Czy Centrum XP wzywa do poownej rejestracji?
Odpowiedzi: 20
-
[quote=Kuba] [b]Jeśli którykolwiek użytkownik założył sobie konto i nie musiał zaakceptować zgody na udostępnienie nam danych, bądź taka prośba w ogóle mu się nie wyświetliła, a Portal CXP po zalogowaniu przez Windows Live ID rozpoznał jego login, proszę, niech o tym napisze[/b] [/quote] Proszę bardzo. Zarejestrowałem się tak jak polecaliście. Potem wylogowałem się z liveID (nic nie akceptowałem) wróciłem na CXP i byłem zalogowany jako rakoczyn@centrumxp.pl. Jak pisałem w [url=http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=160510]TYM TEMACIE[/url] aktywacja została dokonana dopiero ok. godz. 20:20. Przed po zalogowaniu dostawałem informację "Konto aktywowane pomyślnie" (o czym pisałem w tamtym temacie, a co było nie prawdą)
-
[quote=Rakoczyn] Zarejestrowałem się tak jak polecaliście. Potem wylogowałem się z liveID (nic nie akceptowałem) wróciłem na CXP i byłem zalogowany jako rakoczyn@centrumxp.pl. Jak pisałem w [url=http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=160510]TYM TEMACIE[/url] aktywacja została dokonana dopiero ok. godz. 20:20. Przed po zalogowaniu dostawałem informację "Konto aktywowane pomyślnie" (o czym pisałem w tamtym temacie, a co było nie prawdą)[/quote] I w ogóle nie akceptowałeś żadnej zgody na wysłanie danych? :-)
-
[quote=Rebe]3. Tu oś spory, choć jak napisałem poprzenio gotów jestem przyjąć opis na dzis - jest nadal dość jasna. Na stronie przekierowujacej z "zaloguj" brak jest "ptaszka", a tym samym nie mogę się niezgodzić, a się w tym trybie zalogować - przynajmniej tak to wygląda od strony kogoś kto nie przechodzi dalej obowaiając się tego o czym ciągle piszę. Nadal więc muszę Ci wierzyć na slowo, że mogę ise zalogować przez liveID, a nie musze się godzić na to by nastąpiło to przez - tym razem to bardziej do MS niż Ciebie - "anonimowy identyfikator" - taka zbitka jest frazeologicznie, a i logicznie dość zabawna. [/quote] Zapomniałem na to odpisać. No więc za niedługo zostanie tylko logowanie Windows Live ID, więc uyżytkownik chcąc korzystać z portalu będzie musiał podczas rejestrowania konta wyrazić zgodę na przesłanie danych z MS do CXP. NIe wyrażenie zgody będzie się wiązało z ograniczonym dostępem do Portalu. Zgoda następuje tylko i wyłącznie podczas rejestracji i tylko wtedy Microsoft przesyła nam dane na których wysłanie zgodnie z prawem musi mieć pozwolenie. DLatego w czasie logowania nie ma żadnego "ptaszka" - jak ty byś chciał. Potem, przy każdym logowaniu przesyłany jest tylko anonimowy identyfikator, który nie podlega ustawie o ochronie danych osobowych. Tak więc podsumowując: nie msusiz wyrażać zgody na pzresłanie danych, ale może to spowodować, ze nie otrzymasz pełnego dostępu do Portalu.
