coś nie tak z udostępnieniem drukarki :(

Witam,
mam podłaczoną drukarke HP do windowsa XP z sp2, sterowniki sa dobrze zainstalowane i zaznaczyłem "udostępnij drukarke"i niby wszystko ok i tu własnie zaczyna sie problem :( . Na innym kompie (z win 98se) podłaczonym do sieci biore "dodaj nową drukarke", wybieram sieciową i nie widzi tej drukarki :/. Próbuje wpisac nazwe drukarki i teź nic... Na jeszcze innym kompie z windows2000 jest dokładnie to samo, ale po wejściu do otoczenia sieciowego i wybraniu kompa na którym jest zainstalowana drukarka, klikam na drukarke i sie instaluje :| i jest spox, tylko, ze po ponownym uruchomieniu znowu nie widzi drukarki i musze ponownie do otoczenia sieciowego wejść:/ Co to moze być?? Dodam, ze windowsy są świerzo po instalacji i sa orginalne. Do tego aby wejśc na winxp z zainstalowaną drukarką musze wpisac login: Administarato i hasło takie jak jest w systemie przy logowaniu:(

Co mam powyłaczać, gdzie pogrzebać, co wpisać, aby to działało normalnie?? (windowsa XP sp2 nie moge przeinstalowywać, bo są tam ojca warzne dane)

Plisss help :cry:

Odpowiedzi: 8

wycisz sie, zrelaksuj i zrob jeszcze raz krok po kroku udostepnianie na goscia. to musi dzialac.
Szymon Grabiński
Dodano
03.11.2004 08:41:00
zrobiłem tak jak to pisało w artykule i jak radziłeś i teraz nawet nie moge sie zalogowac z inego kompa na server z drukarką bo login i hasło juź nie pasują:/ Konto gośc mam właczone. Co jest nie tak?? Ja chce tylko normalnie drukowac bez wpisywania jakiegokolwiek loginu i hasła poprostu chce nacisnać "drukuj" i niech drukuje :/ . Jak zrobić takie cudo, aby to działało, na innym kompie działa, dlacze nie moze i na tym działać. Czy moźna coś zaznaczyć aby aby kaźdy bez problemu mugł drukowac?? Niech sobie kaźdy drukuje co chce i szpera mi po kompie tylko niech to działa bez zadnych loginów i haseł... jest jakas ksiaźka o tym czy co? Wytłumaczcie mi to jak dla tumana... plisss
Renilps
Dodano
01.11.2004 15:14:12
Renilps, sprawdz no chlopie w Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zarządzanie komputerem –> Uźytkownicy i grupy lokalne –> Uźytkownicy czy masz zalaczone konto Gosc na kompie z zainstalowana drukarka.
Skoro jest mozliwosc wejscia po podaniu loginu "administrator" i hasla, to tu w gre moze wchodzic jedynie to ograniczenie. No a po restarcie dlatego musisz ponownie "mapowac" drukarke, poniewaz logowanie jako "administrator" zostaje utracone.

Dlaczego nie skorzystasz z podanego rozwiazania, a mianowicie ustawienia tego wszystkiego jak nalezy – za pomoca zalozonych kont z haslami. Zastosuj sie do posta –> http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=116#116 a nie bedziesz mial zadnych klopotow z ustawieniami.
EL NINO
Dodano
29.10.2004 22:56:17
hmm to nic nie pomaga, teraz wiem, źe musze jakoś w kompie z drukarką wpisac kompa gdzie chce udostępnić drukarke w panelu administarcyjnym

oto wynik mojej zabawy (zakończonej fiaskiem) i ustawienia komputerów (koniecznie zobaczcie):
http://www.renilps.webpark.pl/1komp.html

tu pewnie tkwi diabeł bo na innym kompie do kturego sie nie dotykałem działa spox (przepraszam za długie ładowanie stronki, ale niestety tyle zdjecia zajmują)

prosze wymyślcie coś, bo juź ie wytrzymam
:cry:
dobija mnie to juź, niby to takie proste "zainstalowac drukarke sieciową" ale nie dla mnie :oops:
Renilps
Dodano
29.10.2004 22:29:25
moze to tylko kwestia ustawienia trwałych połączeń w kluczach:
Wartosc SaveConnections (REG_SZ) ustaw na yes

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionNetworkPersistent Connections
HKEY_USERS.DefaultSoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionNetworkPersistent Connections

sprobuj rowniez dodac drukarke recznie poleceniem
con2prt
Szymon Grabiński
Dodano
29.10.2004 10:31:16
Tu jest opisane udostepnianie –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873

Czy w tej chwili w trakcie uruchamiania w98 pokazuje Ci sie okienko logowania do sieci M$ Network ? Czy po "zmianach" wylaczyles udostepnianie tej drukarki i po restarcie wlaczyles na nowo z inna nazwa ?
EL NINO
Dodano
29.10.2004 00:45:11
nom zrobiłem tak i teraz i nic, dalej to samo :?
Renilps
Dodano
29.10.2004 00:08:00
Na wszystkich komputerach ma byc NetBios przez TCP/IP (zakladka Wins), ewentualnie gdy sytuacja ze znikaniem bedzie sie powtarzalo – doinstaluj IPX.
Na w98 Klient sieci M$ Networks i logowanie do sieci M$ z loginem oraz haslem.
Drukarka na XP – udostepniona dla Goscia.

To tutaj wszystko jest w starszych postach.
EL NINO
Dodano
28.10.2004 23:31:50
Renilps
Dodano:
28.10.2004 19:30:09
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1