Co się dzieje ???

Zaczęło się od tego, źe raz – dwa razy na pół godziny ekran mojego monitora robił sie całkowicie czarny – robił sie czarny na jakies – 3–4 sekundy po czym pokazywał sie normlanie pulpit. Z biegiem czasu zrobiło się tak źe zaraz po uruchomieniu systemu sytuacja powtarzała sie, tyle tylko ze z częstotliwością kilka sekund. Wystarczył ruch myszką i obraz robił sie czarny na kilka sekund.. powracał do normalności na jedną czy dwie sekundy i znowu czarny.... Skonczyło sie na tym ze blyskał jak stroboskop... i tylko na sekunde pokazywała sie łączka na pulpicie w systemie XP. Na innych systemach było to samo. Rozebrałem komputer. Okazało sie za na mojej grafice GeForce 5200 128MB w wiatraczku uzbierało sie troche kurzu. Przeczyściłem go spręźonym powietrzem. Pomogło na dzień. Potem choroba powróciła. Co ciekawsze moja karta graficzna po włoźeniu do innego komputera sprawuje sie bez zarzutu. A karta z tamtego komputera (GeForce MX440 64MB) w moim komputerze sprawuje sie równie dobrze. Odpada więc awaria monitora. Moja płyta główna Shuttle AK32L, Duron 1200, 512SDRAM. Pomocy bo nie wiem o co chodzi.

Odpowiedzi: 5

Tak jak pisałem po podmianie kart graficznych było dobrze. Przez około tydzien. W niedziele rano wszystko wróciło do normy, czyli zaniki obrazu, "czarny ekran". Dzisiaj wsadziłem pozyczony zasilacz. Narazie działa. Zobaczymy jak długo. Pozdrawiam.
trzus
Dodano
28.09.2005 01:17:40
klosik007:
Myślę , źe ten monitor ledwo zipie. Stary jest?

Skoro na innej grafie dziala ok to raczej nie pada.. Stawial bym na zasilacz ale niewiem :/
Ukey
Dodano
25.09.2005 23:42:19
Myślę , źe ten monitor ledwo zipie. Stary jest?
klosik007
Dodano
25.09.2005 23:29:43
Programem Everest sprawdź jakie masz napięcia +5V, 3.3V i 12V.
spiderko
Dodano
25.09.2005 12:39:43
czyli wiemy juz ze cos z kartą graficzną lub sterownikami do niej

wykonuj w kolejnosći:
:arrow: przetestuj kompa na obecność wirusów, i robaków internetowych
:arrow: usuń stare sterowniki tym sposobem sposobem
:arrow: wyłącz kompa
:arrow: wykręć karte graficną
:arrow: przeczyść AGP i całą karte, jej styki, wiatrak i jesli mozesz zmień paste termoprzewodzącą między jej rdzeniem a radiatorem na nim
:arrow: włóź karte spowrotem w AGP
:arrow: dla pewności przeczysć/przedmuchaj wtyczke od monitora :P
:arrow: uruchom kompa
:arrow: zainstaluj najlepiej jakies nowe sterowniki (np zassane z www.nvidia.pl )
adik154
Dodano
25.09.2005 12:28:27
trzus
Dodano:
25.09.2005 02:48:56
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1