CO TO MOŻE BYĆ

Witam,

Mam następujący problem: udostępniam pliki na Xp Pro(proste udostępnianie) w sieci w firmie, w której są dwa inne Xp–ki, kilka windowsów 98 i jeden Me. W otoczeniu sieciowym widzę tylko XP i mogę korzystać z ich udostępnionych zasobów; nie widzę zupełnie komputerów z innymi systemami (wszystkie kompy w jednej grupie roboczej, wszystkie udostępniją pliki i drukarki i są widoczne dla innych). Xp–ki widzą mnie i mogą korzystać z moich udostępnień, natomiast inne systemy w Otoczeniu sieciowym po kliknięciu w ikonę mojego komputera otrzymują komunikat "urządzenie nie istnieje w sieci".

Próbowałem juź róźnych rozwiązań tego problemu i nic :cry: moźe ktoś mi pomóc?

Odpowiedzi: 7

Na Xp mam Tcp Ip i IPX, na 98 dodatkowo Netbios.

Bezpośrednio po zainstalowaniu XP wszystko było OK.

Moźe chodzi o sposób uwierzytelniania LM?
Anonymous
Dodano
08.03.2004 20:02:50
Jakie masz zainstalowane protokoly na tych w98 i na XP ? Moze cos dodatkowego wystarczy doinstalowac ?
EL NINO
Dodano
07.03.2004 22:26:43
Jakie masz zainstalowane protokoly na tych w98 i na XP ? Moze cos dodatkowego wystarczy doinstalowac ?
EL NINO
Dodano
07.03.2004 22:26:43
Oj opadają, opadają.

Pingi spoko w obydwie strony, inne XP nie mają takich problemów, gonto gościa włączone i nie ma go na liście 'odmowa logowania z sieci

Dodam jeszcze, źe jak sprawdzam te 98 (i Me) poleceniem nbtstat to dostaję prawidłową odpowiedź z tych kompów.............
Anonymous
Dodano
07.03.2004 15:53:56
Jak jest z pingiem z tych w98 i na te maszyny ? Czy tamte XP tez maja takie same problemy z tymi w98 ? Moze wylacz proste udostepnianie, zalacz konto Gosc (jesli jest wylaczone), zobacz czy nie ma odmowy logowania z sieci dla Goscia i sprobuj udostepniac w ten sposob – dla konta Gosc.
EL NINO
Dodano
06.03.2004 22:14:21
nie mam problemów z długim czasem przeglądania, widzę komputery z XP a one widzą mnie, nie widzę natowmiast w ogóle komputerów z Me i 98 a one nie mogą korzystać z moich udostępnień..........
Anonymous
Dodano
06.03.2004 17:41:21
Problemy z przeglądaniem otoczenia sieciowego.

# Win 2000/XP

Problem z przeglądaniem często pojawia się w WIndows 2000/XP poniewaź systemy te próbują tworzyć lokalną listę komputerów, co powoduje zakłócenia w ich przeglądaniu.

– Rozwiązaniem jest zablokowanie w rejestrze tej funkcji, aby tego dokonać naleźy uruchomić edytor rejestru (w linii komend wpisujemy "regedit").
Następnie odnajdujemy w rejestrze klucz:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesBrowser

następnie parametr DWORD "Start" ustawiamy na wartość "4".

– Dodatkowo moźna wyłączyć w Windows 2000/XP opcje odpowiedzialne za bycie "Główną Przeglądarką" (Master Browser).

Aby tego dokonac nalezy znowu skorzystac z edytora rejestru i ustawic następujące parametry:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesBrowserParameters

Parametr "MaintainServerList" ustaw na "No" lub "Auto" oraz parametr "IsDomainMaster" ustaw na "False

– Długi czas przeglądania udziałów znajdujących się na Windows 95/98/Me

Kiedy Windows 2000/XP próbuje przeglądać udziały na komputerze z Windows 95/98/Me, sprawdza równieź zaplanowane zadania oraz drukarki, które są włączone na komputerze. Wyłączenie tego sprawdzania przyspieszy przeglądanie udziałów.

W rejestrze odnajdujemy klucz:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerRemoteComputerNameSpace

znajdują się w nim dwie wartości, które naleźy skasować

{D6277990–4C6A–11CF–8D87–00AA0060F5BF} – zaplanowane zadania
{2227A280–3AEA–1069–A2DE–08002B30309D} – drukarki

Dodatkowo w ustawieniach sieci mozna wpisac serwer WINS, odpowiednio dla:
Giszowiec – 192.168.192.1
Manhatan – 192.168.132.1

# Win 95/98/me

Problem z przeglądaniem Otoczenia Sieciowego

Problem ten pojawia się wtedy gdy twój Windows próbuje tworzyć lokalna listę komputerów, co powoduje zakłócenia w przeglądaniu.

Rozwiązanie polega na zablokowaniu poprzez rejestr tej funkcji.

Znajdź w rejestrze Windows (regedit.exe) klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDVNETSUP

Ustaw w nim parametr DWORD "MaintainServerList" o wartości "0".

Gdy powyźsze metody zawiodą zobacz ustawienia swojego firewalla :),
być moźe on jest przyczyną problemów
rantag
Dodano
05.03.2004 21:04:21
Anonymous
Dodano:
05.03.2004 20:22:58
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1