Czarny ekran
[b]gdy wróciłem z wakacji (niebył właczany komp przez 2tyg) odpalilem go normalnie ( aaa... jeszcze napisze źe odłączony był kabel od sieci i od prądu i od neta) i zamiast pokazania sie napisu windows xp podczas właczania pokazuje mi sie czarne tło i dopiero za jakies 20 minut pokazuje mi sie pulpit. Komp później chodzi normalnie, nie wykonywałem zadnych zmian w sprzęcie i oprogramowaniu, nie mam wirusa, bios wporządku więc co moze być?>[/b
Odpowiedzi: 17
No to odpowiadam sobie i zainteresowanym: padla plyta glowna!
No to pieknie! Mam identyczny problem. Od kilku dni musze czekac kilkanascie minut zanim ruszy bios. Diody na plycie glownej swieca, kontrolka dysku tez, glosnik systemowy dziwnie buczy (czyt. pierdzi). Spawdzilem (podmienialem) pamiec i grafike wyczyscilem wszystko i nie pomoglo! Acha! Po restarcie wstaje od razu. Klopoty zaczynaja sie gdy wylacze sprzet na dluzszy czas. Bardzo mnie ciekawi czy organista0 rozwiazal problem?
Moźe porzycz chociaź, na próbe.
Kupiłem nową baterię i lipa :((( . Biosa jeszcze raz zrestartowałem . Podłączyłem kompa pod inny monitor i nic. Wymieniłem się na kilka sposobów częściami z innym kompem (dysk, karta graficzna, ramy) i nic. Nie wiem czy to jednak nie będzie wina zasilacza, gdyź taki znajomy podpowiedział mi, źe mogło nastąpić jakieś zwarcie i teraz komp musi czekać aź w zasilaczu nazbiera się jakieś napięcie by odpalił... nie wiem czy to prawda, nie chcę wymieniać zasilacza jak nie jestem pewny (szkoda kasy) .
piszcie jakieś porady –– nawet najprotsze ale piszcie ,,
piszcie jakieś porady –– nawet najprotsze ale piszcie ,,
sprawdz jeszcze raz dokladnie bios – moze cos przeoczyles, wydaje sie byc prawdopodobne to ze bez zasilania bateria padła a gdy pracowales na nim wczsniej to zawsze troszke byla doladowywana, sprawdz kompa tak jak pisal Spiderko na innym monitorze skoro odkurzanie nie pomoglo
MarcinX:Co do hibernacji pewnie wyłączona w opcjach zasilania.Wszystko o logu HJ znajdziesz w przyklejonym temacie w dziale bezpieczeństwo.
Nie zawsze niewiem czemu ja jak przeinstaluje system musi on zostac wlonczony 5–6 razy dopiero wtedy pojawia sie ta opcja ( moze poto by system byl pewny ze sie wszystko zainstalowalo i ze chodzi stabilnie itp ... sam niewiem)
Co do hibernacji pewnie wyłączona w opcjach zasilania.
Wszystko o logu HJ znajdziesz w przyklejonym temacie w dziale bezpieczeństwo.
Wszystko o logu HJ znajdziesz w przyklejonym temacie w dziale bezpieczeństwo.
Mam win xp. mam zainstalowanego sp2(service pack2) ale nie mogę przejść w stan hibernacji. :(
gdy biorę start ––> wyłącz komputer ––––> hibernacja jest zaciemniona i nie mogę jej wybrać. Moze to jest tego wina???? Jest jakas inna moźwliwosć przejścia w stan hibernacji??
A o co tutah chodzi z ,,wklej tu log z HiJack" ?? prosze o pomoc... Oprogramowanie do karty stosuje zawsze to samo i wszystko tak samo inst, ale jedno co mnie zastanawia to to , źe chodził normalnie, a gdy wróciłem z wakacji odpalam i tak pozostało..... Help!!
gdy biorę start ––> wyłącz komputer ––––> hibernacja jest zaciemniona i nie mogę jej wybrać. Moze to jest tego wina???? Jest jakas inna moźwliwosć przejścia w stan hibernacji??
A o co tutah chodzi z ,,wklej tu log z HiJack" ?? prosze o pomoc... Oprogramowanie do karty stosuje zawsze to samo i wszystko tak samo inst, ale jedno co mnie zastanawia to to , źe chodził normalnie, a gdy wróciłem z wakacji odpalam i tak pozostało..... Help!!
