Co powinny mieć dobre słuchawki.
Witam. Chcę zakupić słuchawki z mikrofonem. Jedyny problem to ten że nie wiem co powinny mieć.
Czy? pasmo przenoszenia [Hz] im większe tym lepsze ?
pasmo przenoszenia mikrofonu [Hz] ?
itp.
Proszę o wyjaśnienie co w słuchawkach powinno być jakie. Nie proszę o podanie słuchawek.
Czy? pasmo przenoszenia [Hz] im większe tym lepsze ?
pasmo przenoszenia mikrofonu [Hz] ?
itp.
Proszę o wyjaśnienie co w słuchawkach powinno być jakie. Nie proszę o podanie słuchawek.
Odpowiedzi: 1
Pasmo przenoszenia w słuchawkach i innych emiterach dzwięku wyraża się w jednostce Hz. Niskie dzwięki (basy) mają niską częstotliwość, powiedzmy że 20Hz to wartość przyzwoita dla urządzeń audio, wysokie tony mają wysoką częstotliwość, przykładowe urządzenie (słuchawki) mogą mieć np. 20kHz w tym przedziale. Czyli pasmo przenoszenia dla naszych wymyślonych słuchawek to 20Hz do 20kHz (20 kilo-Hertzów), Plantronicsy GameCom1 mają takie osiągi.
W przypadku mikrofonu jest podobnie z tym że dolna granica nie jest tak nisko, człowiek nie potrafi wydzielić z siebie tak niskich częstotliwośći, zakres 100Hz-8kHz to wartości całkiem przyzwoite. Czułość mikrofonu także jest istotna, im niższa tym lepiej.
No i muszą być wygodne...
W przypadku mikrofonu jest podobnie z tym że dolna granica nie jest tak nisko, człowiek nie potrafi wydzielić z siebie tak niskich częstotliwośći, zakres 100Hz-8kHz to wartości całkiem przyzwoite. Czułość mikrofonu także jest istotna, im niższa tym lepiej.
No i muszą być wygodne...
Strona 1 / 1
dzięki właśnie oto mi chodziło :)<br>