czestotliwość
wiatm
jak jest róznica miedzy dwoma czestotliwościami w CPU
1. Rzeczywista częstotliwość taktowania
2. Efektywna częstotliwość taktowania
jak jest róznica miedzy dwoma czestotliwościami w CPU
1. Rzeczywista częstotliwość taktowania
2. Efektywna częstotliwość taktowania
Odpowiedzi: 15
kamaa:
rozumie
a Efektywny FSB wynosi u Ciebie 400MHz, gdyź posiadasz DDR??
NIE, efektywne to QPB, czyli 800MHz i nie ma to nic wspolnego z taktowaniem Pamieci.
Masz FSB 200MHz i pamieci DDR takze 200MHz rzeczywiste taktowanie, 400MHz efektywne taktowanie pamieci.
W takim przypadku FSB i taktownie pamieci jest synchroniczne, czyli 1:1 200FSB i 200RAM
Pamieci moga isc asynchronicznie wzgledem FSB, czyli FSB np 300Mhz a RAM nadal 200MHz.
To ustawienie z regoly zmienia sie przy OC, np. Masz procesor ktory dobrze sie kreci, ale pamieci sa slabszej jakosci i nie pozwalaja na takie przetaktowanie rzeby chodzily jako DDR 300 (efektywnie 600MHz) w taki wypadku jesli plyta na to pozwala osobno zmieniasz taktowanie RAM'u i osobno szyny FSB, gdy wartosc taktowania FSB nie jest rowna rzeczywistemu taktowaniu RAM wtedy wlasnie jest to ustawienie asynchroniczne.
Przyklad podkrecania mojego procka:
FSB poszlo ze standardowego 200Mhz na 292MHz co pomnozone przez mnoznik procka x 13 dalo taktowanie procesora 3800Mhz,niestety pamieci nie krecily sie juz tak fajnie by moc puscic je synchronicznie razem z FSB bo wtedy musialo by ich taktowanie wynosic tyle co FSB 292MHz (efektywnie 584Mhz) dlatego zostaly puszczone asynchronicznie FSB 5: RAM 4, czyli 5:4 (5 do 4) FSB wynosilo 292MHz a pamieci zaledwie 233MHz (efektywnie 466MHz).
Wiecej nie bede Ci juz tlumaczyc, poszukasz se na google.
mettal:Co zle ? Czestotliwosc taktowania prockow AMD i Intela liczymy zawsze tak samo, zadnej filozofi w tym nie ma...
Przyklad mojego CPU:
Rzeczywista FSB 200MHz x 13 Mnoznik = 2600MHz (2.6GHz)
A teraz sama matematyka – 200 x 13 = 2600
rozumie
a Efektywny FSB wynosi u Ciebie 400MHz, gdyź posiadasz DDR??
Co zle ? Czestotliwosc taktowania prockow AMD i Intela liczymy zawsze tak samo, zadnej filozofi w tym nie ma...
Przyklad mojego CPU:
Przyklad mojego CPU:
Co zle ? Czestotliwosc taktowania prockow AMD i Intela liczymy zawsze tak samo, zadnej filozofi w tym nie ma...
Przyklad mojego CPU:
Przyklad mojego CPU:
mettal:
Jezeli bysmy liczyli tak jak piszesz, czyli np FSB 133MHz x4 (QPB) = efektywnie 533 x mnoznik, np 13 = taktowanie by wyszlo na poziomie 6929MHz :wink:
QPB pomijamy i liczymy jak dla AMD
133FSB x 13 = 1729MHz :wink:
czyli źle?? to ma być przy (QPB)133FSB x 13= 1729MHz??
No widzisz, tego nie wiedziałem :D
spiderko:
rzeczywiste taktowanie szyny FSB133MHz x 4 (QPB) = efektywne taktowanie magistrali x Mnoźnik = Taktowanie Procesora
Jezeli bysmy liczyli tak jak piszesz, czyli np FSB 133MHz x4 (QPB) = efektywnie 533 x mnoznik, np 13 = taktowanie by wyszlo na poziomie 6929MHz :wink:
QPB pomijamy i liczymy jak dla AMD
133FSB x 13 = 1729MHz :wink:
Wikipedia:
Front Side Bus (FSB) jest występującą w wielu architekturach komputerów PC magistralą łączącą CPU z kontrolerem pamięci (najczęściej zlokalizowanym w moście północnym). Składa się ona z linii adresowych, linii danych oraz linii sterowania. Parametry FSB (ilość linii poszczególnych typów, częstotliwość) zaleźne są od zastosowanego procesora.
