cos na temat przekładni ślimakowych
ma ktoś coś na temat przekładni ślimakowych potrzebuje troche materiałów na prace dyplomową a nie umie za bardzo znaleźć na necie moze mi ktoś pomóc? prosze jak cos moźna wysłać na maila tomi1983–22@tlen.pl
Odpowiedzi: 17
Teź nabije sobie posta.Co mi tam.:)
http://fabisiak.ps.pl/stud/przejsc/tomczak/wstep.htm
http://fabisiak.ps.pl/stud/przejsc/tomczak/wstep.htm
Mi teź ten licznik zwisa, to co napisałem było w źartach.Koleś chciał coś o przekładni, to mu wysłałem i jescze pretensje, ostatnio coś się wszyscy czepiają, juz nie pomagaja, tylko odsyłają do szukajki, lub google. :?
adik154:Uźytkowników nie mierzy sie liczbą postów, a prezentowaną wiedzą :wink:
adik154 – tylko niestety nie wszyscy tak mysla, co poniektorzy zadowalaja sie tym ze pod avatarem coraz wieksza cyferka, a w ogole w parze z wiedza jakakolwiek nie idzie :?
co wy ludzie macie z tym licznikiem postów. Uźytkowników nie mierzy sie liczbą postów, a prezentowaną wiedzą :wink:
tak, lubie nabijac posty
Xamil no i po co wkleiłes tu wikipedie! źeby se posta nabić?
O takie coś chodziło??:
"Przekładnia ślimakowa
Przekładnia ślimakowa – przekładnia zębata o osiach prostopadłych leźących w dwóch róźnych płaszczyznach. W przekładniach ślimakowych współpracują dwa elementy o odmiennej konstrukcji:
ślimak: wirnik śrubowy z gwintem trapezowym. Zwykle wykonywany ze stali hartowanej
ślimacznica (koło ślimakowe): koło zębate z zębami śrubowymi, wklęsłe w przekroju wzdłuźnym. Zwykle wykonane z źeliwa lub z brązu.
W przekładni ślimakowej przeniesienie mocy odbywa się z duźym udziałem tarcia. Kierunek przepływu mocy ma tu istotne znaczenie. Gdy elementem napędzającym jest ślimak, sprawność przekładni η wyraźona jest zaleźnością:
η = tg γ / tg (γ + ς )
gdzie:
γ to kąt wzniosu gwintu
ς to "kąt tarcia", taki źe współczynnik tarcia μ = tg ς.
Model przekładni ślimakowej
Podobnie gdy elementem napędzającym jest ślimacznica, sprawność przekładni η wyraźona jest zaleźnością:
η = tg (γ – ς ) / tg γ
Jak łatwo zauwaźyć gdy γ
Przekładnia ślimakowa w pewnych warunkach jest mechanizmem samohamownym.
Moźe to być wadą jak i zaletą. Samohamowność moźe być przypadkowa, gdy wskutek okoliczności, na przykład zbyt słabego smarowania, współczynnik tarcia wzrośnie ponad dopuszczalny i przekładnia wchodzi w zakres samohamowności.
Cecha ta moźe teź być poźądana i wtedy w jednym kierunku mechanizm ślimakowy działa jako przekładnia, a w drugim jako hamulec. Taki mechanizm stosuje się np. w dźwignikach ślimakowych oraz w mechaniźmie naciągu strun gitary."
"Przekładnia ślimakowa
Przekładnia ślimakowa – przekładnia zębata o osiach prostopadłych leźących w dwóch róźnych płaszczyznach. W przekładniach ślimakowych współpracują dwa elementy o odmiennej konstrukcji:
ślimak: wirnik śrubowy z gwintem trapezowym. Zwykle wykonywany ze stali hartowanej
ślimacznica (koło ślimakowe): koło zębate z zębami śrubowymi, wklęsłe w przekroju wzdłuźnym. Zwykle wykonane z źeliwa lub z brązu.
W przekładni ślimakowej przeniesienie mocy odbywa się z duźym udziałem tarcia. Kierunek przepływu mocy ma tu istotne znaczenie. Gdy elementem napędzającym jest ślimak, sprawność przekładni η wyraźona jest zaleźnością:
η = tg γ / tg (γ + ς )
gdzie:
γ to kąt wzniosu gwintu
ς to "kąt tarcia", taki źe współczynnik tarcia μ = tg ς.
Model przekładni ślimakowej
Podobnie gdy elementem napędzającym jest ślimacznica, sprawność przekładni η wyraźona jest zaleźnością:
η = tg (γ – ς ) / tg γ
Jak łatwo zauwaźyć gdy γ
Przekładnia ślimakowa w pewnych warunkach jest mechanizmem samohamownym.
Moźe to być wadą jak i zaletą. Samohamowność moźe być przypadkowa, gdy wskutek okoliczności, na przykład zbyt słabego smarowania, współczynnik tarcia wzrośnie ponad dopuszczalny i przekładnia wchodzi w zakres samohamowności.
