Co się stało? błagam pomóźcie

Więc tak, kumplowi zepsuł się cd–rom (LG), nie odtwarzał płyt, coś chyba w srodku grzechtało, ja mamstary cd–rom z compaqa (ro produkcji April 1997), sprawdziłem go u mnie (mam dysk twardy i cd–rom na osobnych taśmach i działa normalnie – zworka na master, płyta Epox, procesor Sempron), podłączam u niego (ma dysk i cs–rom na jednej taśmie, mimo, źe na płycie ma gnaizda na dwie) zworka master i włącza się komputer i napis boot from cd, wyłączam go, przycisk na obudowie, potem przełącznik na zasilaczu, przestawiam zworkę na slewe tak jak na tym popsutym napędzie – dopiero teraz zauwaźyłemi nic nie włącza się tylko płyta główna wydaje dzwięki piiiiiiiiiip odstęp piiiiiiiiiiip i dalej, przełączam zpowrotem i dalej ten dzwik (monitor się nie włacza) teraz nawet jak odłącze dysk twardy i cd–rom dalej piiiiiiiip, piiiiiiiip , jego kongig: AMD Duron 1300MHz , płyta KT266a (tylko to na niej pieze, moźe to chipset?), Karta graficzna Geforce2 zasilacz 180W (chyba, z tego co przeczytałem), przedtem komp mu działał (jeszcze tego samego dnia, cd–rom nie działa juź mu jakieś 2 miesiące), co mogło się stać? co znaczy ten dzwięk, prosze pomóźcie mi, zepsułem mu kompa? błagam pomóźcie mi bo bede miał przerąbane :(

ps. kable sasilające podpięte
ps. moźe przepiąć wszystko do tego grugiego gniazda na IDE? macie moźe jakieś pomysły

Odpowiedzi: 10

IR:
ok, wszystko powyjmowane, poczyszczone i działa, chyba coś był źle podpięty zasilacz, dzięki Wam za pomoc

:shock: tzn jak? wentylem do środka budy? :mrgreen:

Ps. Nie da się wtyki zasilacza inaczej podpiać do MoBo bo... się nie da
Seeker
Dodano
02.06.2005 16:15:49
ok, wszystko powyjmowane, poczyszczone i działa, chyba coś był źle podpięty zasilacz, dzięki Wam za pomoc
IR
Dodano
02.06.2005 01:34:46
heh to ja miałem jakieś dziwne taśmy bo u mnie nawet jak podpiołem nagrywarke (slave) pod wejście na taśmie na którym niby pisąło master to i tak działało. heh sorki za mój bład.

ale do MOBO szła oczywiści dobra wtyka :mrgreen:
adik154
Dodano
01.06.2005 01:06:11
adik154:
jeśli tylko na jednej taśmie bedziesz miał do podpięcia jednego mastera i jednego slave to ciul z opisami na taśmie. Niekoniecznie musisz sie trzymać tego ze na środkowej wtyczce musi byc Master a na koncowej slave i odwrotnie.
Czyzby ? http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=182945#182945
EL NINO
Dodano
01.06.2005 00:59:59
jeśli tylko na jednej taśmie bedziesz miał do podpięcia jednego mastera i jednego slave to ciul z opisami na taśmie. Niekoniecznie musisz sie trzymać tego ze na środkowej wtyczce musi byc Master a na koncowej slave i odwrotnie. Przynajmniej ja tak miałem :mrgreen:

czy moźna w ten sposób zepsuć np. płyte główna, dysk twardy, cd–rom, zasilacz?

ale w jaki?? czyszcząc?? no jeśli bedziesz to czyścił przy właczonym napięciu albo co gorsza szczotką drucianą :P to mozesz... Odłacz kompa od prądu i zabierz sie za czyszczenie, najlepiej wyjmij kartę graficzną przeczyść włóź, po czym wyjmij drugą źecz przeczyśćwłóź i dopiero zabieraj sie za następną. Nie rozbieraj odrazu na częsciwszystkiego bo jeśli nie za bardzo sie łapiesz to sie pogubisz. Taka moja rada dla ciebie, ja jak pierwszy raz czyściłem bebechy kompa ( oj oj kiedy to było) to właśnie w taki sposób :) Powodzenia
adik154
Dodano
01.06.2005 00:44:59
jaki bios – nie mam pojęcia, kolega nie ma ksiąźki do płyty głównej, jutro popróbuje, mam tylko pytanie: czy moźna w ten sposób zepsuć np. płyte główna, dysk twardy, cd–rom, zasilacz? i jeszcze jedno czy w taśmie IDE waźne jest kóra końcówka jest slewe a która master cz y jest to określone (ta bliźej wtyku do płyty głównej to slewe a dalej master–tak mam napisane na kablach ide) jest róźnica do której podłącze dysk twardy, jeśli podepne go np do końcówki slewe a cd–rom do master to coś się stanie? prosze, help me
IR
Dodano
01.06.2005 00:37:14
Kompa rozebrac na czesci pierwsze i rpzeczyscic gruntownie.. Posprawdzac tasmy itp.. Wiatraczki przesmarowac (umnie jak jest juz mu zaciezka to plyta piszczy i nie wstaje)
Ukey
Dodano
01.06.2005 00:20:52
Jaki ten BIOs na tej MoBo ? AMI czy Award – ten pierwszy ma z reguły więcej dzwięków jakieś błędy oznaczające. Ale do rzeczy.
Podociskaj lub wyjmij i jeszcze raz włóź, pamięci, kartę graficzną to tyle póki co
Seeker
Dodano
01.06.2005 00:04:57
zresetuj ustawienia biosa przez wyjęcie bateri z MObo lub przestawienie zworki na MObo. Odepnij wszystko z IDE i spóbuj uruchomić, jeśli nadal będzie "pipać" to sprawdź karte graficzną (wyjmij, przeczysć styki, włóź, dociśnij)sprawdź czy chodzą wszystkie wentylatorki, sprawź w jakim stanie pasta na procku (choć nie śadze zeby tego była wina bo w Duronach tego pokroju raczej nie było takiego systemu zabezpiczeń przed spaleniem procka)... Sam ciekawy jestem czy pomoźe.
adik154
Dodano
31.05.2005 23:58:24
Te Piiii oznaczja ze wystepuje jakis blad ze sprzetem ile jest tych pii i jaki to model (producen mobo) :?:
Ukey
Dodano
31.05.2005 23:45:39
IR
Dodano:
31.05.2005 23:39:25
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1