Czasami komputer nie chce się włączyć\problem z SATA
Witajcie! mam dziwny problem z komputerem. Otuż od jakiegoś czasu po naciśniećiu przycisku zasilania ( wcelu włączenia komputera, dla nikumatych a są tacy), na okienku ładowania windows (tzn. tam gdzie widizmy logo windows) słychać dziwne kliknięcie i się wyłącza. Czasami wogule się nie włącza tylo odrazu po włączeniu restart.
Nie mam pojęcia co to może być wiem tlyko że po restarcie ustawien biosu czsami wraca do normy, dziła także po zmienieniu wejścia sata na naprzykład czwarty port. Ne wiem co z tym robić mi specjalnie nie przeszkadza ale domownicy są oburzeni;) moja konfiguracja :
AMD x64 X2 4200+
Płyta Gigabyte M55S-S3
2GB GoodRAM (4x512) Dual Chanel 128-bit
Asus GeFroce 7600GT
Dysk WD 160GB SATA
Odpowiedzi: 2
[quote=yarek991]. Otuż od jakiegoś czasu [b]po naciśniećiu przycisku zasilania na okienku ładowania windows[/b] słychać dziwne kliknięcie i się wyłącza. Czasami wogule się nie włącza tylo odrazu po włączeniu restart
[/quote]
1. Co to znaczy: "na okienku ładowania Windows"? i po co naciskasz przycisk podczas ładowania?
W większości wypadków naciśnięcie przycisku "power" skutkuje wyłączeniem komputera i jest to działanie jak najzupełniej normalne , jeśli chce sie wyłączyć komputer , gdy widzimy załadowany system i Pulpit. Chyba ,że chodzi o coś innego czego nie potrafisz wyartykułować.
2. restart następuje kiedy? zaraz po włączeniu?, przed ładowaniem BIOSu/, po ładowaniu? , po zładowaniu systemu?.
3. I trzecia rzecz . Nie widzę w specyfikacji Gigabyte płyty M65S-S3 , jest M55S-S3
4. I po czwarte. wszystko podałeś . A zasilacz? konektor 12V na płycie gł. włożony w gniazdo?
Zmień kabelek sata, podłącz inną wtyczkę z zasilaniem do dysku, ze strony producenta dysku ściągnij narzędzia diagnostyczne i przetestuj go.
Strona 1 / 1