-
[quote=gusioo]A ja to pytanie mam: Czytam sobie ten temat i Rebe gdzieś na początku pisał, że: Art. 24 ust. 1 pkt 4 Ustawy o ochronie danych osobowych brzmi " W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, administrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę o: dobrowolności albo obowiązku podania danych, a [b]jeżeli taki obowiązek istnieje, o jego podstawie prawnej[/b]. ". No i wchodzę ja sobie na stronę rejestracji i czytam to, co przy ptaszku stoi: Wyrażam zgodę na zbieranie i przetwarzanie moich danych osobowych przez pana Jakuba Hryciuka prowadzącego firmę pod nazwą CentrumXP.pl Hryciuk Jakub z siedzibą w Woźnikach, 42-289, ul Tarnogórska 21, w celach realizacji procesu rejestracji w Portalu zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29 sierpnia 1997r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883). CentrumXP.pl jako administrator danych osobowych, w rozumieniu przepisów Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29 sierpnia 1997r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883), uprzejmie informuje, że przysługuje Pani/Panu możliwość kontroli i wglądu do przetwarzanych danych osobowych, które Panią/Pana dotyczą. Zaznaczenie pola oznacza akceptację powyższych postanowień. [u]W świetle obowiązującego prawa, [b]akceptacja powyższych postanowień jest niezbędna[/b] do pomyślnego przeprowadzenia rejestracji i późniejszej obsługi użytkowników serwisu[/u] Na jakiej podstawie?[/quote] Zakładanie kont w Portalu odbywa się na zasadzie pełnej dobrowolności. Jednak użytkownik przyjmuje do wiadomości, że niepodanie danych osobowych może faktycznie uniemożliwić rejestrację. I tym temacie (akceptacja zgody w "kroku 1." rejesytracji) nie będę już dyskutował, bo to jest stanowisko prawników, którzy dbali o to, aby ta cała migracja odbyła się zgodnie z prawem. Jeśli dalej uważasz, że coś tutaj jest niezgodne z prawem, musisz sobie z tym jakoś już sam radzić, ja ci pomóc bardziej nie potrafię. Już kiedyś ktoś starał mi się udowodnić bzdury, szarpnnąłem się na opinie prawną na piśmie. Więcej nie będę. Rebe: czekam, aż albo przyznasz się do błędu, co uznam za przeprosiny, albo napiszesz jasno, która część całej migracji jest niezgodna z prawem. Już chyab wystarczająco długo udowadniałem i odpowiadałem na twoje pytania, abys zrozumiał, że jesteś w ogromnym błędzie.
-
[quote=Rebe] [quote] MA MOŻLIWOŚĆ nie wyrażenia zgody[/quote] - od kiedy, zapytam kontrolnie, bo nie mam zamiaru biegac po tych Waszych - co dnia -nowych - pomyyśłach by sprawdzać czy i co uległo zmianie od czasu pierwszego wytyku.[/quote] Od momentu w którym wprowadziliśmy Windows Live. Nie ma i nie było prawnie i technicznie innej możliwości przesłania danych MS->CXP jak tylko po zaakceptowaniu przez użytkownika zgody na to. [quote=Rebe]Zgodę, to ja sobie mogę wyrazić, ale nie Wam, a gestorowi danych dla live, a tym jest Microsft, który powinien wskazać w opcjach, że możliwość przekazania danych na rzecz cxp.[/quote] A gdzie ty widziałeś, ze my prosimy o jakąs zgodę na przesłanie danych?????? Przecież o zgodę na wysłanie nam danych prosi Microsoft na swoich stronach, nie my. Użytkownik zezwala firmie Microsoft na wysłanie danych do CXP. [quote=Rebe]Zresztą nawet jeżeli przyjąć, że "ptaszek" w odpowiednim miejscu profilu ms-owego datyczyć moze i cxp to .. zapis dotyczy bodaj kwestii przesyłania informacji i ofert .[/quote] Kolejna zbdura. Użytkownik wyraża zgodę poprzez kliknięcie przycisku "Zazwól na dostęp" nad którym znajduje się jasna deklaracja: "Zezwalaj tej witrynie [www.centrumxp.pl ]na dostęp do moich informacji...". Nie wspomne o tym, ze może kliknąć "Odmów dostepu". [quote=Rebe] [quote] jeśli ktoś deklaruje, ze wyraża zgodę na to, aby CentrumXP.pl powiązało jego konto na CXP z Windows Live ID, to chyba robi to świadomie.