Czas uruchamiania systemu– temet rzeka:–)

Wiem ze temat ten byl poruszany czesto, mimo to nadal zastanawiam sie czy nie ma jakiegos rozwiania...
Mam Durona 800 i 196MB ramu, xp uruchamia mi sie 40 sek.
Kumpel ma Athlona 900Mhz i 128 ramu i windows startuje 2 min....
System jest swiezutko przeze mnei zainstalowany, uzylem bootVis–a do optymalizacji. W tray–u siedzi tylko NAV 2003 i menedzer do myszy/klawitury...

Najciekawsze jest to ze do momentu pojawiania sie pulpitu mija malo czasu.. Poprostu pojawia sie pulpit, start, ikonki.. a komp pracuje jeszcze z 1,5 minuty i tak rzezi, ze nic nie mozna zrobic, az dopiero sie uspokoi.. No i co tu jest grane? Probowalem juz za pomoca msconfig wszystko wywalac przy starcie, ale dalej lipa. Normalnie pomyslał bym ze qmpel ma za malo ramu, ale mowi ze kiedys po swierzej instalacji uruchamail sie szybciej....

Odpowiedzi: 17

maziboss:
Niestety nic nie pomoglo, a tych uslug to mam tam w cholere :? Juz na serio nie wiem co mam robic Zapomnialem dodac ze mam nis 2004 Moze tam cos trzeba zmienic :?:

Co wyłączyć moźna, naleźy i nie wolno zerknij tuhttp://www.blackviper.com/WinXP/service411.htm. jest zaktualizowana lista usług dla SP2 .
w84u
Dodano
14.11.2004 23:42:02
run_DNA:
bodek–j:
Miałem tą samą sytuację, sprawdź po pokazaniu pulpitu czy ikona w tray–u Nortona jest przekreślona u mnie to on mulił i do póki się i uaktywnił nie moźna było nic zrobić z tym, źe ja mam Nortona2002. Wywal Nortona i zainstaluj ponownie u mnie pomogło. Wpisz w oknie uruchamianie msconfig i sprawdź na zakładce uruchamianie co startuje z systemem

Jeźeli to okaźe się pomocne to dodam, źe u mnie występuje taka sama sytuacja. Dopiero jak ikonka Avast! stanie się aktywna wtedy, system "rusza", załaczają sie pozostałe programy i sieć.

Dziękuje za uwage

u mnie to samo, tylko ze anty–vir`em jest mks_vir :S
mle3e
Dodano
14.11.2004 02:53:27
Niestety nic nie pomoglo, a tych uslug to mam tam w cholere :? Juz na serio nie wiem co mam robic Zapomnialem dodac ze mam nis 2004 Moze tam cos trzeba zmienic :?:
maziboss
Dodano
10.11.2003 15:09:59
Tak, oto chodzi z serwerem DHCP. Z tego wykresu wynika, źe urochomienie Twojego kompa strasznie opóźniają aktywne usługi (jedną z nich właśnie było DHCP).

Zerknij sobie do Panelu sterowania––>Narzędzia administarcyjne––>Usługi. Tam masz listę wszystkich usług i tych aktywnych, i tych niekatywnych. Jeźeli się na tym choć trochę znasz, to powyłączaj te, które są Ci niepotrzebne. Niektórzy zalecają wyłączenie np. usługi indeksowania – ona bardzo spowalnia system, ale wpływa znacznie na przyspieszenie wyszukiwania plików na dysku. Sam zdecyduj. Inne informacje na ten temat na pewno na tym forum równieź znajdziesz, poniewaź podobne sprawy były juź poruszane.
Pawek
Dodano
10.11.2003 14:11:45
to ja odnowie ten temat... Mnie juz kurwica chyta :!: System 2 min mi sie uruchamia, a oto co przedstawa mi bootvis
Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi przypomne ze mam recznie skonfigurowany serwer DHCP (tzn sam wpisywalem ip brame domyslna serwer dns itp czy o to chodzi :?: :wink: ) Sprzet to ATHLON XP 1900+ 256 DDR TwinMOS i maxtor 60 GB
maziboss
Dodano
10.11.2003 11:58:38
to ja odnowie ten temat... Mnie juz kurwica chyta :!: System 2 min mi sie uruchamia, a oto co przedstawa mi bootvis
Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi przypomne ze mam recznie skonfigurowany serwer DHCP (tzn sam wpisywalem ip brame domyslna serwer dns itp czy o to chodzi :?: :wink: ) Sprzet to ATHLON XP 1900+ 256 DDR TwinMOS i maxtor 60 GB
maziboss
Dodano
10.11.2003 11:58:38
za wiele moźliwości z takim konfigiem to ty nie masz, ale podziwiam za wytrwałość :D :D :D
neo340
Dodano
09.11.2003 23:28:29
mam 64 ram , p2–400mhz ,dysk 4 gb

