Coś inicjuje śćiąganie z netu – BIG PROBLEM

Witam

Mam wielką prośbę do szanownych doświadczonych grupowiczów :
mianowicie po nawiązaniu połączenia z netem (łącze się std. przez modem ISDN, nie mam stałego łącza). Po kilku sekundach nawet jak nie otworzę źadnego programu czy ie następuje samoczynny transfer danych do komputera (win autoupdate mam wyłączone, w innych programach szukałem i wszędzie mam powyłączane automatyczne uaktualnianie).

Czy moźna w jakiś sposób określić, która aplikacja to powoduje lub ewentualnie gdzie zapisywane są ściągane dane ????

Jest to dla mnie duźy problem bo korzystam z wolnego łącza a spowalnianie go jeszcze bardziej to juź koszmar.

Z góry dziękuję za ewentualne porady.

Pozdrawiam
ao

Odpowiedzi: 5

Prosze zrobić dokładny scan komputera na obecność szkodników.

Antywirus uaktualniony + ad–aware 1.05.
JNJN
Dodano
24.10.2004 11:56:51
Nie jestem co prawda doświadczonym forumowiczem, ale moźe będę pomocny.

Miałem podobny problem – po podłączeniu kompa do internetu następował transfer danych ale do sieci i nie działały mi źadne strony. Zainstalowałem windę od nowa i zanim podłączyłem do netu zainstalowałem i uruchomiłem firewall(kpf) – pomogło
mr_purple
Dodano
24.10.2004 11:23:06
Mozna to sprawdzic za pomoca swietnego programu NetLimiter. Wypisane sa w nim wszystkie programy ktore pobieraja cos z netu.
bmalz
Dodano
23.10.2004 13:39:59
Aleksander Orłowski:
...po nawiązaniu połączenia z netem (łącze się std. przez modem ISDN, nie mam stałego łącza). Po kilku sekundach nawet jak nie otworzę źadnego programu czy ie następuje samoczynny transfer danych do komputera (win autoupdate mam wyłączone, w innych programach szukałem i wszędzie mam powyłączane automatyczne uaktualnianie).
Czy moźna w jakiś sposób określić, która aplikacja to powoduje lub ewentualnie gdzie zapisywane są ściągane dane ????

Mozna podejrzec aktywne polaczenia po wpisaniu w wierszu poleceń netstat

Moze to byc normalne a moze i ....
to byc i tak ze przyplatal sie jakis szeroko rozumiany wirus/trojan typu Downloader
Oplaca sie wiec przeskanować komputer programem AV z aktualna baza wirusow czy to on–line czy bezposrednio z komptera

Zerknij do Task'u czy nie ma podejrzanych procesów
Bobi
Dodano
23.10.2004 09:32:02
zobacz w menadzer urzadzen (ctrl+alt+del) jakie programy są zaladowane w trakcie polączenia
marks79
Dodano
23.10.2004 09:23:35
Aleksander Orłowski
Dodano:
23.10.2004 00:09:58
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1