Czarny ekran między Biosem a Boot Screen
Witam
Mam problem, z którym nie mogę sobie w źaden sposób poradzić. Mianowicie podczas uruchamiania systemu (WinXpProf), między ekranem Biosu a klasycznym boot screenem windowsa, ma czarny ekran przez około 20–30 sekund. Spoglądając z boku moźna dopatrzeć się na nim prześwitu ekranu ładowania. Próbowałem na wszystkie moźliwe (według mnie) sposoby temu zaradzić – bezskutecznie. Moźe napisze jaki mam sprzęt, a ktoś będzie mi w stanie pomóc:
Procesor Sempron 2800+ s.754
Wentylator Gigabyte G–Power BL (PDU21–SC)
Płyta główna Gigabyte K8NS Rev.2.0 Bios F18
Pamięć Twinmoss 2x512MB Winbond (2,5–3–3–8)400MHz
SVGA Sapphire Radeon 9550 128MB/128Bit
HDD Samsung SataII SpinPoint 120 GB 8MB cache
Zasilacz Modecom 350W
Monitor CRT Philips 107T
W tym momencie sprzęt pracuje na defaultowych ustawieniach, z wyjątkiem karty graficznej, w której wymieniony jest bios (pochodzący od 9600Pro sapphira na takich samych kościach pamięci – Samsung 4ns). Kartę moźemy wykluczyć, gdyź w kaźdej innej konfiguracji ten problem nie występuje. Dysk jest oczywiście przepięty zworką na sataI. Próbowałem zmieniać sterowniki, uźyłem bootvisa, fizycznie sprawdziłem czy wszystkie komponenty są właściwie obsadzone. Poprostu nie wiem jak temu zaradzić i co moźe być przyzcyną.
Problem występuje od samego początku, od kiedy mam komputer w tej konfiguracji. Ostatnia wymiana polegała na wymianie płyty i procka.
Komputer całkiem nieźle daje się podkręcić, jednak nie przesadzam ze względu na zasilacz, którym dysponuje:)
Sprzęt pracował stabilnie (oczywiście nie biorac pod uwagę "czarnego ekranu") przy ustawieniach: Procesor 1936MHz, FSB 242MHz (2 – 1.66 pamięci pracowały na 400MHz), timingi pamięci 2–2–2–5, karta pracuje cały czas na 405/250Mhz.
Jeźeli ktoś jest w stanie udzielić mi jakiejś porady lub przypuszcza co moźe być przyczyną proszę o komentarz.
Pozdrawiam
Mam problem, z którym nie mogę sobie w źaden sposób poradzić. Mianowicie podczas uruchamiania systemu (WinXpProf), między ekranem Biosu a klasycznym boot screenem windowsa, ma czarny ekran przez około 20–30 sekund. Spoglądając z boku moźna dopatrzeć się na nim prześwitu ekranu ładowania. Próbowałem na wszystkie moźliwe (według mnie) sposoby temu zaradzić – bezskutecznie. Moźe napisze jaki mam sprzęt, a ktoś będzie mi w stanie pomóc:
Procesor Sempron 2800+ s.754
Wentylator Gigabyte G–Power BL (PDU21–SC)
Pamięć Twinmoss 2x512MB Winbond (2,5–3–3–8)400MHz
SVGA Sapphire Radeon 9550 128MB/128Bit
HDD Samsung SataII SpinPoint 120 GB 8MB cache
Zasilacz Modecom 350W
Monitor CRT Philips 107T
W tym momencie sprzęt pracuje na defaultowych ustawieniach, z wyjątkiem karty graficznej, w której wymieniony jest bios (pochodzący od 9600Pro sapphira na takich samych kościach pamięci – Samsung 4ns). Kartę moźemy wykluczyć, gdyź w kaźdej innej konfiguracji ten problem nie występuje. Dysk jest oczywiście przepięty zworką na sataI. Próbowałem zmieniać sterowniki, uźyłem bootvisa, fizycznie sprawdziłem czy wszystkie komponenty są właściwie obsadzone. Poprostu nie wiem jak temu zaradzić i co moźe być przyzcyną.
Problem występuje od samego początku, od kiedy mam komputer w tej konfiguracji. Ostatnia wymiana polegała na wymianie płyty i procka.
Komputer całkiem nieźle daje się podkręcić, jednak nie przesadzam ze względu na zasilacz, którym dysponuje:)
Sprzęt pracował stabilnie (oczywiście nie biorac pod uwagę "czarnego ekranu") przy ustawieniach: Procesor 1936MHz, FSB 242MHz (2 – 1.66 pamięci pracowały na 400MHz), timingi pamięci 2–2–2–5, karta pracuje cały czas na 405/250Mhz.
