coś mi chyba zjadło miejsce na dysku
nagle zauwaźyłem źe nie mam prawie miejsca na dysku.Mam go podzielonego na dwie partycje.Patrze a tu na dysku C prawie nie ma miejsca czyli w kilka dni znikneło mi kilka gb bagatela jakieś 10GB zajętego jest tyle ile było ale tak jakby mi obciął wolne miejsca i całość pokazuje mi o tę właśnie wartość mniej.Co to moźe być? Drugi dysk jest ok.
Odpowiedzi: 11
Większość rzeczy zrobiłem juź wcześniej miałem tylko wątpliwość co do katalogów temp. w ustawieniach lokalnych, bo bałem się źe mi się jakieś ustawienia wykasują.usunąłem większość rzeczy w tym katalogu.I zwolniło mi sie 7 gb tylko na c – chyba to jest sporo.Część rzeczy zostawiłem w tym katalogu nie zajmują zbyt wiele miejsca a boję się bo dotyczą kilku programów specjalistycznych które jak mi padną to nie mam do nich płytek.To co zostało to zajmuje nie wiele miejsca więc moźe zostać.
Chyba wszystko jest OK dzięki za pomoc i cierpliwość.
Chyba wszystko jest OK dzięki za pomoc i cierpliwość.
Na wczoraj, nie na dzisiaj :)
Uruchom jakiegoś Total czy Norton Commandera – wejdź do swojego profilu i powyrzucaj całą zawartość katalogów Temp , Temporary Internet Files – w tym zostanie Ci plik o nazwie index.dat – źeby go najprościej usunąć zaloguj się jako administrator – wtedy wejdź do swojego profilu i usuniesz ten plik bez problemu.
Zamiast w/w programów moźesz uźyć Nero – on teź wyświetla wszystkie pliki na dysku , a pod ppm jest opcja delete/usuń.
Potem przejdź do opcji internetowych w przegladarce i usuń cookies, usuń historię.
W przywracaniu systemu jest jakaś opcja pozwalająca usunać wszystkie punkty przywracania poza ostatnim – tak mi sie kojarzy, ale przywracania nie uzywam więc mogę sie mylić i w takim wypadku ta opcja dostępna będzie przy uźyciu jakiegoś bardziej rozbudowanego tweakera. Ta czynność ograniczy wielkość folderu System Volume Information, który moze mieć i pare GB.
Do tego – jeźeli uźywasz pakietu NSW – opróźnij kosz z plików chronionych i ustaw czas przechowywania ich np. na 2 dni z domyslnych 7, a poza tym zmień wielkość zarezerwowanej na te pliki przestrzeni dyskowej z domyslnych 10% na mniejszą.
Do tego dochodzi wyłaczenie hibernacji – jest to plik hiberfile.sys zajmujacy na dysku tylem iejsca ile masz pamieci RAM w systemie, nadto zmniejsz ilość pamieci wirtualnej – jej ustawienie zaleźy od ilości pamieci jaką dysponujesz i zadań do jakich komputer jest przeznaczony. W tym wypadku nie podam Ci jak tę pamieć ustawić – nie mam informacji koniecznych dla takiej rady.
Po tych wszystkich operacjach ilość miejsca powinna zacząć Ci sie zgadzać.
Zdefragmentuj dysk i to w sumie koniec.
Uruchom jakiegoś Total czy Norton Commandera – wejdź do swojego profilu i powyrzucaj całą zawartość katalogów Temp , Temporary Internet Files – w tym zostanie Ci plik o nazwie index.dat – źeby go najprościej usunąć zaloguj się jako administrator – wtedy wejdź do swojego profilu i usuniesz ten plik bez problemu.
Zamiast w/w programów moźesz uźyć Nero – on teź wyświetla wszystkie pliki na dysku , a pod ppm jest opcja delete/usuń.
Potem przejdź do opcji internetowych w przegladarce i usuń cookies, usuń historię.
W przywracaniu systemu jest jakaś opcja pozwalająca usunać wszystkie punkty przywracania poza ostatnim – tak mi sie kojarzy, ale przywracania nie uzywam więc mogę sie mylić i w takim wypadku ta opcja dostępna będzie przy uźyciu jakiegoś bardziej rozbudowanego tweakera. Ta czynność ograniczy wielkość folderu System Volume Information, który moze mieć i pare GB.
Do tego – jeźeli uźywasz pakietu NSW – opróźnij kosz z plików chronionych i ustaw czas przechowywania ich np. na 2 dni z domyslnych 7, a poza tym zmień wielkość zarezerwowanej na te pliki przestrzeni dyskowej z domyslnych 10% na mniejszą.
