Częstotliwość procesora...

Podczas włączania PCta pojawiła się dziwna sprawa. Komputer ma na pokładzie procesor z częst. 1,6 GHz. Po świętach przy starcie komputera w BIOSie zamiast 1600 MHz pojawiła się liczba 700, później 1500 MHz.
Czym to jest spowodowane i jak taki problem rozwiązać?
Moźe to wina procesora, płyty gł. lub chłodzenia?

Czekam na propozycje i informacje. Moźe Wy juź się z czymś takim spotkaliście ... :)

Odpowiedzi: 15

spiderko:
Na google szukales tego bledu? Wpisz np.:
0x0000007E

Lub wieksza czesc tego bledu (glownie o cyferki chodzi), mozliwe ze jakas podpowiedz znajdziesz.
Zasilacz podaje ci dobre napiecia?

Kod błędu zmienia się. Więce nie wiem czy mi to coś powie...
A zasilacz muszę sprawdzić, ale chyba jest oki.
Więce dalej nie wiem co jest :(
koton
Dodano
29.04.2006 19:16:55
Na google szukales tego bledu? Wpisz np.:
0x0000007E

Lub wieksza czesc tego bledu (glownie o cyferki chodzi), mozliwe ze jakas podpowiedz znajdziesz.
Zasilacz podaje ci dobre napiecia?
spiderko
Dodano
29.04.2006 18:39:59
Płyta wymieniona. Karta graficzna równieź. Komputer nie działał i nie działa dalej :(
Myślałem, źe te dziwne zachowania to uszkodzona pamięć RAM. Wymieniłem więc na inne, ale dalej nic.

Przy instalacji Win XP Pro w etapie: instalowanie urządzeń wyskakuje komunikat:

Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkdozeniu komputera.

IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL

Jeśli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie wuruchom komputer. Jeźeli ten ekran pojawił się ponownie, wykonaj następujące kroki:
Upewnij się, źe na dysku jest wystarczająco duźo miejsca. Jesli sterownik jest zidentyfikowany w komunikacie Stop, wyłącz go lub skonatkuj się z producentem w sprawie aktualizacji sterownika.
Spróbuj zmienić kartę wideo.
Skontaktuj się z dostawcą sprzętu w sprawie aktulizacji systemu BIOS. Wyłącz opcję pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie. jeśli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz uźyć trybu awaryjnego to (...).

Informacje techniczne:
STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x80590CAA, 0xF9E859C8, 0xF9E856C8)

Rozpoczynianie zruczania fizycznej pamięci.
Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.

W sumie juź nie wiem w czym lezy problem. Moźe ktoś z Was pomoźe...
koton
Dodano
28.04.2006 23:18:25
Truteń:

a) a FSB? na jakim chodzi teraz?
b) moźe ruszyć, jeśli chipset jest taki sam

a) Z opcji auto zmieniłem na 133, wtedy procesor pokazał 1,40 GHz. Na jkim FSB powinien proacować AMD Sempron 1600+?
b) Juź się z tym pogodziłem. Tylko źeby to działało :)
koton
Dodano
28.04.2006 23:01:22
2) procesor Sempron 1,60 GHz jest wyświetlany jako 1050 MHz. Nie mogę zmienić mnoźnika. Moźe to spowalnia pracę komputera...

Jak przywrócić komputer do źycia?
Na pewno muszę go sformatować, bo system nie ruszy po zmianie płyty głównej...

a) a FSB? na jakim chodzi teraz?
b) moźe ruszyć, jeśli chipset jest taki sam
Truteń
Dodano
23.04.2006 16:55:43
Przynajmniej nie ja sam mam taki problem... :)

A więc wymieniłem płytę główną na ASRocka. Musiałem teź włoźyć nową karte graficzną bo stara umarła :(.
Komputer się włącza, ale:
1) wszystko chodzi bardzo powli, nie mogę nawet sformatować partycji; na 10 prób uruchomienia instalatora systemu win xp prof jedna jest udana, ale i tak komputer zawiesza się np. na pierwszym etapie – instalowanie urządzeń.
2) procesor Sempron 1,60 GHz jest wyświetlany jako 1050 MHz. Nie mogę zmienić mnoźnika. Moźe to spowalnia pracę komputera...

