Czarny ekran

[b]gdy wróciłem z wakacji (niebył właczany komp przez 2tyg) odpalilem go normalnie ( aaa... jeszcze napisze źe odłączony był kabel od sieci i od prądu i od neta) i zamiast pokazania sie napisu windows xp podczas właczania pokazuje mi sie czarne tło i dopiero za jakies 20 minut pokazuje mi sie pulpit. Komp później chodzi normalnie, nie wykonywałem zadnych zmian w sprzęcie i oprogramowaniu, nie mam wirusa, bios wporządku więc co moze być?>[/b

Odpowiedzi: 17

No to odpowiadam sobie i zainteresowanym: padla plyta glowna!
krzyniost
Dodano
10.08.2005 10:23:54
No to pieknie! Mam identyczny problem. Od kilku dni musze czekac kilkanascie minut zanim ruszy bios. Diody na plycie glownej swieca, kontrolka dysku tez, glosnik systemowy dziwnie buczy (czyt. pierdzi). Spawdzilem (podmienialem) pamiec i grafike wyczyscilem wszystko i nie pomoglo! Acha! Po restarcie wstaje od razu. Klopoty zaczynaja sie gdy wylacze sprzet na dluzszy czas. Bardzo mnie ciekawi czy organista0 rozwiazal problem?
krzyniost
Dodano
05.08.2005 10:41:19
Moźe porzycz chociaź, na próbe.
spiderko
Dodano
02.08.2005 01:58:55
Kupiłem nową baterię i lipa :((( . Biosa jeszcze raz zrestartowałem . Podłączyłem kompa pod inny monitor i nic. Wymieniłem się na kilka sposobów częściami z innym kompem (dysk, karta graficzna, ramy) i nic. Nie wiem czy to jednak nie będzie wina zasilacza, gdyź taki znajomy podpowiedział mi, źe mogło nastąpić jakieś zwarcie i teraz komp musi czekać aź w zasilaczu nazbiera się jakieś napięcie by odpalił... nie wiem czy to prawda, nie chcę wymieniać zasilacza jak nie jestem pewny (szkoda kasy) .
piszcie jakieś porady –– nawet najprotsze ale piszcie ,,
organista0
Dodano
01.08.2005 23:41:56
sprawdz jeszcze raz dokladnie bios – moze cos przeoczyles, wydaje sie byc prawdopodobne to ze bez zasilania bateria padła a gdy pracowales na nim wczsniej to zawsze troszke byla doladowywana, sprawdz kompa tak jak pisal Spiderko na innym monitorze skoro odkurzanie nie pomoglo
lackyd
Dodano
01.08.2005 00:46:47
MarcinX:
Co do hibernacji pewnie wyłączona w opcjach zasilania.Wszystko o logu HJ znajdziesz w przyklejonym temacie w dziale bezpieczeństwo.

Nie zawsze niewiem czemu ja jak przeinstaluje system musi on zostac wlonczony 5–6 razy dopiero wtedy pojawia sie ta opcja ( moze poto by system byl pewny ze sie wszystko zainstalowalo i ze chodzi stabilnie itp ... sam niewiem)
Ukey
Dodano
31.07.2005 23:48:59
Co do hibernacji pewnie wyłączona w opcjach zasilania.
Wszystko o logu HJ znajdziesz w przyklejonym temacie w dziale bezpieczeństwo.
MarcinX
Dodano
31.07.2005 21:30:55
Mam win xp. mam zainstalowanego sp2(service pack2) ale nie mogę przejść w stan hibernacji. :(
gdy biorę start ––> wyłącz komputer ––––> hibernacja jest zaciemniona i nie mogę jej wybrać. Moze to jest tego wina???? Jest jakas inna moźwliwosć przejścia w stan hibernacji??
A o co tutah chodzi z ,,wklej tu log z HiJack" ?? prosze o pomoc... Oprogramowanie do karty stosuje zawsze to samo i wszystko tak samo inst, ale jedno co mnie zastanawia to to , źe chodził normalnie, a gdy wróciłem z wakacji odpalam i tak pozostało..... Help!!
organista0
Dodano
31.07.2005 21:21:41
Ja tak mialem jak zainstalowalem karte TV komp sie z 2–3 razy wlonczyl i za 4–5 razem juz windy nie podnosil :( Zmienilem oprogramowanei i juz bylo wsztko git :P
Ukey
Dodano
31.07.2005 17:06:38
pina ci nie brakuje, zawsze jest mniej niz max (chyba zawsze), wklej tu log z HiJack bo bardziej podejrzewam jakiegoś szkodnika lub poporostu instalujesz cos i wysypuje sie po tym system i w taki sposób sie to objawia.
adik154
Dodano
31.07.2005 14:06:39
jest taka sprawa... gdy zrobiłem formata wszystkich partycji i zresetowałem biosa to normalnie mi się komputer włączył przez 3 razy. Potem znowu było to samo. jeszcze razz format i znowu dobrze przez pare włączeń kompa i znowu to samo... :(
moźe to być wina tego, źe w kablu od monitora do karty grafiki brakuje mi jednego pina ?? (powinno być 15 a jest 14) ??
Dioda świecicały czas i nie miga.
organista0
Dodano
31.07.2005 13:57:33
20 minut??
Czy komputer zaraz po włączeniu wykonuje jakieś czynności na dysku twardym, czyli czy dioda od dysku miga? Myśle źe niezbędne będzie sprawdzenie na innym monitorze.
spiderko
Dodano
29.07.2005 17:42:42
zasilacza raczej nie, ale ja juz nie wiem co moze byc przyczyną. a formatu i postawienia systemu na nowo próbowałeś?
adik154
Dodano
29.07.2005 14:41:26
Zrobiłem to wszystko pokolei i nic nie pomoglo,,, moźe to być wina zasilacza?>>?>
organista0
Dodano
29.07.2005 14:18:02
więc zabierzmy sie za to tak:

1. Wyjmij karte graficzną z AGP, przeczyść jąi przeczyć równieź port AGP
2. Wyjmij ramy poprzeczyczaj styki i gniazdo ramu.
3. odkurz dokładnie cała reszte wnętrza komputera (wszystkie kondensatorki, porty PCI)
4. Podociskaj taśmy sygnałowe i kable z zasilaniem
5. Zresetuj bios (wyjmując baterie na około pół godziny lub zworką resetującą CMOS o której ustawieniu mozesz w manualu od płyty przeczytać)6
6. Wyczyscić porty PS2, USB itd.
7. Przywróc system przy uźyciu narzędzia systemowego

Win 9x
* uruchamiasz kompa w dos i wpisujesz komende
scanreg /restore

WinXp
Start/wszystkie programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Przywracanie systemu

8. Przeskanowac system na poszukiwanie wirusów, trojanów (wkleić tu Log z HiJack)

To chyba tyle co mi na myśl przychodzi, ewentualnie moze i sterowniki do karty greficznej inne zainstaluj
adik154
Dodano
27.07.2005 21:45:09
ja powiem tyle organ nie uźywany zanika :)
utasz
Dodano
27.07.2005 17:41:48
Wygląda na jakiś problem z samym monitorem. Moźliwe, źe nie chce się przełączyć na mniejszą rozdzielczość... Zaszkodziło mu (nie)uźywanie ;)
evil44
Dodano
27.07.2005 15:21:01
organista0
Dodano:
27.07.2005 14:08:52
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1