Jest to tylko magistrala, nie taktowanie procesora. Samo taktowanie to FSB x Mnoźnik. W przypadku procesorów Intela istnieje wcześniej wspominiany QuadPumpBus, czyli:
rzeczywiste taktowanie szyny FSB133MHz x 4 (QPB) = efektywne taktowanie magistrali x Mnoźnik = Taktowanie Procesora
Intela dawno nie miałem więc jak pitole to proszę mnie poprawić.
W przypadku AMD FSB nie jest traktowane źadnym QPB, jak jest FSB200MHZ to takie jest, czyli:
FSB x Mnoźnik = Taktowanie Procesora
kamaa:metall:Tak, dajmy na to masz FSB 200,procek mam mnoznik x14, wychodzi taktowanie procka 2800MHz
ostaniej wypowiedzi nie rozumie czy sie mnoźy w Trybie Rzeczywista czy Efektywnym??
Rzeczywistym.
Bo to jest właściwa częstotliwość.
Swoją drogą to wszystko masz w google.pl –> tylko nie chce Ci sie szukać, wolisz czekać na gotowe.
metall:Tak, dajmy na to masz FSB 200,procek mam mnoznik x14, wychodzi taktowanie procka 2800MHz
ostaniej wypowiedzi nie rozumie czy sie mnoźy w Trybie Rzeczywista czy Efektywnym??
kamaa:czyli:
QPB (4xFSB)
DDR (2xFSB)
czy dobrze rozumie??
?
QPB tak to zawsze 4xFSB, DDR (2xFSB) niekoniecznie, tylko wtedy gdy FSB i taktowanie pamieci jest synchroniczne 1:1
i gdy podniesiemy FSB magistrali systemowej to wzrasta równieź czestotliwośc w/w magistrali(AGP, PCI itp.) i CPU oraz pamieci RAM??
Tak, ale lepsze/nowsze plyty glowne pozwalaja na blokowanie czestotliwosci AGP/PCI by zapobiec przetaktowaniu tych komponentow, dla PCI 33MHz dla AGP – 66MHz
czy jak chcemy zmienić czestotliwość takktowania CPU to FSB (Efektywna częstotliwość taktowania) mnoźymy przeź Mnoźnik?? czy FSB(Rzeczywista) mnoźymy przez mnoźnik?
Tak, dajmy na to masz FSB 200,procek mam mnoznik x14, wychodzi taktowanie procka 2800MHz
czyli:
QPB (4xFSB)
DDR (2xFSB)
czy dobrze rozumie??
mam jeszcze jedno pytanie, Magistrala systemowa(szyna) dzieli sie na:
1. magistrale danych
2. magistrala adresowa
3. magistrala sterująca
i gdy podniesiemy FSB magistrali systemowej to wzrasta równieź czestotliwośc w/w magistrali(AGP, PCI itp.) i CPU oraz pamieci RAM??
czy jak chcemy zmienić czestotliwość takktowania CPU to FSB (Efektywna częstotliwość taktowania) mnoźymy przeź Mnoźnik?? czy FSB(Rzeczywista) mnoźymy przez mnoźnik??
QPB (4xFSB)
DDR (2xFSB)
czy dobrze rozumie??
mam jeszcze jedno pytanie, Magistrala systemowa(szyna) dzieli sie na:
1. magistrale danych
2. magistrala adresowa
3. magistrala sterująca
czy jak chcemy zmienić czestotliwość takktowania CPU to FSB (Efektywna częstotliwość taktowania) mnoźymy przeź Mnoźnik?? czy FSB(Rzeczywista) mnoźymy przez mnoźnik??
mettal:Tak tylko ze FSB czy QPB (4xFSB) nie jest to taktowanie samego CPU, tylko magistrali
Czyźby znowu moje zdolnosci pedagogiczne w perzynę sie obrociły ?
Mnie tak wychodzi, a źe nie będe isę o sposobach komunikowania rozpisyweał, bo i po co , to juź inna historia.
Wydaje mi się, źe przy samozaparciu, które kamaa prezentuje w zakresie niechęci do sięgania go googli i tak za duźo napisałem ;)
Tak tylko ze FSB czy QPB (4xFSB) nie jest to taktowanie samego CPU, tylko magistrali
To tak jak przy ddr – rzeczywista 100/133/166/200, a poniewaź prca odbywa się na obu zobczach sygnału więc efektywna to 200/266/333/400. Najlepiej to iwdać w CPU Intela – rzeczywista 133/200 – efektywna 533/800 – dzięki technologii QuadPump – 4 razy wyźsza.
Strona 1 / 1