mam 2 systemy = win98se + winxp

98 odpala mi sie w 10 sek , a Xp w 26.8 ;]

ale nadal prubuje to przyspieszyc ;]
Anonymous
Dodano
09.11.2003 23:16:41
Witam
Nie jest tak strasznie :wink: , jak odinstaluję Neostradę to w granicach 40–50s., to nie jest zły wynik.
bodek–j
Dodano
28.10.2003 10:07:31
Antywirus zwlaszcza taki "kombajn" jak Norton potrafi skutecznie przyhamowac system.
mrsit
Dodano
28.10.2003 07:44:42
U mnie system odpala sie w 30 sekund, odpala Nortona 2004, i inne programy np. do tunera TV. Mam Athlona XP 2600+ i 256 MB ramu DDR–333 Kingstona
Goblin
Dodano
27.10.2003 20:11:23
bodek–j:
Miałem tą samą sytuację, sprawdź po pokazaniu pulpitu czy ikona w tray–u Nortona jest przekreślona u mnie to on mulił i do póki się i uaktywnił nie moźna było nic zrobić z tym, źe ja mam Nortona2002. Wywal Nortona i zainstaluj ponownie u mnie pomogło. Wpisz w oknie uruchamianie msconfig i sprawdź na zakładce uruchamianie co startuje z systemem

Jeźeli to okaźe się pomocne to dodam, źe u mnie występuje taka sama sytuacja. Dopiero jak ikonka Avast! stanie się aktywna wtedy, system "rusza", załaczają sie pozostałe programy i sieć.

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
27.10.2003 19:43:36
Mam prawo chyba myslec, ze skoro kumpel ma lepszego (athlon mimo ze starszy jest chyba lepszy od Durona?) i szybszego procka , to jego sprzet bedzie uruchamial się w porównywalnym czasie co mój. Myśle tez, źe róznica 80 sekund to duźa rozbierzność. Nie wiem teź jak Alibaba doszedł, źe ktokolwiek chce uruchomić kompa w 30 sek. Ciesze sie ze kolega ma taki zajebisty sprzet, ubolewam teź źe musi czekac 20 sek. na jego uruchomienie. Mimo to prosze o nie wpieprzanie sie do tematu jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia.Z góry dziekuje!
Dla zainteresowanych dodam, źe konfiguracja za pomocą TweakXp pomogla. Start teraz trwa 75 sek.
heretyk
Dodano
26.10.2003 22:10:16
Nie wiem jak Wam komputery mogą się tak szybko otwierać. Mojemu kompowi od naciśniecia przycisku power, do stanu uzyteczności potzreba 80 sekund (1 minuta 20 sekund). Uruchamia się sieć, internet, gg i NAV2003.
Pawek
Dodano
26.10.2003 21:14:03
Panowie...jak wy chcecie na 128 RAM'ach uruchomic komputer w 30 sek???Ja mam Athlona XP 3000+ i 2 GB RAM'u i mi sprzecik uruchamia sie w 20 sek(po formacie i zainstalowanym OFFICE XP i NAV 2003)Nie wymagajcie cudow.Ja sam jestem w depresji bo 20 sek to troszke za duzo jak na 3000+ prawda?:)
Alibaba
Dodano
26.10.2003 20:55:09
Witam
Miałem tą samą sytuację, sprawdź po pokazaniu pulpitu czy ikona w tray–u Nortona jest przekreślona u mnie to on mulił i dopóki funkcja Auto protect się nie uaktywniła, nie moźna było nic zrobić z tym, źe ja mam Nortona2002. Wywal Nortona i zainstaluj ponownie u mnie pomogło. Wpisz w oknie uruchamianie msconfig i sprawdź na zakładce uruchamianie co startuje z systemem.

P.S. pbartek chyba rzeczywiście powinni z Tobą coś zrobić
bodek–j
Dodano
25.10.2003 23:15:57
sprawdz moze jakims antywirem nieraz to sa takie wirusy ze ci kompa przymula
pbartek
Dodano
25.10.2003 20:29:05
heretyk
Dodano:
25.10.2003 18:31:10
Komentarzy: