CPU temperature 95C – komp się wiesza

Panowie!

Mam taki oto problemik. Od jakichś 2 tygodni zaczął mi się wieszać komp. Na początku zdarzało się to tylko przy odtwarzaniu filmów ale potem równieź podczas słuchania muzyki na kompie, a nawet przy przeglądaniu netu. Po prostu obraz się zatrzymuje, komp nie reaguje na źadne komendy/skróty, nie rusza się wskaźnik myszy, nie da się nic zdziałać. Nie słychać teź charakterystycznego rzęźenia procesora, które dawałoby nadzieję źe jak sobie wszystkie zadania przemieli to się odwiesi.

W tej sytuacji, jeźeli wciskam reset, to zamiast krótkiego sygnału przy restarcie kompa słychać taki sam tylko, źe długi i pojawia się taki komunikat:

HARDWARE MONITOR

CPU TEMPERATURE: 95C
SYSTEM FAN SPEED: 0RPM
+3.3V: 3.18V

CPU FAN SPEED: 2410RPM
CPU VCORE: 1.21V
+5V: 5.10V

No i najczęściej reset nic nie daje, bo pojawia się powyźsze info i nic się nie dzieje. Żeby ponownie uruchomić kompa muszę go wyłączyć tylnim wyłącznikiem przez odcięcie dopływu prądu (i przy okazji masakruję sobie system, poprawcie mnie jeśli się mylę). Komp się włącza jeźeli dam mu trochę odsapnąć, więc stwierdziłam źe moźe chodzi o coś związanego z temperaturą i chłodzeniem.

Komp potrafi się zawiesić nawet po pół godziny od włączenia, a wcześniej potrafił hulać po kilka dób bez przerwy, ściągając masę danych przez mułka, odtwarzając filmy, itd., itp.

Pliz, napiszcie w czym moźe tkwić problem. Dziękuję z góry i serdecznie pozdrawiam,

Eliza.

Aha, jeszcze parę szczegółów dot kompa:

Płyta główna: P4M80–M7/Biostar
Pentium 4 3.0GHz
256 MB DDR 400MHz

Odpowiedzi: 7

eliza19:
to wszystko wina mojego kota, a raczej jego kudłów.

:shock: Nie pomyślałbym, źe kot moźe dokonać takich spustoszeń w kompie – co tam błędy i wirusy! To poczciwy mruczuś jest prawdziwym zagroźeniem!! :wink:

Pozdrawiam
jarecki
Dodano
20.02.2006 21:55:24
Wielkie dzięki za wszystkie rady. Komp jest jeszcze na gwarancji więc pofatygowałam się z nim do serwisu, gdzie na miejscu go odkurzono :D . Nie miałam pojęcia, źe przez pół roku wiatraczek tak się moźe zakurzyć – a to wszystko wina mojego kota, a raczej jego kudłów. Komp juź hula od kilku godzin, średnia temperatura procesora 40 – 45 C. Pozdrawiam i do następnej awarii,

Eliza
eliza19
Dodano
20.02.2006 21:21:56
Chocby nawet. Co z tego ?
EL NINO
Dodano
19.02.2006 17:22:11
czy to nie ten sam post http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=77149
mateuszp1
Dodano
19.02.2006 16:41:33
eliza19:
+3.3V: 3.18V

CPU FAN SPEED: 2410RPM
CPU VCORE: 1.21V
+5V: 5.10V

I pewnie ma na płycie odwrotnie podłączone wiatraki. Wiatrak od procka podłącz do pinów oznaczonych w instrukcji do płyty jako CPU Fan.
Ucho
Dodano
19.02.2006 16:38:11
Problem tkwi tutaj:

Trzeba po prostu rozkręcić obudowę i sprawdzić czy pracują wszystkie wentylatory, a przede wszystkim ten na procesorze. W razie potrzeby wymienić chłodzenie. Uźytkowanie takiego "gotującego się" procesora moźe miec opłakane skutki :!:
jarecki
Dodano
19.02.2006 14:17:44
Wedlug komuniaktau to nie kreci sie wiatrak na procku i ten sie przgrzewa.

Sprawdz dokladnie, czy wszystko w kompie ok, czy wenty sie obraca, czy nie jest zakurzony.

Zainstaluj program Everest i w sekcji Komputer > Czujnik sprawdz dokladnie, temperatury, obroty i napiecia i wklej te dane tu na forum.
mettal
Dodano
19.02.2006 14:14:51
eliza19
Dodano:
19.02.2006 13:45:52
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1