coś nie tak z moją grafiką..?

witam wszystkich, jestem tu nowy i jeszcze nie bardzo wiem jak się poruszać po tym forum :), mam problem i nie bardzo wiem jak go opisać :(, otóź dzisiaj na monitorze pojawiły mi sie jakieś dziwne klorowe kreski złozone z takich malutkich kwadracików, boje sie ze mój radeon 9600 po prostu sie zje.. :x na początku myslałem źe moźe karta się gdzies zruszyła bo jak dzisiaj wyciagalem dysk to niechcacy mogłem o nia zahaczyć..ale sprawdzilem i okazało sie źe wszystko jest na swoim miejscu..acha, jak odinstalowałem stery to na niskiej rozdzielczości było ok :!: później zainstalowałem ponownie i juź od 800*600 w góre znowu była lipa :cry:, moźe ktoś wie co jest grane..będe wdzieczny za kaźdą podpowiedź.Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

rafus a wyłącz w ustawieniach Antyaliasing. coś mi sie kojarzy ze właśnie przez to miałem problemy z wyświetlaniem. fakt faktem nie było idealnie ale pomogło w znacznym stopniu
weba
Dodano
02.02.2006 11:16:38
Teź tak miałem na s33D :), na 800*600 pionowe krechy, a na 640*480 było spox. :) Z czasem jednak coraz bardziej się chrzaniło, aź w końcu karta zupełnie odmówiła posłuszeństwa i wywaliłem ją na smietnik.
aachi
Dodano
18.01.2006 04:09:30
Wina systemu i podkręcania tonie bedzie. U mnie działo się to samo na Radeonie 9600 SE. Kombinowałem troche ze sterownikami Omegi i w końcu trafiłem na takie które działały bezproblemowo jednak popewnym czasie w grach rozpieprzało mi tekstury (z shootguna wystawał zagiel, liść rozciagnięty na pół ekranu itp itd.) wymieniłem karte i jest ok :D
weba
Dodano
18.01.2006 00:03:19
Jeśli masz mozliwość odpal jakiego Knopixa z płytki i najszybciej się dowiesz czy to karta czy nie.Jeśli nie będzie tych pasków, to są jakieś błędy w systemie, jesli będą wyjmij kartę przeczyść slot , przetrzyj styki karty ściereczką do okularów i włóz z powrotem
Seeker
Dodano
17.01.2006 13:26:45
Witam ponownie, i dzieki za odzew.
Sęk w tym, źe ja świadomie nie podkręcałem tej grafiki..Wczoraj dostalem od kolegi stary dysk 3gigowy, podłączyłem go i zainstalowałem na nim linuxa, linux był niestety w wersji english(a ja tak średnio kumaty jestem w tym jezyku)więc pewnie przy konfiguracji grafiki ustawiłem cos nie tak i wszystko sie schrzaniło..Później jak włoźyłem stary dysk z windowsem to juz była lipa :( ,Zainstalowałem powerstripa i tymi suwaczkami obniźyłem taktowanie rdzenia i pamięci, ale niestety nic to nie dało. Obawiam sie, źe jakies trwałe uszkodzenie karyt musiało wyniknąc chyba z tej calej sytuacji..No własnie, czy jest mozliwosc sprawdzenia karty jakims programem pod kątem czy nadaje sie jeszcze do uźytku?
Jeszcze nic nie wspomniałem o samej karcie, jest to radeon 9600 Atlantis firmy Sapphire 256mb DDR,karta nie ma zadnych wiatraczków tylko całkiem spory radiator, jakieś 2lata temu zapłaciłem za nia w sklepie ponad 600zł..
rafaus
Dodano
17.01.2006 13:14:41
zdejmij radiator z rdzednia karty i przesmaruj nową warstwą pasty termopzrewodzacej. Sprawdź jak stan kulerka ( moze sie nie kręci ). Jeśli podkrecałes karte to "odkrec". Jesli ten 9600 to pseudo 9600 z allegro ( 9550@9600 ) to równieź "odkręć"

PS. to są tzw artefakty wynikające z przegrzania karty.
adik154
Dodano
17.01.2006 00:37:50
Podkęcałeś i usmaźyłeś karte?
spiderko
Dodano
17.01.2006 00:23:48
rafaus
Dodano:
17.01.2006 00:21:06
Komentarzy:
7