Co to jest SOCKS i do czego słuźy?

Mam takie pytanie, co to jest SOCKS i do czego słuźy. Chciałbym teź to skonfigurować w CCProxy. Jak to zrobić?

Odpowiedzi: 3

Nie wiem, bo nie uzywam CCProxy. Przeinstalowac ?
EL NINO
Dodano
05.04.2005 01:40:13
Dzięki za informację, ale gdywłącza mi się CCProxy widzę komunikat:
"SOCKS startup failed!".
Co zrobić źeby to naprawić?
klosik007
Dodano
04.04.2005 23:33:21
klosik007:
co to jest SOCKS i do czego słuźy

http://sieci–komputerowe.com/bezpieczenstwo/r3a.htm:
Rodzaje serwerów proxy.
Serwery proxy dzieli się na działające na poziomie aplikacji i na poziomie obwodu. Serwery aplikacyjne znają aplikację na rzecz której pośredniczą, rozumieją i interpretują polecenia w protokole. Inaczej działają serwery obwodowe. Otrzymują one dane i przesyłają je do miejsca przeznaczenia bez interpretowania protokołu aplikacji. Jest teź inny podział systemów pośredniczących. Serwery proxy są teź bowiem dzielone na uniwersalne i wyspecjalizowane. Uniwersalne potrafią obsługiwać wiele protokołów, a wyspecjalizowane jeden. W praktyce okazuje się jednak, źe wyspecjalizowane serwery proxy działają na poziomie aplikacji, a uniwersalne na poziomie obwodu. Poza przedstawionymi powyźej podziałami naleźy wyróźnić jeszcze jeden rodzaj serwerów proxy. Mogą one bowiem nie tylko przekazywać źądania. Systemy pośredniczące mogą na przykład dodatkowo buforować dane, co w pewnych sytuacjach znacznie zwiększa wydajność. Inne moźliwości to dokładna rejestracja zdarzeń lub teź zaawansowana kontrola dostępu. Takie serwery proxy nazywane są inteligentnymi. Zauwaźyć naleźy, źe zwłaszcza aplikacyjne, wyspecjalizowane serwery proxy dysponują duźymi potencjalnymi moźliwościami. Pakiet SOCKS jest standardowym pakietem pośredniczącym w Internecie. Jest on bardzo dokładnie udokumentowany [15]. SOCKS jest pakietem uniwersalnym, który nie kontroluje i rejestruje zdarzeń specyficznych dla poszczególnych protokołów. Umoźliwia kontrolę dostępu według uźytkownika, adresu oraz portu źródłowego i docelowego. Wersja SOCKS5 poza protokołem TCP obsługuje równieź protokoły UDP i ICMP. Zupełnie inne podejście niź SOCKS proponuje natomiast zestaw narzędziowy TIS FWTK. Zawiera on wiele oddzielnych, wyspecjalizowanych serwerów proxy ze wspólnym plikiem konfiguracyjnym. Wspomnieć naleźy równieź o Microsoft Proxy Server. Pakiet ten obsługuje trzy typy pośredniczenia: HTTP, SOCKS oraz Winsock. Pośredniczenie typu SOCKS jest implementacją wersji 4.3a, która obsługuje tylko protokół TCP. Dodatkowo zapewniono obsługę usługi nazewniczej. Winsock to z kolei wyspecjalizowany serwer dla Windows, który modyfikuje środowisko operacyjne po stronie klienta.
EL NINO
Dodano
03.04.2005 18:02:10
klosik007
Dodano:
03.04.2005 17:23:56
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1