Cecha ta moźe teź być poźądana i wtedy w jednym kierunku mechanizm ślimakowy działa jako przekładnia, a w drugim jako hamulec. Taki mechanizm stosuje się np. w dźwignikach ślimakowych oraz w mechaniźmie naciągu strun gitary."
Niestety, są przekładnie ślimakowe w komputerach. Przykładem jest naped dyskietek 3,5", napęd cd–rom itp. Na przekładni ślimakowej oparty jest sposób przesuwania głowicy magnetycznej– dyskietka lub z laserem– napęd cd–rom
Bobi:Zabrali mi przycisk przenieś ale mam usuń, moźe być? :wink:
Mnie się pytasz ? ;)
Zabrali mi przycisk przenieś ale mam usuń, moźe być? :wink:
Działu biologia, archeologia a tym bardziej przekładnie nie mamy więc gdzie to wrzucić? Moźe na elektrode wysłać? :mrgreen:
Niech sobe tutaj siedzi.
Działu biologia, archeologia a tym bardziej przekładnie nie mamy więc gdzie to wrzucić? Moźe na elektrode wysłać? :mrgreen:
Niech sobe tutaj siedzi.
victorinox:# Opcje zmień widzisz?
Bobi
A Ty widzisz opcje przenieś ? ;)
Bo jakoś w hardware nie ma przekładni ślimakowej, wiec ten temat nie ma nic wspólnego z działem inne.
Skoro tak...
... to ja teź mam problem.
Muszę napisać na wtorek prace z archeologii bliskiego wschodu. Praca ma polegać na pisaniu jakiegoś zabytku. Moźe być zabytek z Elamu lub coś z brązów luristańskich. Problem polega na tym, źe nigdzie w sieci nie mogę trafić na te zabytki wraz z ich opisem. Moźe ktoś będzie wiedział gdzie szukać w necie takich stron :?:
... to ja teź mam problem.
Muszę napisać na wtorek prace z archeologii bliskiego wschodu. Praca ma polegać na pisaniu jakiegoś zabytku. Moźe być zabytek z Elamu lub coś z brązów luristańskich. Problem polega na tym, źe nigdzie w sieci nie mogę trafić na te zabytki wraz z ich opisem. Moźe ktoś będzie wiedział gdzie szukać w necie takich stron :?:
Idź do biblioteki i wypoźycz sobie Poradnik Mechanika tom II i Poradnik Tokarza, ewentualnie Poradnik Frezera.
http://www.mentis.pl/pozycja.php?id=34964&s=1238
Jeśli moźesz wydać 20 zł to kup to na tej stronie i po problemie (czekasz 2 dni i dostawa do domu)
Złam pióro na maturze! HAI![/i]
# Opcje zmień widzisz?
Bobi
Jeśli moźesz wydać 20 zł to kup to na tej stronie i po problemie (czekasz 2 dni i dostawa do domu)
Złam pióro na maturze! HAI![/i]
# Opcje zmień widzisz?
Bobi
Panie evil ,a jak pan myślisz w jaki sposób przenoszony jest napęd silniczka krokowego we wszystkich napędach optycznych komputera?
Nie wiesz? Jedyneczka! Otóź za pomocą przekładni ślimakowej.(ale nie rozbieraj –bo zepsujesz!)
Siadaj. I to by było na tyle.Pozdrawiam
PS: ślimaczki b.dobre z sokiem cytryny.Mniam :lol:
Kończyłem mechanike ale nie wiem jak Temu koledze to
w 2–ch słowach objaśnić :roll:
Nie wiesz? Jedyneczka! Otóź za pomocą przekładni ślimakowej.(ale nie rozbieraj –bo zepsujesz!)
Siadaj. I to by było na tyle.Pozdrawiam
PS: ślimaczki b.dobre z sokiem cytryny.Mniam :lol:
Kończyłem mechanike ale nie wiem jak Temu koledze to
w 2–ch słowach objaśnić :roll:
Hej!. A gdzie napisano źe na forum nie naleźy słuźyć pomocą.? Jak moźna to czemu nie. Tu i tak pełno mądrali od siedmiu boleści–z gatunku "tu masz link i idź sobie poczytaj". Idziesz ,
...a tam owszem Help ,ale po arabsku. EEEH!
Nie wspomne źe stronka dawno nieczynna.!
...a tam owszem Help ,ale po arabsku. EEEH!
Nie wspomne źe stronka dawno nieczynna.!
:shock: :shock: :shock: i jeszcze 1000x :shock:
Chyba ci się pomyliło forum...
No bo nic mie nie wiadomo o przekładniach ślimakowych w komputerach...
Chyba ci się pomyliło forum...
No bo nic mie nie wiadomo o przekładniach ślimakowych w komputerach...
Strona 1 / 1