[/quote] [b]Chyba[/b] jest w tym wypadku kluczowym słowem, a w dodatku odnosze wrażenie, że wlasnie na nim żerujecie. [/quote] Nie wiem jak wyrażniej można o to spytać. Masz jakiś pomysł? [quote=Rebe] tylko i aż tyle ile napisałem wyżej, a co przytoczę " ja sobie mogę wyrazić, ale nie Wam, a gestorowi danych dla live, a tym jest Microsft,...." - przyczyny tego stanowiska są oczywiste . wystarczy poczytać Ustawę i jakie terms of use ze stron live ( skoro nie zostałem powiadomiony o zmianach to zakładam, że MS tych aerunków nie zmienił - w trosce o własne dobro ). [/quote] No i właśnie tak się dzieje, Microsoft prosi o zgodę na wysłanie danych do CXP! O co ci chodzi? [quote=Rebe] [quote]...jak my mamy poznać hasła do profili Windows Live ID użytkowników??? [/quote] Zdecyduj się, albo wiązecie, albo nie - jeżlei wiążecie to [b]musi[/b] następować przepływ informacji ( celowo nie uzywam słowa "dane" ), a jeżeli nie to ... po co jechać do z Warszawu do Gdańska przez Poznań ? O tym, że istnieje mozliwość, bo macie - sam to przyznałeś, tyle, że w formie zawoalowanej - w poprzendim posice, dane nadmiarowe ( te "cyferki" ) tylko przypominam, żeby udowodnić, że ja przynajmniej staram się czytać ze zrozumieniem. [/quote] Powtarzam: nie ma takiej mozliwości aby Microsoft przesłał nam hasło. NIE MA. Po prostu Microsoft nigdy nie wysyła hasła! Jasne? [quote=Rebe] Ad. Linkedin - ja doskonale wiem co w Twoim profilu tam pomieszczonym jest [b]teraz[/b] . Tak jak wiem że nie jestem jedyny, który to widział co się w nim znajdowało wczesniej. może więc zamiast o "ubzduraniu" pisać przypomnij sobie jak to z tym profilem niegdyś było. [/quote] Chyba od roku nie zmieniałem tego profilu. W każdym razie, możliwe, że gdy marcu 2007 współpracowaliśmy przy Portalu i innych projektach z ponad 50 osobami (dokładnie z 70 z tego co pamiętam) tak tam było napisane. Więc znowu zapytam: o co ci chodzi? Gdzie widzisz jakąś nieścisłość? Pisałeś, że każdy może sobie sprawdzi mój profil - zrób to więc sam, bo masz jakieś bardzo stare informacje. [quote=Rebe] Co z tą indeksacja bazy? - Mimo wszystko chciąłbym wiedzieć czy to błąd czy działanie zamierzone.[/quote] Nie wiem, szczerze. Jak się dowiem, dam Ci znać.
-
[quote=Rebe] jeżeli loguję się na strone cxp przy użyciu danych dla live to oznacza, że poznajesz mego nicka i hasło z live właśnie i możesz je powiązać z konkretną osobą - mną - w cxp. To jest zaś informacja nadmiarowa, której posiadanie przez Ciebie nie jest niczym uzasadnione.[/quote] Koleś, o czym ty piszesz? Mam wrażenie, że sam się już zaplątałeś w swoich bzdurnych wywodach. Przecież każdy użytkownik przed momentem powiązywania danych jest pytany czy wyraża zgodę na to. I każdy MA MOŻLIWOŚĆ nie wyrażenia zgody i wtedy tych danych nie powiązujemy. Więc o jakim nieuzasadnieniu ty piszesz? My nie mamy do czynienia z głąbami, jeśli ktoś deklaruje, ze wyraża zgodę na to, aby CentrumXP.pl powiązało jego konto na CXP z Windows Live ID, to chyba robi to świadomie. To się odbywa na zasadzie całkowitej dowolności, powtarzam, każdy użytkownik może NIE WYRAZIĆ ZGODY NA powiązanie danych. Czy wg Ciebie wyraźna zgoda użytkownika na powiązani danych się nie liczy? Czy to nie jest wystarczające uzasadnienie? Jeśli wg Ciebie nie, to proszę napisz, co by musiało nastąpić, abyśmy uznali, ze użytkownik się na to zgadza, bo ja już sam nie wiem!? Kolejna bzdura to to hasło - logowanie odbywa się na serwerach Microsoftu, jak my mamy poznać hasła do profili Windows Live ID użytkowników??? [quote=Rebe]Od tyłu - mogę: Jest takie coś jak Linkedin - mam tłumaczyć dalej czy moze jednak na tym poprzestać, by rozrywki sprawy nieznającym nie dostarczać ?[/quote] P. S. Właśnie sprawdziłem mój profil na Linkedin - (Self-Employed; 11-50 employees; Information Technology and Services industry). Coś ci się znowu ubzdurało, nie wiem co tutaj "nie uczciwego" ????
