coś nie tak?
Witam wszystkich.mam WINXP ,256DDR,i dluuugo wyłącza mi się komp.co zrobić zeby sie szybciej wyłączał?nadmienie, źe nie mam zainstalowanych duźo programów.za pomoc z gory dziekuje.pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Przepraszam Autora topicu za wprowadzenie w błąd – jakoś mi "właczanie" zamiast wyłaczania przed oczy wlazło.
Odnośnie włączania istnieją dwie przyczyny generalne powodujące taki problem:
1. To o czym napisał Pawek
2. W wypadku kart nVidii uruchomiona usługa nVidia driver helper – naleźy ją wyłaczyć.
To są podstawowe przyczyny opóźnień w zamykaniu systemu.
Kolejną ewentualną moźliwością jest uruchomiony ISS, ale to juź znacznie mniej "popularny" powód, jak i ten źwiązany z właczoną "usługą indeksowania".
Wyajem i się, źe co najmniej jedna z tych przyczyn będzie i u Ciebie odpowiedzialna.
Raz jeszcze za brak umiejętności czytanai ze zrozumieniem przepraszam.
Odnośnie włączania istnieją dwie przyczyny generalne powodujące taki problem:
1. To o czym napisał Pawek
2. W wypadku kart nVidii uruchomiona usługa nVidia driver helper – naleźy ją wyłaczyć.
To są podstawowe przyczyny opóźnień w zamykaniu systemu.
Kolejną ewentualną moźliwością jest uruchomiony ISS, ale to juź znacznie mniej "popularny" powód, jak i ten źwiązany z właczoną "usługą indeksowania".
Wyajem i się, źe co najmniej jedna z tych przyczyn będzie i u Ciebie odpowiedzialna.
Raz jeszcze za brak umiejętności czytanai ze zrozumieniem przepraszam.
A zobacz sobie jeszcze czy nie masz przypadkiem włączonego czyszczenia pliku wymiany przy wyłączaniu systemu.
Zerknij tutaj: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9328&highlight=
Zerknij tutaj: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9328&highlight=
mam juz ten bootvis i co dalej?moze ktos mi podpowiedzieciec jak w tym programie sie poruszac aby nic nie skopac?pozdrawiam
O widzisz... Zrozumieliśmy się bardzo dobrze :)
Pawek:......
2. Mnie się wydaje, źe w WinXP przy 256MB mimo dbania o 'higienę' trudno o wysoką wydajność.
To się umówmy, źe przy 256 mega RAM–u system moźe działać przyzwoicie. Natomiast problemem moźe być jakość pracy poszczególnych aplikacji – szczególnie tych "rozrywkowych" :wink:
Nie zmienia to faktu, iź przeładowanie przy starcie moze juź na "dzięń dobry" powodować dyskomfort, który zwalczyć w sposób inny niź ograniczneie tego "rozpasania" nie sposób.
1. 'Długo' to pojęcie względne... O wiele bardziej praktycznie byłoby napisać mniej więcej ile...
2. Mnie się wydaje, źe w WinXP przy 256MB mimo dbania o 'higienę' trudno o wysoką wydajność.
BotVis, przeczyszczenie msconfig–u, defragmentacja i inne porządki.
Poza tym jakieś takie "przyspiesz*" wrzucone w archiwum i lektura tego co tam napisano.
A co do RAM–u faktem jest, źe 256 przy braku staranności usera o "higienę" to mało.
Poza tym jakieś takie "przyspiesz*" wrzucone w archiwum i lektura tego co tam napisano.
A co do RAM–u faktem jest, źe 256 przy braku staranności usera o "higienę" to mało.
Strona 1 / 1