Jak przywrócić komputer do źycia?
Na pewno muszę go sformatować, bo system nie ruszy po zmianie płyty głównej...
koton
Dodano
23.04.2006 00:58:36
tibzor:
koton:
Jeszcze raz a dokładnie...

Po przerwie świątecznie pecet nie chce ruszyć, ciemny ekran, brak sygnału z biosowego głośnika.
Po kilku resetach włączał się sporadycznie z wyzerowaną godziną i inną częst. procesora.
Wymieniłem baterię, ale dalej nic. Odłączyłem dyski, cd–romy, pamięć RAM i dalej nic. Wyczyszczenie prcesora i zmianak. grafiki teź nic nie dało.
Na moje oko wysiadła płyta. Tylko czy na pewwno to płyta? Czy dostanę jeszcze takiś zamiennik. Jest to K7S5A, złącze socket 462. Pracuje ona na procesorze AMD 1,6 GHz.

KOLEGO!!! mam taką samą płyte główną tylko inny procek i takie same objawy. Ciemny ekran nic nie działa, ja po kilku nieudanych próbach resetuję CMOS zworką na płycie głównej, co umoźliwia mi uruchomienie kompa. NIe wiem czemu akurat takie rozwiazanie ale działa.

Podejrzewam, źe problemem moźe być system ;)

przeczytałeś powyźsze posty i PRZEMYŚLAŁEŚ treść swojego zanim go napisałeś? czy za trudne?
Truteń
Dodano
21.04.2006 23:12:46
koton:

Po przerwie świątecznie pecet nie chce ruszyć, ciemny ekran, brak sygnału z biosowego głośnika.
Po kilku resetach włączał się sporadycznie z wyzerowaną godziną i inną częst. procesora.
Wymieniłem baterię, ale dalej nic. Odłączyłem dyski, cd–romy, pamięć RAM i dalej nic. Wyczyszczenie prcesora i zmianak. grafiki teź nic nie dało.
Na moje oko wysiadła płyta. Tylko czy na pewwno to płyta? Czy dostanę jeszcze takiś zamiennik. Jest to K7S5A, złącze socket 462. Pracuje ona na procesorze AMD 1,6 GHz.

KOLEGO!!! mam taką samą płyte główną tylko inny procek i takie same objawy. Ciemny ekran nic nie działa, ja po kilku nieudanych próbach resetuję CMOS zworką na płycie głównej, co umoźliwia mi uruchomienie kompa. NIe wiem czemu akurat takie rozwiazanie ale działa.

Podejrzewam, źe problemem moźe być system ;)
tibzor
Dodano
21.04.2006 22:43:10
spokojnie dostaniesz płytę pod Socket A. W sklepach jeszcze są. Na allegro i innych portalach aukcyjnych jest tego pełno.
Truteń
Dodano
21.04.2006 15:53:18

koton
Dodano
21.04.2006 00:46:51
Zasilacz moze byc slaby lub plyta glowna uszkodzona.
spiderko
Dodano
20.04.2006 20:35:08
Komputer włączał się sporadycznie, po kilku resetach. Gdy juź się włączył to pokazywał inną godzinę i inną częst. procesora. Wymieniłem baterię, ale dalej klapa. Nie działa tak jak powinien.
Czy to moźe być płyta główna? Jak to sprawdzić i znaleźć błąd, bo w sumie sam juź nie wiem... :(
koton
Dodano
20.04.2006 19:23:33
Moźliwe, źe to bateria wariuje po świątecznej przerwie. Jutro spróbuję coś z tym zrobić, później dam znać co w trawie piszczy... :D
koton
Dodano
20.04.2006 00:47:43
Deaful biosa i ustaw taktowania na nowo. Potem Save i sprawdź. Jeśli nie bedzie zachowywał ustawień to bateria do wymiany.
adik154
Dodano
20.04.2006 00:27:57
Sprawdź baterie od BIOSU na płycie głównej.Moźe siada i Bios przchodzi na ustawienia domyślne..
Wiech
Dodano
20.04.2006 00:09:01
koton
Dodano:
19.04.2006 22:47:03
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1