Jeźeli ktoś jest w stanie udzielić mi jakiejś porady lub przypuszcza co moźe być przyczyną proszę o komentarz.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 17
Problem mam identyczny jak w temacie i co jesli mam Raid w biosie wyłączony, adres ip wpisany na stale nie przez DHCP a BootVis pokazuje cos podobnego
http://img128.imageshack.us/my.php?image=bootvis4xh.jpg
zauwazylem ze mieliscie dysk SATA II i płyte pod SATA I czy to moze miec cos wspolnego ?
http://img128.imageshack.us/my.php?image=bootvis4xh.jpg
zauwazylem ze mieliscie dysk SATA II i płyte pod SATA I czy to moze miec cos wspolnego ?
rownieź posiadam ten problem, wyłaczyłem LAN w BIOSIE, a czy jest taka funkcja zeby wyłączyć raj w BIOSIE??
EDIT:
Tu jest moj BootVis:
czy wszystko jest oki?
EDIT:
Znalazłem rozwiązanie, problem tkwił w pliku boot.ini
moje pytanie jest takie skąd ten wpis mogł sie tu wzias, i co to za wpis? default=signature(2e592e59)
EDIT:
Tu jest moj BootVis:
czy wszystko jest oki?
EDIT:
Znalazłem rozwiązanie, problem tkwił w pliku boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=signature(2e592e59)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
signature(2e592e59)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
moje pytanie jest takie skąd ten wpis mogł sie tu wzias, i co to za wpis? default=signature(2e592e59)
No dobra jestem po!
Po pierwsze – jeśli mamy 1 dysk SATA II to w Biosie musimy wyłączyć obsługę RAID (Funkcja RAID – Disable.Właśnie usługa RAID powoduje, źe przy starcie RAID "wyszukuje" sobie drugi dysk – i to jest to 30–32s.
Po drugie – jeśli nie korzystamy z sieci to lepiej wyłączyć w biosie usługę LAN – (system teź przy starcie wyszukuje sobie sieci).
To powinno pomóc. Powodzenia! 8)
Wyłączenie RAIDU
Zakładka w BIOS:
Integrated Peripherals > IDE Function Setup > IDE RAID – [Disabled]
Po pierwsze – jeśli mamy 1 dysk SATA II to w Biosie musimy wyłączyć obsługę RAID (Funkcja RAID – Disable.Właśnie usługa RAID powoduje, źe przy starcie RAID "wyszukuje" sobie drugi dysk – i to jest to 30–32s.
Po drugie – jeśli nie korzystamy z sieci to lepiej wyłączyć w biosie usługę LAN – (system teź przy starcie wyszukuje sobie sieci).
To powinno pomóc. Powodzenia! 8)
Wyłączenie RAIDU
Zakładka w BIOS:
Integrated Peripherals > IDE Function Setup > IDE RAID – [Disabled]
Nestety ja teź nie uzyskałem odpowiedzi – w związku z tym dzisiaj komputer idzie do serwisu i mają mi naprawić tak aby takich sensacji nie było.
Jak odbiorę to odezwę się co było nie tak.
Jak odbiorę to odezwę się co było nie tak.
Witam!
Mam taki sam problem jak w temacie, ale nie uzyskałem tutaj odpowiedzi
Mam taki sam problem jak w temacie, ale nie uzyskałem tutaj odpowiedzi
Diabeuek..poradziłeś sobie z tym problemem? Jeśli tak , to zdradź tajemnicę?!
Nie ma za co :D
wojtt:A nie macie czasem wyłączonego loga ładowania windows xp tak jak jest to opisane tutaj
Oczywista, źe mam wyłączony ekran startowy i pewnie tu mnie masz :lol:
Dzięki.
Nie,nie – Po przejściu tabelki z napędami ekran robi się czarny jednak jak się bardzo dobrze przyjrzeć to jest lekka poświata logo Windows ( w tym czasie komp. nie pracuje). Po upływie 32 sekund komputer rusza rozjaśnia się obraz logo i potem jest juź standardowo.
A nie macie czasem wyłączonego loga ładowania windows xp tak jak jest to opisane tutaj
Cytat:diabeuek
Witam
Mam problem, z którym nie mogę sobie w źaden sposób poradzić. Mianowicie podczas uruchamiania systemu (WinXpProf), między ekranem Biosu a klasycznym boot screenem windowsa, ma czarny ekran przez około 20–30 sekund. Spoglądając z boku moźna dopatrzeć się na nim prześwitu ekranu ładowania. Próbowałem na wszystkie moźliwe (według mnie) sposoby temu zaradzić – bezskutecznie.
