Co z tym USB 2.0? Koniec OC?

A mam taki problem, ze nie mogę się pobawić w OC bo... ogranicza mnie w tym USB.
Juź mówię: pomimo badziewnej pamięci (do wymiany – szajs jeden) mam raczej dobry sprzęt... Dobry do tego, źeby wycisnąć z niego 2,2GHz. Niestety mnoźnik zablokowany – więc pozostaje podnoszenie FSB.
Problem polega na tym, źe juź przy 145FSB mam problemy ze skanerem. Jest to Canon CanoScan 3000EX. Skaner łączy się z komputerem przez USB – i to w wersji 2.0 (niby coś mu to daje na szybkości). No i po uruchomieniu kompa z FSB145 – wykrzacza mi się sterownik tego skanera. Uruchamia mi się toolbox i chce skanować – a potem wysypuje błąd. Zamknę go – ponownie sam się uruchamia i uruchamia i itd.... Jak odłącze skaner – nie ma źadnego problemu ze stabilnością komputera.
Co ciekawe: do USB mam jeszcze podłączony modem neostrady. I on działa bez szemrania nawet przy FSB150. Czy to USB2.0 jest tak wraźliwe na przetaktowanie szyn?

Odpowiedzi: 8

No dobra – zgadzam się.. Ale znam się na tym i wiem co powinien potrafić sprzęt. Przecieź nie ustawiam PCI na 42MHz. Bardzo duźo komputerów chodzi z zegarem 150MHz zamiast 133 – bo to jest taka granica stabilności, którą moźna osiągnąć bez zbędnego ryzyka. To nie jest extremalne podkręcenie. Moja wcześniejsza płyta ASUS'a chodziła z tym zegarem bez szemrania.
Skoro ta nie moźe – pozostanę przy FSB140.
Zresztą: tematem postu nie jest wpływ podkręcania na pracę dysków, tylko na kontroler USB2.0 (nie 1.1 – bo te urządzenia pracują bez problemu).

BTW: Sporo osób kręci przez podnoszenie FSB;
Czy komuś się zdarzały jakieś problemy właśnie ze sprzętem USB2.0? Pytam z ciekawości.
evil44
Dodano
28.03.2005 14:07:59
Nie zmusisz i nie będzie.
Zaś jak to z OC szyb bywa opisze na przykładzie karty graficznej AGP :
Chipset BX – tak staroć, ale pewnie najbardziej udana konstrukcja – standatd takowwanai wyszystkiego to pochodna 100 FSB – zestaw chodzi stabilnie – kontrolery PCI, pamięci itp. do 140MHZ, ale . jedne warunek karta to Banshee, przy innych mozna osiągnąć 133 – szczęścia duźo, a przy kolejnych juź 112 jest szczytem osiągnięcia.
Nie ma tu znaczenia tyle typ karty ile jej producent. Zapewne tak samo jest – co Ci Seeker delikatnie wskazywał, przy tym Canonie.

PS.
Dziś chodzi wszystko cacy na szynie 145, ale jutro mozesz obudzić się i spotka Cię niespodzianka w postaci błędów na dysku – przy szczęściu okaźe się, źe powót do standardowego taktowania pomada, przy pechu zaś, źe kontroler dysku/płyty lub oba zostąły uszkodzone trwale – to wcale nie musi nastąpić zaraz po podniesieniu taktowania – czasem dopiero po czasie jakimś.
Rebe
Dodano
28.03.2005 12:17:25
No dobra – moźna załoźyć, źe USB2.0 w tym sprzęcie jest bardziej czułe na przetaktowanie...
Moźe ktos wie jak zmusić tego dziada by pracował z USB1.1? Moźe wtedy będzie OK?
evil44
Dodano
27.03.2005 23:44:04
evil44:
Nie twierdzę źe nie ma nic wspólnego.
A co powiesz na modem USB? On działa nawet przy FSB155MHz?

Wróźbita ze mnie jak z koziej ...... reisen tascha, wiec napisze tyle źe nie wiem, co producent modemu załozył sobie w kwestii częstotliwości szyny , a co producent skanera .
Seeker
Dodano
27.03.2005 23:24:08
Nie twierdzę źe nie ma nic wspólnego.
A co powiesz na modem USB? On działa nawet przy FSB155MHz?
evil44
Dodano
27.03.2005 22:42:59
evil44:
Co ty chcesz od PCI/AGP?
Przecieź dyski (te moje) spokojnie pracują na PCI = 40MHz. Przy 150FSB – PCI wynosi niecałe 38MHz (policz sobie). Jak poźyczyłem od kolegi pamięć (Hyperiony), to komp pracował stabilnie przy FSB155MHz. Dyskom nic nie przeszkadzało.

Dyski moźe i tak, ale skaner juź nie – a moźe uwaźasz źe szyna PCI nie ma z pracą skanera nic wspólnego? – bardzom ciekaw argumentów
Seeker
Dodano
27.03.2005 22:40:49
Co ty chcesz od PCI/AGP?
Przecieź dyski (te moje) spokojnie pracują na PCI = 40MHz. Przy 150FSB – PCI wynosi niecałe 38MHz (policz sobie). Jak poźyczyłem od kolegi pamięć (Hyperiony), to komp pracował stabilnie przy FSB155MHz. Dyskom nic nie przeszkadzało.
A stabilna praca USB – tak jak w podpisie 140MHz – w porywach do 143. Przy 145 są juź błędy.
evil44
Dodano
27.03.2005 22:36:55
Tu nie chodzi o skaner czy inne urządzenie , źe w tym przypadku skaner się wysypuje to raczej przypadek , cisz się źe nie dysk np.
Cały problem jest w tym źe jak podnosisz FSB tak wysoko /w tym przypadku/ to zmieniasz waźny parametr pracy urządzeń jakim jest czestotliwość PCI/AGP – ona równieź wzrasta, a to powoduje niestabilną pracę wszystkich urządzeń w komputerze które do takiej częstotliwości nie są przyzwyczajone i głupieją zwyczajnie.
Spróbuj znaleźć takie FSB przy którym problem ze skanerem nie będzie występował.
Seeker
Dodano
27.03.2005 22:06:30
evil44
Dodano:
27.03.2005 20:44:18
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1