credential manager a wydajność systemu
Witam,
Mam do Was pytanie (bo na googlach nie ma dosłownych inf.) czy credential manager
ma coś do wydajności systemu, i jak usunięcie go wpłynie na Vistę?!
głównie zależy mi na wydajności, dlatego również skorzystałem z readyboost
P.s wiem, że to jakieś zabezpieczenia dla noteboków HP, ale wydaje mi się że jest zbędne, ponieważ mam
wersję pro avg, zapory syst., i co najważniejsze głowę na karku.
liczę na pomoc
Dziękuję i Pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
Credential Manager może powodowac "spowolnienie" reakcji przeglądarek internetowych, np Firekox czy IE. Podczas wpisywania haseł przy logowaniu na pocztę czy gdziekolwiek, C.M. monitoruje wpisywane hasła i loginy na formularzach i oferuje ich zapamiętanie. O ile na Windows Xp nie odczuwa się zbytnio jego działania, o tyle na Windows Vista jest już to odczuwalne. C.M. potrafi przymulić przeglądarkę kiedy wpiszemy jakieś hasło czy login.... wydaje nam się że strona po prostu się wolniej ładuje, ale to właśnie C.M. jest tego przyczyną i po chwili wyświetli nam okienko z propozycją zapamiętania wprowadzonych informacji. Niemniej jest to przydatny gadżet, który uwalnia w pewien sposób od konieczności pamiętania różnych haseł czy loginów. Jego przydatność jest szczególnie widoczna w przypadku komputerów wyposażonych w czytniki kart inteligentnych czy czytniki biometryczne.
Pozdro!
Każda uruchomiona aplikacja ma jakiś wpływ na wydajność systemu, jedne mają większe zapotrzebowanie, inne mniejsze. Sprawdź sobie w menadżera zadań ile zasobów zużywa ta aplikacja i rozważ czy w ogóle z niej korzystasz. Ten HP Credential Manager to programik do zarządzania/przechowywania loginów i haseł. Czy ja wiem czy taki niezbędny, raczej bym powiedział, że to taki miły dodatek. Podobne rozwiązania są wkomponowane w system/przeglądarkę i spisują się nieźle.
Inna inszośc to posiadany sprzęt. Przykładowo przy 2 GB pamięci nie odczujesz w ogóle takiego narzędzia działającego w tle i co za tym idzie wydajność się prawie nie zmieni. Przy mniejszej ilości różnica może być znacząca. To trzeba sprawdzić, bo wyliczyć nie ma jak.
Strona 1 / 1