-
[quote=Rebe]... a w dodatku opis na stronie logowania do liveID wskazuje wyraźnie, że kłopoty z definicjami językowymi obejmują ównież pojęcie anonimowości.[/quote] Co masz na myśli?
-
[quote=Rebe]PS. Z zupełnie innej(?0 manki - mam mieszane odczucia, gdy grzebiąc gdzieś tam między rejestracją, migracją i logowaniem trafiam na pola liveID. Nie potrafię bowiem wymysleć czy to jeszcze cxp czy już MS? - I z tym pytaniem Was zostawiam.[/quote] Wychodzi na to, że MS powiększa swoje bazy - raz już tak było z ITCore - przez co użytkownicy muszą zakładać konto u MS, a to powiększa ilość "builetynów" do odebrania.
-
[quote=Rebe]Z zupełnie innej(?0 manki - mam mieszane odczucia, gdy grzebiąc gdzieś tam między rejestracją, migracją i logowaniem trafiam na pola liveID. Nie potrafię bowiem wymysleć czy to jeszcze cxp czy już MS? - I z tym pytaniem Was zostawiam.[/quote] Zastanawiajac się nad rozwiązaniem pozwalającym zintegrować logowanie na Portalu (pisałem o tym wyżej) zdecydowaliśmy się na Windows Live ID - słuszne spostrzeżenie. Tzn twój login na CXP będzie przy okazji loginem Windows Live ID. Co to trzeciego maila - możliwe, ze ten trzeci mail to pomyłka systemu, przyznaję się do błędu, szczerze Cię przepraszam. Na pewno jednak nie ma tak, że ktoś zmienił e-mail, a ten stary adres dalej jest grzieś przechowywany u nas. On jest kasowany w momencie twojej aktuwalizacji swoich danych (zgodnie z Ustawą :-)). [quote=gusioo]Wychodzi na to, że MS powiększa swoje bazy - raz już tak było z ITCore - przez co użytkownicy muszą zakładać konto u MS, a to powiększa ilość "builetynów" do odebrania.[/quote] ITCore nie wykorzystywał WIndows LIve ID, masz jakieś kiepskie informacje. Co do biuletynów - ani Microsoft ani CentrumXP.pl na te konta w domenie @centrumxp.pl nie będą wysyłać żadnych biuletynów czy też innych maili, no chyba oczywiście, że użytkownik sam się na nie zapisze. Domyslnie ta skrzynka jest wolna od jakichkolwiek reklam i tym podobnych.
-
[quote=andrzej2y][b]Do Kuby[/b] Jeśli tak to czym wytłumaczysz takie stanowisko Centrum? [/quote] Wprowadzamy jednolity sysetm logowania do portalu CentrumXP.pl. Do tej pory każdy użytkownik miał osobne konto w Portalu, osobne na Forum. W tym momencie chcemy, aby jedno logowanie pozwoliło zarówno na dostęp do Portalu oraz Forum. Ma to znacznie ułatwić użytkowom poruszanie się po serwisie. Dodatkowo przy okazji zaoferowaliśmy skrzynkę e-mail w domenie @centrumxp.pl. Wiem z maili od użytkowników, że ta nowość cieszy się pozytywna reakcją, było warto. [quote=Rebe] chyba była óznica w "ID-ach" [/quote] O to mi właśnie chodziło. Prawdopodobnie posiadasz kilka adresów e-mail w naszych bazach, stąd tych maili było więcej niż jeden.