Ja tak mialem jak zainstalowalem karte TV komp sie z 2–3 razy wlonczyl i za 4–5 razem juz windy nie podnosil :( Zmienilem oprogramowanei i juz bylo wsztko git :P
pina ci nie brakuje, zawsze jest mniej niz max (chyba zawsze), wklej tu log z HiJack bo bardziej podejrzewam jakiegoś szkodnika lub poporostu instalujesz cos i wysypuje sie po tym system i w taki sposób sie to objawia.
jest taka sprawa... gdy zrobiłem formata wszystkich partycji i zresetowałem biosa to normalnie mi się komputer włączył przez 3 razy. Potem znowu było to samo. jeszcze razz format i znowu dobrze przez pare włączeń kompa i znowu to samo... :(
moźe to być wina tego, źe w kablu od monitora do karty grafiki brakuje mi jednego pina ?? (powinno być 15 a jest 14) ??
Dioda świecicały czas i nie miga.
moźe to być wina tego, źe w kablu od monitora do karty grafiki brakuje mi jednego pina ?? (powinno być 15 a jest 14) ??
Dioda świecicały czas i nie miga.
20 minut??
Czy komputer zaraz po włączeniu wykonuje jakieś czynności na dysku twardym, czyli czy dioda od dysku miga? Myśle źe niezbędne będzie sprawdzenie na innym monitorze.
Czy komputer zaraz po włączeniu wykonuje jakieś czynności na dysku twardym, czyli czy dioda od dysku miga? Myśle źe niezbędne będzie sprawdzenie na innym monitorze.
zasilacza raczej nie, ale ja juz nie wiem co moze byc przyczyną. a formatu i postawienia systemu na nowo próbowałeś?
Zrobiłem to wszystko pokolei i nic nie pomoglo,,, moźe to być wina zasilacza?>>?>
więc zabierzmy sie za to tak:
1. Wyjmij karte graficzną z AGP, przeczyść jąi przeczyć równieź port AGP
2. Wyjmij ramy poprzeczyczaj styki i gniazdo ramu.
3. odkurz dokładnie cała reszte wnętrza komputera (wszystkie kondensatorki, porty PCI)
4. Podociskaj taśmy sygnałowe i kable z zasilaniem
5. Zresetuj bios (wyjmując baterie na około pół godziny lub zworką resetującą CMOS o której ustawieniu mozesz w manualu od płyty przeczytać)6
6. Wyczyscić porty PS2, USB itd.
7. Przywróc system przy uźyciu narzędzia systemowego
Win 9x
* uruchamiasz kompa w dos i wpisujesz komende
scanreg /restore
WinXp
Start/wszystkie programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Przywracanie systemu
8. Przeskanowac system na poszukiwanie wirusów, trojanów (wkleić tu Log z HiJack)
To chyba tyle co mi na myśl przychodzi, ewentualnie moze i sterowniki do karty greficznej inne zainstaluj
1. Wyjmij karte graficzną z AGP, przeczyść jąi przeczyć równieź port AGP
2. Wyjmij ramy poprzeczyczaj styki i gniazdo ramu.
3. odkurz dokładnie cała reszte wnętrza komputera (wszystkie kondensatorki, porty PCI)
4. Podociskaj taśmy sygnałowe i kable z zasilaniem
5. Zresetuj bios (wyjmując baterie na około pół godziny lub zworką resetującą CMOS o której ustawieniu mozesz w manualu od płyty przeczytać)6
6. Wyczyscić porty PS2, USB itd.
7. Przywróc system przy uźyciu narzędzia systemowego
Win 9x
* uruchamiasz kompa w dos i wpisujesz komende
scanreg /restore
WinXp
Start/wszystkie programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Przywracanie systemu
8. Przeskanowac system na poszukiwanie wirusów, trojanów (wkleić tu Log z HiJack)
To chyba tyle co mi na myśl przychodzi, ewentualnie moze i sterowniki do karty greficznej inne zainstaluj
ja powiem tyle organ nie uźywany zanika :)
Wygląda na jakiś problem z samym monitorem. Moźliwe, źe nie chce się przełączyć na mniejszą rozdzielczość... Zaszkodziło mu (nie)uźywanie ;)
Strona 1 / 1