W dniu dzisiejszym otrzymałem e-mailem wiadomość w ktorej Centrum XP wzywa użytkowników do ponownej rejestracji do subskrypcji i na portalu z ponownym podaniem loginu i hasła!Czy nie jest to przypadkiem podszywanie się pod Centrum XP i próba wyłudzenia danych ?Proszę o zajęcie oficjalnego stanowiska i potwierdzenie lub zdementowanie tej wiadomości(jako wysłanej przez Centrum).
Odpowiedzi: 20
Wrocilem na forum i widze ze .. nie jes dobrze. Cholerka ludzie czemu kazdy jest taki madry w sieci/na forach itp? Kurde forum chyba powstalo by pomagac , a nie utrudnioac zycie. Czy ta cala kłótnia musiala miec miejsce ? Jesli przychodza teraz nowi to po przeczytaniu tego tematu tylko sa zniecheceni do tego forum. Teraz ogolnie juz wiem czemu tak duzo ludzi poznikalo z forum. Nic tylko pogratulować adminowi/adminom (?) , oraz użytkownikom za piekne dzialanie na rzeczy dobra forum. Ehh .. jeszcze calkiem niedawno forum mialo sie dobrze. Jakos nie bylo postow ze cos jest nie tak .. i znowu lubiany lub nie M$ zostal wplatany w konflikt. Interesuje mnie czy ta "migracja" musiala miec miejsce ? Wczesniej jakos nikt nie narzekał ze cos by mu przeszkadzalo. Chyba ze portal ma jakies kozysci finansowe z tego .. sam nie wiem i moze niechce wiedziec. Powiem jedno bylo lepiej niz obecnie .
Co poradzę na to, ze niektórzy się obrazili i wykasowali swoje posty? :-)
widze, że nieźle postów poznikało i wyszło jakbym pisał sam do siebie w pewnym momecie, nic tylko utrudniać ludzioom życie i zawracać dupe
Cóż za temat.
[b]Kuba[/b], z tą niespodzianką to po całości pociągnąłeś. Zadziwiła mnie twoja odpowiedź.
Niespodzianka ? Dostęp do artykułów typu HOW2 w których zawarta wiedza intuicyjna ?
[b]Small Mike[/b] wystrzeliłeś z tym hasłem.. jak i innymi wypowiedziami ! Szkoda słów, nawet nie skomentuję tylko poprę wypowiedź [b]gusioo[/b].
[b]Small Mike[/b] - Jaki masz podpis to każdego indywidualna sprawa ale pozwolę sobie jest na nic ;)
[code]Przechowywać i wykorzystywać cudzą własność intelektualną również można. Pytanie tylko czy ma się do tego prawo. [/code]
..niektórzy i sumienia nie mają.
Żadać można wszystkiego, pytanie tylko czy ma się do tego prawo.
Ja tam adwokatem Rebe nie jestem - ale IMO nadal ma prawo nimi zarządzać.
Oczywiście zgadzam się z tobą, zarówno autorskie prawo osobiste jak i majątkowe należą do Rebe, w związku z czym, podejmując decyzję na opublikowanie swoich "utworów" na forum udzilił nam dorozumianej licencji niewyłącznej na publikowanie tych postów właśnie na tym forum. W zwiazku z czym mamy pełne prawo na publikowanie tych postów i nie mamy obowiązku na jego żądanie tego usuwać.
W takim razie polecam lekturę, skądinąd mojej ulubionej ustawy, o prawach autorskich i prawach pokrewnych, w której czytamy:
Rozdział 3 (Oddział 1, Art. 16):
"Jeśli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności:
1) Autorstwa utworu;
(...)
5) Nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
W takim wypadu Rebe ma pełne prawo [b]żądać[/b] usunięcia postów, a jego prośba wynikała z wrodzonej kultury.
Zaś co do "my nie możnemy" to oczywiście "Wy nie", ale Ty - jako administrator bazy danych - możesz i musisz.
Tej prośby nie spełnimy, sorry.
Rebe dziękuje za już i prosi o te same kroki w pozostałej części realizacyjnej wniosku.
Gdyby kto nie wiedział o co chodzi to posty nadal są przypisane do Jego nicka, a chyba głównym "efektem" usunięcia kogoś z bazy jest zmiana autora na Anonymous. Sam coś na ten temat mogę powiedzić.
Zgodnie z prośbą, usunęliśmy z bazy wszystkie dane osobowe Rebego.
Dodam jeszcze, że do końca miesiąca wprowadzimy możliwość szybkiej rejestracji/logowania na forum i w portalu. Z opcji tej będą mogli skorzystać np. użytkownicy, którzy nie chcą korzystać z Windows Live ID. Jednak oni nie otrzymają skrzynki e-mail w domenie @centrumxp.pl oraz 5 GB na e-dysku.
Użytkownicy zalogowani za pomocą Windows Live ID będa oczywiscie nadal rozpoznawani przez Portal i nie będa musieli się dodatkowo logować na CXP.
