Co zmodyfikować w pliku boot ini

Cześć.
Zmieniłem dysk z ATA na SATA, za pomocą programu Powerquest Drive Image skopiowałem na nowy dysk partycje systemową, jednak system się nie uruchamia. Myślę, źe muszę zmodyfikować plik boot.ini aby system uruchamiał się z dysku SATA jednak jakie parametry naleźy zmienić?
Proszę o szybką pomoc.
Z góry dziękuję.
Tlusty :D

Odpowiedzi: 4

Boot.ini kogoś z dyskiem SATA niewiele Ci pomoźe, bo to kewstia organizacji kontrolerów i ich kolejności w widzeniu przez system.
Idź za radą Żółtego dotyczącą konsli i poleceń z niej ( doinstalowanie sterowników kontrolera nie powino być konieczne na nForce3).

PS.
Nie pisz postów "pod sobą" ,a uzywaj przycisku "zmień" by dopisać tekst, o którym zapomnialeś.
Rebe
Dodano
20.04.2006 13:53:55
Żółty:
XP da się przenieść na inny dysk.
tłusty – ten dysk to jest podpięty do jakiegoś kontrolera SATA, który wymaga dodatkowych sterowników ?? Miałeś zainstalowane te sterowniki przed przenosinami ?? Odepnij stary dysk i sprawdź czy konsola odzyskiwania znajdzie tą instalację. Jak znajdzie to sprawdź czy polecenia fixboot i bootcfg /rebuild nie załatwia sprawy.

Dysk podpięty jest do kontrolera na płycie ASUS K8N. Mam dysk ATA (który sprzedaję) i SATA (który kupiłem) Gdy uruchomię go ze starego dysku, dysk SATA (wszystkie partycje) widziany jest przez system (obok zegarka pojawiła się ikonka bezpiecznego usuwania sprzętu i tam widnieje dysk SAMSUNG) Skopiowałem obraz partycji systemowej (jak juź napisałem robiłem to juź wiele razy zawsze działało w ten sposób odswieźam system) na nowy dysk. Po włączeniu komputera z odpiętym starym dyskiem bios przechodzi normalnie pojawia się czarny ekran z kursorem i na tym koniec.
Gdy próbowałem postawić system od nowa to po pierwszym restarcie uruchamia się juź z dysku SATA jednak nie mam czasu na zabawę z systemem i wszystkimi programami.

Pomyślałem, źe gdybym przed zrobieniem obrazu partycji zmienił bot.ini tak aby uruchamiał się z dysku podłączonego do SATA i wtedy skopiował partycje na nowy dysk to będzie śmigać.
Naprawę przy pomocy konsoli spróbuję jak wrócę do domu teraz jestem w pracy :lol:
tlusty
Dodano
20.04.2006 13:24:55
Wielokrotnie przenosiłem system (za pomocą obrazu partycji) jednak zawsze zmieniałem dysk z ATA na ATA Uruchomienie w ten sposób systemu wraz z wszystkimi programami i sterownikami trwa nie więcej niź 20 min.
Moźe ma ktoś system XP na dysku SATA proszę o edytowanie i podanie zawartości pliku boot.ini
Z góry dzięki.
tlusty
Dodano
20.04.2006 13:07:33
XP da się przenieść na inny dysk.
tłusty – ten dysk to jest podpięty do jakiegoś kontrolera SATA, który wymaga dodatkowych sterowników ?? Miałeś zainstalowane te sterowniki przed przenosinami ?? Odepnij stary dysk i sprawdź czy konsola odzyskiwania znajdzie tą instalację. Jak znajdzie to sprawdź czy polecenia fixboot i bootcfg /rebuild nie załatwia sprawy.
Żółty
Dodano
20.04.2006 13:06:26
tlusty
Dodano:
20.04.2006 12:24:06
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1