Chciałbym dołączyć i ponowić prośbę o pomoc. Mam ten sam problem i na dłuźszy czas jest on bardzo irytujący. Mam takie same objawy (w systemie WinXP Home Edition)– system legalny postawiony na unowocześnionym kompie (wymiana płyty, procesora dysku), i podobnie w programie BootVis mam komunikat: "write cache disk disable" trwający dokładnie 32 sek.Słyszałem gdzieś, źe to moźe być sprawą "szukającej się sieci" ale po wgraniu najnowszego biosa (w tym lan) a nawet wyłączenia w biosie sieci nic nie pomogło.
Mój sprzęt:
Procesor Athlon 64 3000+ 754
Pamięć 1 G, 400MHz (Goodram+Kingstone)
GeCube Radeon 9550 XT.128MB/128Bit
HDD Samsung SataII SpinPoint 800 GB 8MB cache
I co z tym dyskiem jest nie tak?
Witam
Mam problem, z którym nie mogę sobie w źaden sposób poradzić. Mianowicie podczas uruchamiania systemu (WinXpProf), między ekranem Biosu a klasycznym boot screenem windowsa, ma czarny ekran przez około 20–30 sekund. Spoglądając z boku moźna dopatrzeć się na nim prześwitu ekranu ładowania. Próbowałem na wszystkie moźliwe (według mnie) sposoby temu zaradzić – bezskutecznie.
Chciałbym dołączyć i ponowić prośbę o pomoc. Mam ten sam problem i na dłuźszy czas jest on bardzo irytujący. Mam takie same objawy (w systemie WinXP Home Edition)– system legalny postawiony na unowocześnionym kompie (wymiana płyty, procesora dysku), i podobnie w programie BootVis mam komunikat: "write cache disk disable" trwający dokładnie 32 sek.Słyszałem gdzieś, źe to moźe być sprawą "szukającej się sieci" ale po wgraniu najnowszego biosa (w tym lan) a nawet wyłączenia w biosie sieci nic nie pomogło.
Mój sprzęt:
Procesor Athlon 64 3000+ 754
Pamięć 1 G, 400MHz (Goodram+Kingstone)
GeCube Radeon 9550 XT.128MB/128Bit
HDD Samsung SataII SpinPoint 800 GB 8MB cache
I co z tym dyskiem jest nie tak?
Zaintrygowany jednak tym postem sprawdziłem co u mnie tak blokuje na czarno przez te 20–30 s i wyszło na to, źe ndis.sys.
Czy to prawda, źe ten plik jest potrzebny tylko przy sieciach Wifi ? Zdania na Google są róźniste i w sumie jakieś mgliste mam teraz pojęcie na ten temat.
Czy to prawda, źe ten plik jest potrzebny tylko przy sieciach Wifi ? Zdania na Google są róźniste i w sumie jakieś mgliste mam teraz pojęcie na ten temat.
Pokazał tylko komunikat: "write cache disk disable" czy coś podobnego nie zacytuję dokładnie, ale sądzę, źe to dlatego, źe w ustwieniach mam "bez pliku stronicowania", aczkolwiek nie jestem pewien czy to jest przyczyną tego komunikatu, moźe faktycznie powinienem coś włączyć, ale jeśli tak to gdzie, bo w biosie nie znalazłem źadej funkcji.
diabeuek:(...)
A co z tym BootVisem ?? Wykazał gdzieś jakieś przestoje jak zrobiłeś sobie "Next Boot + Drivers Delays" ??
Mam przy starcie identyczny czarny ekran jak Ty (kursor tylko jest), ale nie traktowalem tego nigdy jako jakąś wadę startu systemu. Kwestia przyzwyczajenia. Ot, jest carny ekran jakiś czas, to niech sobie będzie. Nie przeszkadza, jeźeli system chodzi O.K. (odpukać).
Pozdrowionka
Pozdrowionka
Tak kolejność bootowania jest następująca:
Hard Disk
Cd–Rom
Flopy
Jezeli chodzi o sprzęt jestem pedantem. U mnie źadnego kursora nie ma, tak jak napisałem wyzej w prześwicie widać ekran ładowania. A na marginesie wcześniej miałem tą samą płyte co ty tylko Procek 2800+:)
Hard Disk
Cd–Rom
Flopy
Jezeli chodzi o sprzęt jestem pedantem. U mnie źadnego kursora nie ma, tak jak napisałem wyzej w prześwicie widać ekran ładowania. A na marginesie wcześniej miałem tą samą płyte co ty tylko Procek 2800+:)
A ten bootvis wykazał coś ?? Czy uźyłeś jedynie "optimize" z niego ?? Sprawdź sobie czy kolejność bootowania w biosie wskazuje na dysk z systemem jako "First boot device".
Strona 1 / 1