanie plików przez GG oraz inne komunikatory.
Dobrze.. a to juź koniec mojego wywodu :)
Pozdrawiam :)
Dzieki za odpowiedzi i pomoc.
Przetestowalem dzisiaj Norton Personall Firewall 2005.
I niestety jest problem. Po instalacji w domu – wszystko smigalo ok. Skonfigurowalem – mysle – jak trzeba wszsytko.
Po podpieciu sie w biurze – wszystko chodzilo... do momentu gdy chcialem sciagnac poczte.
Wtedy Outloo wywala mi blad z moich obu kont pocztowych – informujac mnie o bledzie polaczenia.
Gdy wylaczalem na np. 15 minut Nortona – Outlook sciagal poczte. Co to moglo byc. Przeszukalem to forum, oraz dwa inne na ktorych jestem zalogowany.
Google – tez mi nie pomogly.
Robilem tez krok po kroku instrukcje ze strony symanteca – ale bez skutku.
Czytalem ze opinie mial dobre nawet bardzo. Tylko zanim kupie licencje – chce byc pewien ze spelni moje oczekiwania a zarazem nie przyspozy mi wielu klopotow w uzytkowaniu.
Moze na ten temat ktos cos poradzi?
ps. niestety nie mam komunikatu z outlooka do pokazania – bo odisntalowalem nortona i pracuje – nie moglem sie meczyc w pracy z tym.
Bede wdzieczny za ew. pomoc
Przetestowalem dzisiaj Norton Personall Firewall 2005.
I niestety jest problem. Po instalacji w domu – wszystko smigalo ok. Skonfigurowalem – mysle – jak trzeba wszsytko.
Po podpieciu sie w biurze – wszystko chodzilo... do momentu gdy chcialem sciagnac poczte.
Wtedy Outloo wywala mi blad z moich obu kont pocztowych – informujac mnie o bledzie polaczenia.
Gdy wylaczalem na np. 15 minut Nortona – Outlook sciagal poczte. Co to moglo byc. Przeszukalem to forum, oraz dwa inne na ktorych jestem zalogowany.
Google – tez mi nie pomogly.
Robilem tez krok po kroku instrukcje ze strony symanteca – ale bez skutku.
Czytalem ze opinie mial dobre nawet bardzo. Tylko zanim kupie licencje – chce byc pewien ze spelni moje oczekiwania a zarazem nie przyspozy mi wielu klopotow w uzytkowaniu.
Moze na ten temat ktos cos poradzi?
ps. niestety nie mam komunikatu z outlooka do pokazania – bo odisntalowalem nortona i pracuje – nie moglem sie meczyc w pracy z tym.
Bede wdzieczny za ew. pomoc
Outpost 2.5 jest płatny, choć IMO wart tych pieniędzy (ok. 140 zł). Natomiast wersja 1.0 jest zupełnie darmowa i spokojnie wystracza do domowych zastosowań. Na marginesie – jeśli chodzi o Kerio, testowałem jakiś czas, ale wraźenia nie były najlepsze. Poza tym w wielu testach sromotnie przegrywa z Outpostem.
odpłatna wersja jest znacznie bardziej rozbudowana i nowsza, moźna kupić licencje do Outposta w Polsce (150zł).
Jeśli Cię nie stać pobierz wersje freeware(zwracaj uwagę na to słowo na przyszłość:) ), jest starsza darmowa wersja Outpost ( w porwnaniu z tą jaką zainstalowałeś to jak ubogi kuzyn ale zawsze to ochrona ) do pobrania stąd http://www.outpost.uk.com/download/sw/OutpostInstall.exe .
Tutaj moźesz pobrać z kolei darmową wersje Sygete (niezły) http://www.simtel.com/product.download.mirrors.php?id=53687
Jest zasada: powinieneś posiadać jeden firewll w systemie.
Jeśli Cię nie stać pobierz wersje freeware(zwracaj uwagę na to słowo na przyszłość:) ), jest starsza darmowa wersja Outpost ( w porwnaniu z tą jaką zainstalowałeś to jak ubogi kuzyn ale zawsze to ochrona ) do pobrania stąd http://www.outpost.uk.com/download/sw/OutpostInstall.exe .
Tutaj moźesz pobrać z kolei darmową wersje Sygete (niezły) http://www.simtel.com/product.download.mirrors.php?id=53687
Jest zasada: powinieneś posiadać jeden firewll w systemie.
Dzieki,
sciagnąłem sobie i Kerio i Outposta. Wszystko fajnie. Tylko to są wersje 30–to dniowe. A jak sie chce zrobic update – to program chce licencję by wykupic. To jak to jest z tę ich freewarelnością – ze sie tak wyraźę?
pozdr.
tomek
sciagnąłem sobie i Kerio i Outposta. Wszystko fajnie. Tylko to są wersje 30–to dniowe. A jak sie chce zrobic update – to program chce licencję by wykupic. To jak to jest z tę ich freewarelnością – ze sie tak wyraźę?
pozdr.
tomek
Warto. Wyłącz zaporę SP2 i zainstaluj np. Kerio, będziesz zadowolony, gwarantuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem antyvir to jedno a firewall to zypełnie co innego. Gdybym miał odpowiedzieć jednym słowem, brzmiałoby ono – TAK !
Dobry Ogniomurek jeszcze nikomu nie zaszkodził (chyba?) :)
Osobiście siedzę za Outpostem 2.5 i jak narazie sobię bardzo chwalę.
Dobry Ogniomurek jeszcze nikomu nie zaszkodził (chyba?) :)
Osobiście siedzę za Outpostem 2.5 i jak narazie sobię bardzo chwalę.
Strona 1 / 1