Co z pamieciami ?

Czesto mi sie komp restartowal z BSOD'ow wynika ze to wina pamieci ram. Wszedlem do biosu bo pomyslalem ze moze cos tam jest nie tak. Znalazlem to cos z obsluga pamieci z mienilem z CL2,5 na CL3. Czy to ma jakies znaczenie w wydajnosci komputeraz itp :?:

Odpowiedzi: 15

No wiec
3.3 :arrow: 3.20
5 :arrow: 4.92
i 12 (to bedzie dobre :D) :arrow: 12.54

No mam takie napiecia niestety. A ja dolozylem pamiec sprawna w 100% to komp sie uspokoil wiec moze jednak to wyna pamieci n ow koncu spalilem plyte glowna ale reszta jakos ocalala ,niestety pamiecia moglo siedosac mocniej i to sa skutki..
Ukey
Dodano
31.05.2005 15:34:27
Sprawa zasilacz równie waźna jest, nie wykluczone źe on ponosi całą wine – wiem, to juź trochę jak obsesja.

Podaj nam wartości napięć 3.3V, 5V i 12V.
spiderko
Dodano
30.05.2005 21:32:14
adik154:
no to albo Mobo albo Ramy, ja juź sam nie wiem. Najlepiej by było gdybyś właśanie kumplowi jakiemuś sprawdził jego ramy, jeśliby były w 100% dobre bez błędów to podpiołbyś je u siebie i wtedy stestował na błedy. Jeśli by wykryło jakieś błedy to chyba coś sie jednak stało z twoją płytą główną. Jeśli jednak nie wykrylo by błedów to by znaczyło źe twoje ramy umarły.

Testowalem w 100% sprawna pamiec i 0 bledow czyli jednak chyba pamieci padly :(. Ale jeszcze zrobie to co JN mowil bo moze przy czyszczeniu kompa wtedy troszke kurzy wetknolem do slotow i z tego te problemy :[ Ale watpie.. Mam kolo siebie serwis PC tam te pamieci cprzedam za jakies 100–130 zl dolorze jeszcze z 100 i kupie 512 twinmos 333 bo 400 to chyba sie nie oplaca kupowac do plyt z VIA :?:
Ukey
Dodano
30.05.2005 15:55:26
O resetowaniu to tu na Forum duźo więc poczytaj.

Sprawdź wszystko,zrób porządną konserwacje kompa – szczególnie wyczyść sloty pamięci i same pamięci z kurzu.

Załóź moduł napewno sprawnej pamięci i zobacz.
JNJN
Dodano
29.05.2005 22:40:17
no to albo Mobo albo Ramy, ja juź sam nie wiem. Najlepiej by było gdybyś właśanie kumplowi jakiemuś sprawdził jego ramy, jeśliby były w 100% dobre bez błędów to podpiołbyś je u siebie i wtedy stestował na błedy. Jeśli by wykryło jakieś błedy to chyba coś sie jednak stało z twoją płytą główną. Jeśli jednak nie wykrylo by błedów to by znaczyło źe twoje ramy umarły.
adik154
Dodano
29.05.2005 22:37:45
Niestety u nikogo z kumpli tego niemoge sprawdzic.. Ale jak porzyczylem 256 (firmawa) bez badow itp. To bylo bledow od groma ale komp sie nie restartowal.
Ukey
Dodano
29.05.2005 22:33:06
a sprawdź pamięci na innym kompie. Same z siebie (tak jak zresztą wsystko) mogą paść
adik154
Dodano
29.05.2005 22:30:38
adik154:
ehh miałem taki sam problem tyle źe u mnie gierki sie resetowały (niewszystkie) a pod windowsem było ok. I moze to zabrzmi głupio ale na wszystkich kartach Nvidii sie resetują a na obojętnie jakiej karcie ATI nie. dlatego w sumie zmieniłem na Radka i teraz jak zmieniam to zawsze na Ati... Moze i u siebie tak sprawdź...

Powiem tyle ze kiedys chodzil fajnie stabilnie itp.. To sie zaczelo robic jak przeczyscilem kompa odkurzaczem :[. Pier myslalem ze cos uszkodzilem ale nic nie jesy oberwane przekszywione ipt.. Czy pamieci moga pasc od tak sobie :?: Bo testowalem i w ciagu 8 min bylo cos kolo 15k bledow :(
Ukey
Dodano
29.05.2005 22:27:18
ehh miałem taki sam problem tyle źe u mnie gierki sie resetowały (niewszystkie) a pod windowsem było ok. I moze to zabrzmi głupio ale na wszystkich kartach Nvidii sie resetują a na obojętnie jakiej karcie ATI nie. dlatego w sumie zmieniłem na Radka i teraz jak zmieniam to zawsze na Ati... Moze i u siebie tak sprawdź...
adik154
Dodano
29.05.2005 22:13:48
darek_dade:
Ukey:
Czesto mi sie komp restartowal z BSOD'ow wynika ze to wina pamieci ram. Wszedlem do biosu bo pomyslalem ze moze cos tam jest nie tak. Znalazlem to cos z obsluga pamieci z mienilem z CL2,5 na CL3. Czy to ma jakies znaczenie w wydajnosci komputeraz itp :?:

To zaleźy o platformy, jeźeli masz Athlona to róźnica będzie, acz niezauwaźalna w grach czy aplikacjach. Jeźeli masz Pentiuma to kompletnie się tym nie przejmuj. No chyba, źe zaleźy Ci na 5 pkt w 3dmarku...

Nie 3dmarki to mnie wal..
Niestety po zmienia na CL3 i tak sie komp restartowal :[ Heh juz sam niewiem co mam z tym zrobic bo grac w nic niemoe bo sie komp restartuje(chyba ze cos online). Juz mnie kur.... bierze :[
Ukey
Dodano
29.05.2005 21:58:26
Ukey:

To zaleźy o platformy, jeźeli masz Athlona to róźnica będzie, acz niezauwaźalna w grach czy aplikacjach. Jeźeli masz Pentiuma to kompletnie się tym nie przejmuj. No chyba, źe zaleźy Ci na 5 pkt w 3dmarku...
darek_dade
Dodano
29.05.2005 06:35:22
Zrób test na ustawieniu pamięci CL 2.5 i 3.Myślę źe róźnica nie powinna przekroczyć 5 procent.

Wrzuć i poczytaj

parametry pamięci CL2.5

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

http://www.frazpc.pl/artykuly/212/Badania/i/analiza/najlepszych/timingow/pamieci/na/platformie/nForce2
JNJN
Dodano
28.05.2005 19:36:18
Wgrach tego nie odczujesz, zmiana tego parametru bardziej odczuwalna w benchmarkach jest.
spiderko
Dodano
28.05.2005 19:02:15
EL NINO:
Ma.

:lol: :lol: Niee a myslalem ze przed zaliczeniem z histy juz mnie nic nie rozbawi :D. Thx za odpowiedz ale moze cos wiecej. Gry beda wolniej chodzic czy jak :?:
Ukey
Dodano
28.05.2005 17:16:00
Ma.
EL NINO
Dodano
28.05.2005 17:14:10
Ukey
Dodano:
28.05.2005 17:08:03
Komentarzy:
15