Co to znaczy : lokalizacja karty PCI : NIEZNANY

Raz jeszcze wracam do tematu instalacji karty PCI – tunera satelitarnego TechnoTrend. Sterowniki są instalowane prawidłowo, ID karty PCI jest zgodne z tym, co zawiera plik inf. instalatora. Część multimedialna instaluje się bez problemu – system pokazuje w jakim slicie jest zainstalowana, część tunera satelitarnego jako wirtualna karta sieciowa teź się instaluje, jest info na temat wersji sterownika, info, źe urządzenie jest włączoine i działa bez problemów. Jednak tutaj – jako Virtual DVB Lan Card ( sam tuner ) lokalizacja w slocie PCI jest : NIEZNANY. To tak, jakby system wiedział, źe zainstalowana jest karta PCI, tylko nie wiadomo gdzie. O CO CHODZI ??? Czy to jest uszkodzenie karty ??? Nie ma źadnych wykrzykników, nie ma nic ta temat tego, źe karta moze być uszkodzona. Sprawdzałem na dwóch płytach głównych Gigabyte. Pomocy !!!

Odpowiedzi: 5

Spiderko, dałem trochę dupy, jak widzę...Sorki wielkie i dzięki za zwrócenie uwagi, bo bym dalej brnął w temacie.
Piszę zatem dalej i jaśniej – karta satelitarna PCI TechnoTrend śmigałą sobie bez problemu. Potem ze względu na róźne sprawy rodzinne wyniosłem kompa z domu i po kilku miesiacach go uruchomiłem. Zmieniłem w międzyczasie płytę głowną na Gigabyte 8IPE 1000 Pro3, a do satelity wróciłem po dalszych miesiącach. No i się zaczęło. Wszystko się łądnie instaluje, nie ma sygnału. Lokalizacja części multimediów karty PCI pokazana jest w slocie PCI takim a taki, z funkcją taką a taką. A lokalizacja tunera sat. jako wirtualnej karty sieciowej DVB – NIEZNANA. Przy czym stery są zainstalowane, system pokazuje jakie. Niby wszystko ok, a nie działa.
1. Nie ma źadnych wykrzykników, 2. raport zdarzeń niczego nie wskazuje, 3. bios płyty głównej zaktualizowany, 4. sloty PCI zmieniane, 5. stery odinstalowywane i przeinstalowywane stare i nowe, 6, na drugiej płycie głownej Gigabajta teź nie działa, 7 cały czas mam XP, przeinstalowywany juź w miedzyczasie kilkukrotnie – na drugim kompie teź.
Pozostaje pytanie – czy uszkodzenie karty PCI moźe zatem objawiac się taką informacją, źe jej lokalizacja w systemie jest NIEZNANA, choć wszystko na pozór wyglada ok ???????????
Mam nadzieję, źe tym razem nie nagmatwałem. I dzieki za dalszą pomoc
THX
Dodano
29.06.2005 12:31:45
THX 21 Marca 2005:
taki komunikat informuje mnie o umiejscowieniu tunera satelitarnego w PCI. Nie odkręcałem karty, nie mogła te ź się poluzować. Sprzęt jest zainstalowany poprawnie, nie ma źadnych komuinikatów ostrzegawczych, jednak nie działa. Co moźe być tego przyczyną ? Czy oznacza to awarię sprzętu ? ( chodził sobie bardzo sprawnie, po reinstalacji mam takie właśnie info ) Co moźna zrobić ? Przełoźyć do innego slotu ?
Dzięki za pomoc z góry

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=188336&highlight=#188336

THX 4 Kwietnia 2005:
Witajcie. Znów wracam do tematu mojego urządzenia wpiętego w kompa, jest nim tuner satelitarny. Otóź – goły system wykrywa urządzenie w fwóch kategoriach, jako karte sieciową DVB oraz urządzenie audio/video. Po instalacji sterowników część video jest widziana w PCI tym a tym...Tymczasem jako karta DVB – lokalizacja – NIEZNANE. I tuner nie działa. Nie ma źadnych konfliktów, źadnych wykrzykników, niczego, co świadczyłoby o uszkodzeniu karty. System poprawnie wskazuje zainstalowane sterowniki ( wrzucałem juź starsze, na których tuner pracował ) Problem pojawił się prawdopodobnie po zakupie nowej płyty głównej, na której to chyba nie uźywałem jeszcze tunera. Płyta Gigabyte 8IPE100 Pro3. Na tej samej płycie ani razu nie udało mi się takze uruchomić stacji dyskiete. Taśmę sygnałową wymieniałem, mam teź nowy zasilacz Chiefteca, a obciąźeń raczej większych nie mam.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=192477&highlight=#192477

THX 4 Kwietnia 2005:
Witajcie, pytam w związku z problemami z instalacją tunera satelitarnego na płycie Gigabyte 8IPE 1000 Pro3. Instaluje się część multimedialna – odtwarzacz sprzetowy video/audio. Część karty sieciowej DVB nie instaluje się, lokazlizacja sprzętu – NIEZNANE. Juź o to pytałem. Pytałem teź w serwisie. Ponoć są płyty, te nowsze modele, które same generują konflikty urządzeń. Zalewa mnie, bo nie ma w kraju normalnego dystrybutora Gigabajta, który cokolwiek mógłby mi powiedzieć na ten temat. Czy ktoś słyszał o takim problemie ??
Pozdrawiam

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=192531&highlight=#192531

Nie wiem czy jesteś starym wyjadaczem forum czy dopiero początkującym, jest jedna zasada: ty zadajesz pytanie, ktoś na nie odpowiada np. zadając waźne dla problemu pytania i ty na nie odpowiadasz, stosujesz się do zaleceń. Niestety w kaźdym z przytoczonych tematów (kaźdy nowy) nie odpowiadałeś. Prowadź rozmowę na temat tego nieszczęsnego tunera w jednym temacie i stosuj się do zaleceń odpowiadających to moźe rozwiąźemy ten problem.
spiderko
Dodano
29.06.2005 10:31:15
Więc nadal zastanawiam się czy to uszkodzenie tunera na płycie PCI. Tylko źe nic nie zgłasza w systemie takiego problemu, oprócz tego, źe nie działa...
THX
Dodano
29.06.2005 09:53:51
eeee, a coś ci nie działa, czy tylko tak... pytasz?
spiderko
Dodano
28.06.2005 21:36:09
Ale wszystko działa prawidłowo?
Damianos
Dodano
28.06.2005 21:35:11
THX
Dodano:
28.06.2005 21:33:21
Komentarzy:
5