Czy aktualizacja BIOSU jest ryzykowna ??
Siemka :)
Chciałem się zapytać czy aktualizacja biosu jest ryzykowna. Bo słyszałem źe moga później nie działać podzespoły. Jak przebiega aktualizacja biosu ?? MAM płytę MSI K7N2 Delta IL i mam Bios z 2003 roku. Jak przebiega instalacja biosu. Czy to coś daje ?? Jakie będą efekty ?? Czy to ryzykopwne ?? Instaluje sie W Windows XP ?? Czy w BIOSIE ???
ZA odpowiedzi thx.
Chciałem się zapytać czy aktualizacja biosu jest ryzykowna. Bo słyszałem źe moga później nie działać podzespoły. Jak przebiega aktualizacja biosu ?? MAM płytę MSI K7N2 Delta IL i mam Bios z 2003 roku. Jak przebiega instalacja biosu. Czy to coś daje ?? Jakie będą efekty ?? Czy to ryzykopwne ?? Instaluje sie W Windows XP ?? Czy w BIOSIE ???
ZA odpowiedzi thx.
Odpowiedzi: 8
OK, Dzięki wszystkim !!!!!!!
Odpisałem ci w drugim Temaci źebyś poszukał na stronie MSI, którą wyrzej dał juź ktoś.
Ps. Jak nie znajdziesz to napisz, zobacze czy ja gdzieś mam tą instrukcje :wink:
Ps. Jak nie znajdziesz to napisz, zobacze czy ja gdzieś mam tą instrukcje :wink:
Dobra dzięki,
tylko bawiąc się kompem odłączyłem od płyty głównej 8 kabelków które podłączają USB przednie . I nie wiem jak podłączyć . Na tych kabelkach tzn końcówkach pisze PORT + na pierwszej PORT – na drugiej i znowu PORT + i znowy PORT – . Na 4 pozostałych są SAME SYMBOLE +. –. NA dwóch + i na dwóch – . PYTANIE JAK PODŁĄCZYĆ
P.S Zgubiłem instrukcję . DARKONE Masz tą samą płytę moźe wiesz jak podłączyć lub masz instrukcje w wersji elektronicznej .
HELP !!!!
tylko bawiąc się kompem odłączyłem od płyty głównej 8 kabelków które podłączają USB przednie . I nie wiem jak podłączyć . Na tych kabelkach tzn końcówkach pisze PORT + na pierwszej PORT – na drugiej i znowu PORT + i znowy PORT – . Na 4 pozostałych są SAME SYMBOLE +. –. NA dwóch + i na dwóch – . PYTANIE JAK PODŁĄCZYĆ
P.S Zgubiłem instrukcję . DARKONE Masz tą samą płytę moźe wiesz jak podłączyć lub masz instrukcje w wersji elektronicznej .
HELP !!!!
Aktualizacja Biosu ma sens tylko wtedy jak:
>Masz problem z instalacja dysku twardego.
>Nie odpala ci sie nowe urzadzenie.
>Komputer pracuje niestabilnie.
>Albo jak masz inne problemy sprzetowe.
Jak któraś z tych rzeczy nie dotyczy cię, to nie aktualizuj Biosu, bo to jest ci niepotrzebne i da "kupe". :wink:
>Masz problem z instalacja dysku twardego.
>Nie odpala ci sie nowe urzadzenie.
>Komputer pracuje niestabilnie.
>Albo jak masz inne problemy sprzetowe.
Jak któraś z tych rzeczy nie dotyczy cię, to nie aktualizuj Biosu, bo to jest ci niepotrzebne i da "kupe". :wink:
czesc, czy ryzykowne?
tak o ile
1. plik jest uszkodzony\ nie jest do tej plyty
2. wylaczenie zasilania\ niekontrolowany reset przed zakonczeniem upgredu bios–u
czy to cos daje?
zapewne tak, w wiekszosci przypadkow pliki bios na stronach producentow plyt sa opisane co do wprowadzajacych w biosie zmianach
http://www.msi–polska.pl/ znajdz swoj model plyty a przy wersji bios masz opisane co on nowego wprowadza
upradu dokonuje sie z reguly w dos–e ale sa rowniez producenci plyt ktorzy umozliwiaja upgrade bios–u plyty w windowsie np: Abit
MSI posiada rowniez taki program
znaldziesz go tutaj
http://www.msi.com.tw/program/support/download/dld/spt_dld_detail.php?UID=436&kind=1
MSI Live Update – pamietaj ze uzywasz na wlasna odpowiedzalnosc
tak o ile
1. plik jest uszkodzony\ nie jest do tej plyty
2. wylaczenie zasilania\ niekontrolowany reset przed zakonczeniem upgredu bios–u
czy to cos daje?
zapewne tak, w wiekszosci przypadkow pliki bios na stronach producentow plyt sa opisane co do wprowadzajacych w biosie zmianach
http://www.msi–polska.pl/ znajdz swoj model plyty a przy wersji bios masz opisane co on nowego wprowadza
upradu dokonuje sie z reguly w dos–e ale sa rowniez producenci plyt ktorzy umozliwiaja upgrade bios–u plyty w windowsie np: Abit
MSI posiada rowniez taki program
znaldziesz go tutaj
http://www.msi.com.tw/program/support/download/dld/spt_dld_detail.php?UID=436&kind=1
MSI Live Update – pamietaj ze uzywasz na wlasna odpowiedzalnosc
moze tak, jak wszystko jest ok to po co kombinować. w przypadku pojscia w tym czasie korka, jestes na lodzie bez plyty glownej. szansa jeden na dobre pare milionow lub miliardow, ale... jest. jak juz chcesz to robic, bo masz powod np. support nowszych prockow to skontaktuj sie z elektrownia czy nie zamierzaja pradu wylaczac.
To ta płyta nie jest taka zła . :D :D :D
Zanim rozpoczniesz aktualizacje BIOS–u upewnij się, źe w Bios–sie masz wyłączoną opcje dotyczącą zabezpieczenia przed zapisemdo układu flashroom.
Sprawdź teź w dokumentacji płyty czy nie musisz przestawić odpowiedniej zworki która zabezpieczna układ flashroom przed nieautoryzowanym zapisem.
Co do samej aktualizacji moźesz to zrobić na kilka sposobów :
a.Z dystkietką
b.Z poziomu Windy.
c.I jeszcze jeden, ale tylko na płyty GIGABYTE, nie pamiętam jaki :wink:
Ps. Mam tą samą płyte główną :)
Sprawdź teź w dokumentacji płyty czy nie musisz przestawić odpowiedniej zworki która zabezpieczna układ flashroom przed nieautoryzowanym zapisem.
Co do samej aktualizacji moźesz to zrobić na kilka sposobów :
a.Z dystkietką
b.Z poziomu Windy.
c.I jeszcze jeden, ale tylko na płyty GIGABYTE, nie pamiętam jaki :wink:
Ps. Mam tą samą płyte główną :)
Strona 1 / 1