Do tego dochodzi wyłaczenie hibernacji – jest to plik hiberfile.sys zajmujacy na dysku tylem iejsca ile masz pamieci RAM w systemie, nadto zmniejsz ilość pamieci wirtualnej – jej ustawienie zaleźy od ilości pamieci jaką dysponujesz i zadań do jakich komputer jest przeznaczony. W tym wypadku nie podam Ci jak tę pamieć ustawić – nie mam informacji koniecznych dla takiej rady.
Po tych wszystkich operacjach ilość miejsca powinna zacząć Ci sie zgadzać.
Zdefragmentuj dysk i to w sumie koniec.
jak sie robi to porządkowanie krok po kroku i na dzis daje ci spokój
oczyszczanie dysku zrobiłem skanowanie defragmentacje porządkowanie w menu a dokładnie krok po kroku? sory ale troche mniej jestem obeznany.
Ło Matko – ta rozmowa coraz bardziej przypomina dialog .... z obrazem.
Tak moźesz, jak ównieź to co masz w Temporary Internet files, jak równieź oczyścić hiastorię i cookies.
A moźe zacznij od najprostrzej rzeczy – uzyj "porzadkowania dysku" z menu.
Tak moźesz, jak ównieź to co masz w Temporary Internet files, jak równieź oczyścić hiastorię i cookies.
A moźe zacznij od najprostrzej rzeczy – uzyj "porzadkowania dysku" z menu.
nic nie pomoglo. dalej nie ma miejsca na dysku.nie wiem czy mi sie jakies pliki nie kopiują.bo jak przskanowalem antyvirusem avastem to mi sie zmniejszyła liczba plikow.po defragmentacji dał mi komunikat ze nie moze zdefragmentowac pliku dokumnets end settingd/q(czyli mój uźytkownik)ustawienia lokalne/temp. ten plik temp ma obecnie aź 4gb czy mogę go usunąć? kurcze nie wiem co robic ?
Jaką łaczną pojemność dysku pokazują jego łasciwości w systemie ?
Zapewne 20GB.
Dziwne pliki bez dostępu są w katalogach ukrytych i systemowych do których większość a–vir–ów nie potrafi się dobrać.
Pewnie gdybyś we łaściwościach byle folderu dokonał modyfikacji w opcji w "narzedzie – opcje folderów– widok" i odptaszył "ukryj cronione pliki..." oraz postawił kropkę przy "pokaz ukryte pliki" to by Ci się to co miejsce zajmuje pokaząło i gdybyś po tej operacji pododawał :
Kosz , System Volume Information , hiberfile.sys czy inny swap to byś na te Twoje brakujące GB wyszedł.
Zapewne 20GB.
Dziwne pliki bez dostępu są w katalogach ukrytych i systemowych do których większość a–vir–ów nie potrafi się dobrać.
Pewnie gdybyś we łaściwościach byle folderu dokonał modyfikacji w opcji w "narzedzie – opcje folderów– widok" i odptaszył "ukryj cronione pliki..." oraz postawił kropkę przy "pokaz ukryte pliki" to by Ci się to co miejsce zajmuje pokaząło i gdybyś po tej operacji pododawał :
Kosz , System Volume Information , hiberfile.sys czy inny swap to byś na te Twoje brakujące GB wyszedł.
10+prawie nic ale coś dziwnego sie stało.Jak przeskanowałem avastem to pojawiło mi się mnóstwo dziwnych plików które mi avast pokazał źe nie moźe przeskanować więc je chciałem dać do kwarantanny ale po pół godzinie jak sie nie dało to je usunąłem i po tym sprawdziłem dysk i znowu mi zeźarło ostatnie 1 gb i juź nie mam prawie nic.
A cąlkowity rozmiar jak Ci systme pokazuje –
10 +10 czy 10 + "prawie nic"?
Bo jeźeli to pierwsze to to jest jednak ten przypadek.
10 +10 czy 10 + "prawie nic"?
Bo jeźeli to pierwsze to to jest jednak ten przypadek.
ale to jest trochę inny przypadek bo wogóle mi nie pokazuje tego miejsca jako zajętego to tak jakby mi sie dysk skurczył o 10gb kilka dni temu miałem 20gb 10 wolnych i 10 zajętych a teraz mam 10 zajętych a wolnych prawie nic.
Kosz nortona, przywracanie systemu, hibernacja, swap – było co najmniej kilka razy o przyczynach "ginięcia miejsca"
Strona 1 / 1