Czy da radę to zrobić w Wordzie????
Witam.
Chciałbym zrobić dokument w Wordzie, który współpracowałby z bazą danych, pobierał z niej odpowiednie dane (po ich wybraniu) i pozycjonował właściwie w dokumencie, aby możnabylo te dane wydrukować na formularzu który ma wykropkowane puste miejsca?? Mam nadzieję że w miare zrozumiale się wyraziłem. Proszę znawców tematu o pomoc, będę bardzo wdzięczny.
Odpowiedzi: 9
Witam.
Gryfus, oczywiście jestem zaintersowany Twoim dziełem :). Byłbym wdzięczny za pliki polecenia, proszę o wysyłkę na adres: danek13@wp.pl lub d.karkoszka@esw.pl. Z góry dzięki.
Jeszcze raz przeczytałem dokładnie o co ci chodzi. Da radę tak zrobić. Z mojego pliku należałoby usunąć cały tekst "nieedytowalny", a pozostawić same pola z bazy danych. Pola te trzeba będzie umieścić tylko w odpowiednich miejscach pliku wordowego, tak aby podkładając jako "czystą kartkę" twój formularz polecenia drukarka zapełniała puste wykropkowane rubryki. Na pewno trzeba będzie poświęcić na to trochę czasu, który zwróci się z nawiązką, bo nie będziesz już tego wypisywał długopisem.
U nas w pracy mamy elektroniczny cały formularz, czyli wszystko (tekst formularza + jego wypełnienie robimy w wordzie). Usprawnia to pracę ponieważ do drukarki wkładasz czystą jak łza kartkę, a wyciągasz gotowe polecenie. Może i u ciebie można by zastosować takie rozwiązanie.
Pozdrawiam!!!
Witam!
Pracuję w oddziale elektrycznym Lubelskiego Węgla Bogdanka SA i też piszę polecenia pisemne. Oglądałem twoje załączniki i te druki są podobne do tych które ja wypełniam. Usprawniłem sobie wypełnianie tych papierów tworząc bazę danych w ACCESSIE czy jak on się tam nazywa. Później stworzyłem dokument w Wordzie korzystający z tej bazy danych. ACCESS umożliwia dodawanie do tej bazy nowych elementów np. kolejny pracownik, kolejny poleceniodawca itp. Word z kolei tworzy ten dokument który się drukuje. Jeżeli jesteś zainteresowany wyślę ci na e-mail moje pliki. Patrząc po twoich załącznikach baza danych będzie wymagała niewielkich modyfikacji. To samo dotyczy pliku Worda. Przeróbka będzie pewnie prostsza niż tworzenie podobnego zestawu od nowa.
Mój e-mail gryfus102@tlen.pl. Skrzynkę przeglądam w miarę wolnego czasu więc może nastąpić kilkudniowa zwłoka w odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Witam.
Dziękuję za podpowiedzi, szczególnie za link do tworzenia formularzy w wordzie. Oto moje druki, które chciałbym uzupełniać komputerowo:
http://www.klub-billa.cba.pl/galeria/polecenie_pisemne_oryginal.JPG
http://www.klub-billa.cba.pl/galeria/polecenie_pisemne_kopia.JPG
Czynności wykonywane w zakładzie (miejsca wykonywania pracy, środki i warunki bezpiecznego wykonania pracy) powtarzają się cyklicznie i dlatego chciałbym zrobić bazę danych dla pól formularza i stamtąd odpowiednie wpisy wybierać (miejsc jest ok. 1000 sztuk czyli byłoby ok. tysiąc pozycji w bazie). Ktoś wspominał o wykonaniu tego w Excelu, prosiłbym o nakreślenie lub przykład jak możnabyłoby to zrobić. Proszę ponownie o pomoc.
P.S. Jeśli skany się nie otworzą bezpośrednio z linków, proszę je przekopiować do nowego okna przeglądarki.
[url=http://www.gohha.com/stronka/tutoriale/word/formularze/formularze.html]Formularz, lista rozwijalna[/url]
A czy nie łatwiej jest stworzyć taki formularz w wordzie. Bo z tego co zrozumiałem to masz gotowe druki które wkładasz do drukarki. Jak chcesz to wrzuć skan takie formularza to coś pokombinuje.
Nie wiem jak wygląda korespondencja seryjna, ale możesz coś takiego zrobić w Excelu. Musiałbyś odpowiednio sformatować jeden arkusz (na wzór pisma w Wordzie), a w drugim stworzyć tabelki z odpowiednimi wpisami (lista pracowników, miejsce wykonania prac, itp.). Następnie w pierwszym arkuszu zrobić kontrolę poprawności danych, zezwalając na wpisywanie w odpowiednich polach tylko danych z odpowiadających im tabel. Wtedy zamiast wpisywać wszystko ręcznie możesz wybierać informacje z rozwijanych menu.
Napiszę może bardziej szczegółowo co chciałbym zrobić. Pracuję w zakładzie energetycznym gdzie wykonywane są prace na tzw. polecenie pisemne (w związku z zagrożeniem zdrowia i życia pracowników wykonujących tego typu pracę). Polecenie pisemne to druk, który wypełniam ręcznie. Druk jest w dwóch egzemplarzach, oryginał i kopia. Druk ma wiele rubryk do wypełniania, między innymi: imię i nazwisko poleceniodawcy, numer kolejny polecenia, imię i nazwisko kierującego zespołem, czynności do wykonania, miejsce wykonania tych czynności, sposób przygotowania miejsca pracy i parę innych rubryk. I teraz chciałbym stworzyć bazę danych wyżej wymienionych rubryk i odpowiednio umiejscowić je na stronie, tak żebym miał możliwośc wyboru odpowiednich danych jak wyżej i po ich wybraniu i włożeniu formularza do drukarki word drukowałby te dane w odpowiednich miejscach na stronie. Skróciłoby to znacznie czas potrzebny do przygotowania (tj. wypisania) takiego polecenia. Czy korespondencja seryjna umożliwiłaby mi to? Prosze o odpowiedź.
Takie możliwości daje "korespondencja seryjna".
Strona 1 / 1