Czemu mam spadek marków??

Chodzi o to źe podkręcam sobie pomalutku semprona 2200 i jestem narazie na częstotliwości procka 1850 mhz z powodu temperatuki niejade dalej alnie nie o to chodzi a mianowicie jeźeli jest 1850 mhz to w 3dmarku 2003 mam około 3540 punktów a jak podkręce procka o 50 mhz co nam daje 1900 mhz to mam 2900 blink.gif czym to moźe być spowodowane?? co ma procek do karty przeciez to ją testuje 3dmark wiem źe są tam testy co testują cpu ale ja widziałem spadek fps na tych testach co testują karte.moja płyta to EPOX–8rda3i ,ddr pc3200 jest na nich napisane ELIXIR a aida pokazuje jakieś nanya więc niewiem jaka to jest wsumie firma.Grafika to gf fx 5700 asus 256 mb.

I jeszcze jedno co to jest vdd?? bo podnosiłem napięcia na cpu i dimm ale jeszcze mam tam vdd i niewiem czego to jest napięcie.No i oczywiście AGP icon_smile3.gif ale tego nieruszam wydaje mi sie źe te 1,5 v wystarczy no chyba źe sie myle.

Odpowiedzi: 1

W 3DMark03 procesor ma niewielki wpływ na ogólny wynik, w wersji 2001 miał duźy wpływ. To źe ci się wynik zmniejszył moźe być efektem zbyt duźego obciąźenia zasilacza przy tym taktowaniu i to rzutuje na inne komponenty: np. karta graficzna dostaje zaniźone napięcie. Sprawdź na starym 3DMark01 efekty OC procesora.

VDD jest napięciem podawanym do zasilania chipsetu. Zwiększenie tego napięcia pozwala (zazwyczaj) na zwiększenie częstotliwości FSB. W sieci są nawet opisane przeróbki płyt (tzw. VDD mod'y), w przypadku Abita NF7 taka przeróbka ma sens przy próbie pokonania progu 225–230FSB.

Spróbuj zwiększyć te napięcie – być moźe wykrzesasz z tego procka jeszcze pare MHz (oby iskry nie poleciał :wink: )
spiderko
Dodano
27.02.2005 12:27:45
Krzysiek_84
Dodano:
27.02.2005 10:05:09
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1