CPU Czyszczenie=> Problem

Tematów o wysokiej temperaturze na CPU jest masa, ale ja mam problem z czyszczeniem. Opisze wszystko od początku.

Od sytcznia tego roku mój komputer zaczął wydawać "Dziwne dźwięki". Wywnioskowałem, źe moźe to być zbyt wysoka temperatura. Ściągnąłem program SpeedFan, poniewaź tam jest pokazana temperatura i prędkość wiatraczków. Okazało się, źe temperatura na CPU wynosi prawie 70 stopni!(67) Działo się tak po ok. 15 minutach grania. Przez styczeń gdy komputer zaczynał wydawać dźwięk to wyłączałem gre i czekałem aź ostygnie. Po pewnym czasie zaczęło mnie to irytować więc rozkręciłem obudowe i wyodkurzałem go. Pomogło na 2 dni, a co gorsze po nastepnych 2 dniach się pogorszyło!!! Juź po 5 min grania temperatura wzrastała do 65 stopni! Popatrzyłem do SpeedFana i okazało się, źe wiatraczek na CPU ma tylko 2900 obrotów na normalnie było 4900! Po kilkurazach właczania gry na 5 minut wiatraczek zwiększał prędkość od 2900 potem 3200, 3600, 4500 i w końcu 4900. Tak mnie to zdenerwowało, źe postanowiłem zdjąć wiatrak. To co zobaczyłem, to ile kurzu było w "Takim Czymś Metalowym Pod Wiatrakiem" to coś okropnego. Odkurzyłem to, ale na dole dalej zostawał kurz. Postanowiłem zdjąć teź "To Coś". Gdy to wyjąłem zobaczyłem, źe RAZEM Z "TYM CZYMŚ" WYJĄŁ SIĘ PROCESOR! Niewiem co robić. Procesor jest Przytwierdzony jakąś mazią do "Tego Metalowego". Ta maź to chyba jakać substancja termo–przewodząca czy jakoś tak. Nie wiem jak TO (TO=>Procesor i "To Coś") razem zamontować. Na tej płycie głównej co mam, aby wpiąć procesor trzeba taką wajche podnieść, włoźyć prosesor i przesunąć wajche na dół.

PYTANIA:
1/Czy zepsułem procesor? (takie coś po procesorem jest w porządku, ani jedno nie jest złamane)

2/Jak rozdzielić Procesor i to Coś?

3/Jak juź to rozdziele to mam jakoś zabezpieczyć i czym?

4/Czy wogóle ja mam się za to zabierać czy odwieźć do serwisu?

Odpowiedzi: 9

Prosze sprawdz teraz, przepraszam ;)
SDM
Dodano
03.03.2006 22:03:26
Fryk:
A to tak odnośnie linków wyźej.

A kliknij na link PPM i daj "Zapisz element docelowy jako..."
wojtt
Dodano
03.03.2006 19:38:01
A to tak odnośnie linków wyźej.

Error 404 – Page Not Found
Page Requested: /us–en/assets/content_ty...ction3–high.wmv

Fryk
Dodano
03.03.2006 19:21:46
Teź raz niechacy wyjąłem proc przyklejony do radiatora – 3 godziny w zamraźarce i procek na wolności– chodzi do dzis :)
Pitt
Dodano
03.03.2006 17:30:30
Dzięki wielkie, musze tylko zakupić paste termoprzewodzącą i mam nadzieje, źe się uda.
Fryk
Dodano
03.03.2006 16:38:47
Najlepiej to wszystko dokładnie odkurz i wsadź procesor razem z coolerem(prawdopodobnie masz wersję BOX) do gniazda procka i zamocuj cooler i podłącz do płyty i sprawdź.

Jeśli chcesz się bawić w rozłączanie procka i coolera,to albo nagrzej miejsce styku procka i coolera suszarką i powinien puścić,moźesz delikatnie równieź podwaźyć cooler np noźykiem do tapet(wszystko rób bardzo delikatnie),później wyczyść dokładnie pozostałości na procku i coolerze,załóź procek do gniazda nasmaruj jak najcieniej dobrą pastą termoprzewodzącą procek i załóź cooler i sprawdź.

Poczytaj

http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229
JNJN
Dodano
02.03.2006 16:33:38
Spoko juź podaje:

Płyta Główna=>
Gigabyte Pentium 4 Titan Series GA–8IPE1000 Series

Procesor=>
Intel Celeron D 2.8GHz

Mam nadzieje, źe nic więej nie potrzeba. A jeźeli potrzeba to jest moźliwość, źe dziś nie odpisze.
Fryk
Dodano
02.03.2006 11:26:50
Ad 1) To się okaźe po zmontowaniu poprawnym komputera
Ad 2) W zaleźności jaki masz procesor, jeśli to Athlon to moźe być niewielki problem bo on ma jądro na wierzchu u trzeba być ostroźnym źeby go ni euszkodzić (to Coś nazywa się radiator)

Ad 3) Po pierwsze oczyścić procesor i radistor z pozostałości starej pasty termicznej. Nałoźyć nową pastę termiczną (dostepna w kaźdym sklepie komputerowym) i złoźyć komputer.

Ad 4) Jak nie wiesz jak się za to zabrać to lepiej poproś jakiegoś kolegę który się na tym zna niech on to zrobi a Ty się popatrz co i jak źebyś wiedział na przyszłość.
pulkownik
Dodano
02.03.2006 11:26:31
Fryk
Dodano:
02.03.2006 10:19:24
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1