Czesty reset kompa. Mozliwe przyczyny.
Mam windowsa xp profess, amd xp 2500+ barton(nie podkrecany) 1gb ramu, 2 dyski twarde, karta geforce 7600gt, 2 napety dvd, karte audigy. Zqasilacz tracer 400w. Czy na taki sprzet taki zasilacz jest dobry, czy powinienem miec mocniejszy? Komp mi sie resetuje dosc czesto, 2 - 3 razy na dzien. Nie wiem czy to przypadkiem nie wina zasilacza. Kupie tez listwe antyprzepieciowa, ale nie wiem czy to cos poskutkuje. Jezeli ktos mial podobny problem to prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 5
Do tego, jezlei 2,5 ma być dla pamieci to - znowu przy założeniu, że czujnik nie kłamie - tu moze być dla odmiany za dużo.
Jeżeli o 5V prawdę gadają to masz pierwszego podejrzanego w postaci zasilacza.
Linia +5V ma zbyt małe napięcie. Dopuszczalne wachania to +/- 5% - pod warunkiem że czujnik nie kłamie ;]
Dobrze by było gdybyś mógł pożyczyć zasilacz od kogoś i wtedy potestować. Wtedy ustalisz czy to jest napewno wina zasilacza.
Temperatury
Płyta główna 33 °C (91 °F)
Procesor 55 °C (131 °F)
Aux 30 °C (86 °F)
Procesor graficzny 48 °C (118 °F)
Wentylatory
Procesor 1638 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.71 V
+2.5 V 2.77 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 4.22 V
+12 V 11.84 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.60 V
Resetuje sie losowo, nie ma reguly. Tempersture procka moge obnizyc zwiekszajac obroty wiatraka, ale robie tylko jak gram lub obciazam procesor. Błedow nie widze, bluescreena jeszcze nie widzialem na tym kompie ;]
z błedow jedynie to:
Aplikacja powodująca błąd explorer.exe, wersja 6.0.2900.2180, moduł powodujący błąd avisplitter.ax, wersja 1.0.0.9, adres błędu 0x00022e58.
400W dla tego zestawu jest myślę w sam raz, ale to ten tracer jest to raczej lowendowy produkt. Przydałoby się coś z wyższej półki.
Ale... to nie musi być wina zasilacza.
Napisz w konkretnie jakich momentach następuje reset. Czy jest to losowe czy występuje tylko podczas obciążenia komputera (np. podczas grania).
Nie wyskakują jakieś błędy? Bluescreeny? Czy w podglądzie zdarzeń wystepują jakieś błędy?
Sprawdź jak wyglądają napięcia podczas normalnej pracy komputera i pod obciążeniem.
Jak wyglądają temperatury procesora, karty graficznej, dysków?
Sprawdź pamięć (memtest86) i dyski (programy narzędziowe od producenta) na obecność błędów itp.
Podociskaj wszystkie karty, kable itp.
Strona 1 / 1