Floodnę se - Zostałem poproszony przez Rebe o drobną przysługę - jako, że darzę go ogromną sympatią spełniam to, o co mnie poprosił:
[quote]
Korzystając z uprzejmosci jednego z Użytkowników forum pozwalam sobie, za Jego pośrednictwem, przekazać poniższe informacje:
Skoro[quote]"Twoje konto zostało zmigrowane na Windows Live ID. Możesz zalogować się na forum klikając na link poniżej."[/quote]
mimo, że moje stanowisko w tej sprawie było jasne i zostało wyrażone w spsób formalny to nie widze przeszkód by udostępnić, dane, które oficjalnie przecież nie istnieją:
[quote][b]"Twoj login: Rebe@centrumxp.pl"
"Twoje hasło: XcNaYzCi"[/b][/quote]
Mimo upływu kilku dni od złożenia "prośby" dot. usunięcia konta - konto to nie tylko login i hasło, o czym przypominam tym, którzy "wiedzą lepiej" - nic się w tej sprawie, jak widać nie zmieniło. Teraz zaś doszła jeszcze "niedogodność" w postaci pozbawienia mnie możliwości czynnego dostepu do własnych wypowiedzi.
Oczekuję więc spełnienia postulatu dotyczącego "zubożenia" bazy.
Świadomy trudności jakie wypełnienie prawem przewidzianego obowiązku moze nieść dla Własciciela cxp, a zarazem administratora bazy, osmielam się napisać, iż ... to akurat mnie nie interesuje i snu z oczu nie spędza. skoro bowiem ktos na siebie obowiązki przyjmuje to musi być w stanie umieć sobie z nimi radzić.
PS.
Zegar tyka, licznik bije, a terminy administracyjne biegną nieubłaganie.
Rebe[/quote]
Google jak zawsze mnie nie zawiodło, więc już wiem, bo języka polskiego już się nie uczę.
nie chce mi się czytać ustaw szczerze mówiąć na Wiedzy o Społeczeństwie wymagali, że się nauczyć chyba wielu wielu ustaw ale niestety komputer miniaturyzacja, piórnik czy butelka koli :^o taka Polska.
Ale jeśli gusioo tak mówisz i tak jest to spoko niech usuną wszystkie posty Rebe'go :P w końcu tego zarządał.
Rebe daj hasło :D, jak tak na serio odchodzisz to goodluck and goodbye.
A twoje posty przeszły na własność forum i już.
Skoro zostałem przywołany do tablicy pozwolę sobie zabrać głos. Być może pamięć moja już nie ta co kiedyś, ale nie przypominam sobie, żebym wskazywał możliwość usuwania kont wraz z całym dorobkiem w postaci postów. Samo konto oczywiście można usunąć, ale posty nie przepadają, mało tego, nadal są podpisane. Już nawet nie biorąc pod uwagę tego, że wykastrowane z Twoich wypowiedzi tematy w 80% nadają się do kosza, to opcja z ręcznym usuwaniem pojedynczych odpowiedzi za pomocą opcji zawartych w skrypcie forum przy Twoim dorobku odpada, tam samo jak grzebanie w bazie danych. Tu się możemy spierać czyją własnością są wypowiedzi opublikowane na forum, ale gdybym zdecydował się je usunąć postąpiłbym co najmniej nielogicznie, 4 i pół roku stażu, dziesiątki godzin spędzonych na pomaganiu innym. Pozbawione sensu jest również - tu ewentualnie uprzedzam - kategoryczne żądanie od nas takiego kroku.
Zastanówcie się, ochłońcie i dopiero potem za jakaś dyskusję się bierzcie. Unoszenie się honorem w tym momencie niczego dobrego nie przyniesie.
[quote]uyżytkownik chcąc korzystać z portalu będzie musiał podczas rejestrowania konta wyrazić zgodę na przesłanie danych z MS do CXP. NIe wyrażenie zgody będzie się wiązało z ograniczonym dostępem do Portalu.
[/quote]
Co to jest ograniczony dostęp - prawo czytania czy brak wodotrysków w postaci e-dysków, skrzynek itp.?
To chyba jest pytanie o konkrety i żadnych podtekstów pod nie nie podciągniesz, a dlaczego o to pytam nie powinno być trudno się domyśleć.
PS.
Coś mi dalej wychodzi, że jeżeli ja się pogubiłem, co mi wytykałeś pare razy, to nie jestem w tym osamotniony- [u]jest zgoda, ale ma być zgoda, bo nie ma zgody, "od czasu...." nie ma przesyłu danych[/u] ( co mozna odczytać dość specyficznie ),[u] ale przesył danych będzie[/u]. - Zdaję sobie spraę z tego, że to co podkreśliłem brzmi dość bełkotliwie. Nie poczuwam się jednak do winy przy tworzeniu tego bełkotu - ja tylko dokonałem "kompresji".
W bazie mam zapisane, że w związku z twoim kontem od nas wyszła jedna proźba o dane: o 20.20. NIe wiem więc skąd serwer miał je między 15 a 20. Może jakiś pracownik Microsoftu zaakceptował tę zgodę sam za Ciebie i jednocześnie nasz serwer z własnej inicjatywy wysłał proźbę o wysłanie danych. A potem ktoś się wkradł i w bazie zmienił godzine na 20.20, tak dla niepoznaki ;-)
Mówie jak było, pisało Rakoczyn@centrumxp.pl przed godz. 20:20.
Nie wiem czy jest to równoznaczne z połączeniem z LiveID, ale tak to wyglądało.
To nie mogło się wyświetlić przed 20.20. Skojarzenie twojego konta na CXP z loginem Windows Live ID nastąpiło dopiero o 20.20 (tak wynika z logów :-)), i po tej godzinie mogłeś być rozpoznany na portalu. Jest możliwe, ze byłeś wcześniej zalogowany, ale jako "anonimowy" użytkownik (bez rozpoznania Windows Live ID).