Co zrobić aby na mój FTP mógł wejść ktoś z poza mojej sieci?
Co zrobić aby na mój FTP mógł wejść ktoś z poza mojej sieci? Uźywam programu Cerberus FTP Server. Uźytkownicy w mojej sieci normalnie bezproblemowo łączą się z moim serwerem FTP a z poza sieci nikt :( Jeźeli ktoś wie w czym tkwi problem to bardzo bym prosił o poradę :) Posiadam takźe Norton Personal Firewall 2003 – moźe coś w nim trzeba zkonfigurować(?)
Odpowiedzi: 9
Spoko looz !!! ;D
Nikt nie powiedział źe on ma dynamiczny adres IP poprostu ma Ip przydzielane z serwera DHCP albo recznie wpisane, tak więc jesli chcesz mieć wyjscie na swiat w jakikolwiek sposób nie obejdzie sie bez współpracy z administratorem sieci :D
Ale masz zmienny (dynamiczny) adres ip. Na min tez mozna zrobic server pod warunkiem ze ten adres jest zewnetrzny (na swiat) a nie daje dostepu tulko do twojej sieci wewnetrznej.Tylko ,źe jak laczysz sie na nowo do netu to ip ci cie zmienia.Musialbys stale mówic znajomym jakie masz aktualne ip i oni wpisujac je wejda na twuj server, co byloby raczej klopotliwym rozwiazaniem.
Tak juź wiem w czym jest problem :) Po prostu nie mam stałego IP :P Dzięki źe próbowaliście pomóc mi :)
:D
domin_g jak widze wyprzedziłeś mie o 3 s. Czy moźe ktoś wymyślił jak zobaczyć czy ktoś właśnie pisze na dany temat bo potem wychodzą takie bzdury źe dwóch pisze o tym samym
Jakiej sieci? masz swój adres IP zewnętrzny czy tylko wewnętrzny. Najlepiej zadaj to pytanie administratorowi swojej sieci.
Problem jest inny: Ty posiadasz jedynie wewnętrzne IP I tylko osoby z LAN moga sie łaczyc z FTP. Twój komp nie jest widoczny w internecie – jest tylko widoczne IP twojego dostawcy internetu. Musiałbys z nimi gadac zeby zmapowali tobie odpowiednie porty
Problem jest inny: Ty posiadasz jedynie wewnętrzne IP I tylko osoby z LAN moga sie łaczyc z FTP. Twój komp nie jest widoczny w internecie – jest tylko widoczne IP twojego dostawcy internetu. Musiałbys z nimi gadac zeby zmapowali tobie odpowiednie porty
Strona 1 / 1