Czasami nie włącza się komputer
Mam taki problem, posiadam płytę główną AsRock K8NF4G-SATA2, mam 2 kości pamięci 512MB (400Mhz), czasami gdy odetne zasilanie, dokładnie nie jestem pewiem od czego to dokładnie zależy, komputer w ogóle niestartuje, tzn włącza się, wszystkie urządzenia działają, ale nie przechodzi przez POST i nie włącza się monitor, załapuje dopiero jak zaczne żąglować pamięcią, tzn. jak na przykład wyciągne jedną i wsadzę ją na miejsce drugiej to potrafi wystartować, ale to nie jest reguła, kości są jak najbardziej sprawne. Czasem po takich zabiegach, komputer działa z dwoma kościami, ale teraz działa tylko z jedną, i najlepsze jest to że jak ją wyciągne i włoże spowrotem to już się nie włączy, musze wtedy podmienić na drugą. Czytałem troche wątków na internecie na temat AsRocków i pare osób się wypowiadało że miało podobne problemy, ale może jest na to jakiś sposób? Mam wgranego najnowszego biosa ze strony Asrock (nie jestem pewiem teraz, ale jest on chyba oznaczony jako beta), ale na starym biosie pamiętam że pare razy miałem ten sam problem, więc to nie jest chyba wina biosu, chyba że się myle. Ma ktoś może namiary na zmodowanego biosa do tej płyty, może to by załatwiło sprawę?
Odpowiedzi: 2
Meczylem sie dzisiaj z pol dnia i w koncu doszedlem do tego, otoz podlaczylem wszystko bez obudowy, i wszystko zaczelo chodzic jak trzeba, wiec znalazlem jakies podkladki i odizolowalem plyte i jak narazie nie ma problemow.
ja na twoim miejscu posprawdzałbym wszystkie urzadzenie tj dysk procek karta pamiec zasilacz ja miałem problem z płyta MSI k9n_neo po paru dniach uzytkowania zazcal sie komp wieszac i to samo co u cciebie mysle ze bedziecos z tym asrockiem
Strona 1 / 1