CO TO MOŻE BYĆ
Witam,
Mam następujący problem: udostępniam pliki na Xp Pro(proste udostępnianie) w sieci w firmie, w której są dwa inne Xp–ki, kilka windowsów 98 i jeden Me. W otoczeniu sieciowym widzę tylko XP i mogę korzystać z ich udostępnionych zasobów; nie widzę zupełnie komputerów z innymi systemami (wszystkie kompy w jednej grupie roboczej, wszystkie udostępniją pliki i drukarki i są widoczne dla innych). Xp–ki widzą mnie i mogą korzystać z moich udostępnień, natomiast inne systemy w Otoczeniu sieciowym po kliknięciu w ikonę mojego komputera otrzymują komunikat "urządzenie nie istnieje w sieci".
Próbowałem juź róźnych rozwiązań tego problemu i nic :cry: moźe ktoś mi pomóc?
Mam następujący problem: udostępniam pliki na Xp Pro(proste udostępnianie) w sieci w firmie, w której są dwa inne Xp–ki, kilka windowsów 98 i jeden Me. W otoczeniu sieciowym widzę tylko XP i mogę korzystać z ich udostępnionych zasobów; nie widzę zupełnie komputerów z innymi systemami (wszystkie kompy w jednej grupie roboczej, wszystkie udostępniją pliki i drukarki i są widoczne dla innych). Xp–ki widzą mnie i mogą korzystać z moich udostępnień, natomiast inne systemy w Otoczeniu sieciowym po kliknięciu w ikonę mojego komputera otrzymują komunikat "urządzenie nie istnieje w sieci".
Próbowałem juź róźnych rozwiązań tego problemu i nic :cry: moźe ktoś mi pomóc?
Odpowiedzi: 7
Na Xp mam Tcp Ip i IPX, na 98 dodatkowo Netbios.
Bezpośrednio po zainstalowaniu XP wszystko było OK.
Moźe chodzi o sposób uwierzytelniania LM?
Bezpośrednio po zainstalowaniu XP wszystko było OK.
Moźe chodzi o sposób uwierzytelniania LM?
Jakie masz zainstalowane protokoly na tych w98 i na XP ? Moze cos dodatkowego wystarczy doinstalowac ?
Jakie masz zainstalowane protokoly na tych w98 i na XP ? Moze cos dodatkowego wystarczy doinstalowac ?
Oj opadają, opadają.
Pingi spoko w obydwie strony, inne XP nie mają takich problemów, gonto gościa włączone i nie ma go na liście 'odmowa logowania z sieci
Dodam jeszcze, źe jak sprawdzam te 98 (i Me) poleceniem nbtstat to dostaję prawidłową odpowiedź z tych kompów.............
Pingi spoko w obydwie strony, inne XP nie mają takich problemów, gonto gościa włączone i nie ma go na liście 'odmowa logowania z sieci
Dodam jeszcze, źe jak sprawdzam te 98 (i Me) poleceniem nbtstat to dostaję prawidłową odpowiedź z tych kompów.............
Jak jest z pingiem z tych w98 i na te maszyny ? Czy tamte XP tez maja takie same problemy z tymi w98 ? Moze wylacz proste udostepnianie, zalacz konto Gosc (jesli jest wylaczone), zobacz czy nie ma odmowy logowania z sieci dla Goscia i sprobuj udostepniac w ten sposob – dla konta Gosc.
nie mam problemów z długim czasem przeglądania, widzę komputery z XP a one widzą mnie, nie widzę natowmiast w ogóle komputerów z Me i 98 a one nie mogą korzystać z moich udostępnień..........
Problemy z przeglądaniem otoczenia sieciowego.
# Win 2000/XP
Problem z przeglądaniem często pojawia się w WIndows 2000/XP poniewaź systemy te próbują tworzyć lokalną listę komputerów, co powoduje zakłócenia w ich przeglądaniu.
– Rozwiązaniem jest zablokowanie w rejestrze tej funkcji, aby tego dokonać naleźy uruchomić edytor rejestru (w linii komend wpisujemy "regedit").
Następnie odnajdujemy w rejestrze klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesBrowser
następnie parametr DWORD "Start" ustawiamy na wartość "4".
– Dodatkowo moźna wyłączyć w Windows 2000/XP opcje odpowiedzialne za bycie "Główną Przeglądarką" (Master Browser).
Aby tego dokonac nalezy znowu skorzystac z edytora rejestru i ustawic następujące parametry:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesBrowserParameters
Parametr "MaintainServerList" ustaw na "No" lub "Auto" oraz parametr "IsDomainMaster" ustaw na "False
– Długi czas przeglądania udziałów znajdujących się na Windows 95/98/Me
Kiedy Windows 2000/XP próbuje przeglądać udziały na komputerze z Windows 95/98/Me, sprawdza równieź zaplanowane zadania oraz drukarki, które są włączone na komputerze. Wyłączenie tego sprawdzania przyspieszy przeglądanie udziałów.
W rejestrze odnajdujemy klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerRemoteComputerNameSpace
znajdują się w nim dwie wartości, które naleźy skasować
{D6277990–4C6A–11CF–8D87–00AA0060F5BF} – zaplanowane zadania
{2227A280–3AEA–1069–A2DE–08002B30309D} – drukarki
Dodatkowo w ustawieniach sieci mozna wpisac serwer WINS, odpowiednio dla:
Giszowiec – 192.168.192.1
Manhatan – 192.168.132.1
# Win 95/98/me
Problem z przeglądaniem Otoczenia Sieciowego
Problem ten pojawia się wtedy gdy twój Windows próbuje tworzyć lokalna listę komputerów, co powoduje zakłócenia w przeglądaniu.
Rozwiązanie polega na zablokowaniu poprzez rejestr tej funkcji.
Znajdź w rejestrze Windows (regedit.exe) klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDVNETSUP
Ustaw w nim parametr DWORD "MaintainServerList" o wartości "0".
Gdy powyźsze metody zawiodą zobacz ustawienia swojego firewalla :),
być moźe on jest przyczyną problemów
Strona 1 / 1