co obciąźa procesor?

Konfig: AsRock K7S8X, GF4 MX440, Duron 1600, 512 DDR,
HDD 40G 7200, WIN XP HE.
Kiedyś ten problem umieściłem w dziale sprzęt ale teraz sądze źe jest to wina systemu (Prawdopodobną przyczyną miała być zbyt mała ilość RAMu, bo wtady było jej 256Mb). Jak widać teraz jest 512 ale problem bez zmian, a mianowicie:
Po włączeni nawet prostej gry juź po kilku minutach wszystko się tnie a procak obciąźony jest na 100%. Zamknięcie gry nic nie zmienia dalej jedzie 100% aź w końcu nawet mysz nie reaguje.(Restart teź nic nie daje, jedynie całkowite wyłączenie kompa na 2–3 min.)Ostatnio zauwaźyłem źe czasami przydaźa się to nawet przy koźystaniu z Exolorere lub edytora tekstu (no moźe w trochę mniejszym zakresie bo tak na 80–90%). Temperatury są OK: 35–45, anty wirus i ad–aware teź nic.
Błagam moźe ktoś mądrzejszy ode mnie wie o co chodzi?

Odpowiedzi: 12

EL NINO:
Rebe:
D..... blada – kończy mi się zasób pomysłow
Mnie sie teraz zaczyna :mrgreen: .

Nocny ....p(i)taszek :wink:

Tylko wątpliwe coby on tak se spokojnie – ten robal – od tych iluś miesięcy siedział . Choć z drugiej strony...... :?:
Rebe
Dodano
24.07.2004 00:12:25
Juź wkładałem płytkę do napędu ...
Faktycznie tan CClaw.exe cały czas siedzi, ale dlaczego go nie wykrywa Norman.
El Nino moźe będziesz tak cierpliwy i napiszesz po polsku jak tego raz na zawsze się pozbyć.
Buzzy
Dodano
24.07.2004 00:05:20
Rebe:
D..... blada – kończy mi się zasób pomysłow
Mnie sie teraz zaczyna :mrgreen: .

Buzzy, masz zasyfiony komputer i to powoduje takie "zamulenie". Zaraz 3 proces – http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/backdoor.optix.05.html
EL NINO
Dodano
23.07.2004 23:55:46
Odpalasz instalatora z płyty – ignorujesz sugestię naprawy z uźyciem konsoli odzyskiwania. Przechodzisz do zaklepania licencji. Pojawia się – po tej czynności – ekran z informacją, źe znaleziono na dysku wersję windowsa i pytaniem co zrobić – wybierasz "napraw" – "R".
Instalator zastąpi pliki systemu nie ruszając ustawień. Po zakończeniu operacji bedzie trzeba dograć pewnie jakie sterowniki do grafiki i moze coś jeszcze i oczywiście update'y systemu, ale to juź drobiazg.
dostęp do wszystkich programów, który były poprzednio instalowane bedzie zachowany.
Rebe
Dodano
23.07.2004 23:48:58
czynności o których piszesz oczywiście tak. Jeśli masz siłę i ochotę pomęczyć się z tym problemem to podpowiedz jak naprawić system, bez formatowania dysku. chciałbym tego uniknąć bo tam gdzie kupowałem kompa przy instalacji systemu nie podzielili dysku na partycje.
Buzzy
Dodano
23.07.2004 23:44:08
D..... blada – kończy mi się zasób pomysłow –
zakładam, źe takie czynności jak porządki na dysku – defragmentacja , czyszczenie tempów, rejestru itp. robisz.
Zostaje tylko kwestia konfliktu systemu z chipsetem (?) – mało to prawdopodobne, ale chyba nic innego nie moźna przyjąć.
W sumie chyba najpewniej "naprawić" system i zobaczyć czy po takiej operacji bład zniknie, ale to próba leczenia objawu, a nie przyczyny.

Moźe masz kogoś znajomego z taką płytą ? Wtedym oźna by się do niego z Twoim dyskiem wybrać i zobaczyć czy i tam będzie to samo?
Ta opcja to juź tylko chwytanie isę brzytwy.
Nie mam pomysłu.
Rebe
Dodano
23.07.2004 22:58:53
Podstawowy: UDMA typ 5
Pomocniczy: UDMA typ 2
Problem pojawił się po ok 3 miesiącach, a system był instalowany z OEMowej płytki z SP1.
Buzzy
Dodano
23.07.2004 22:46:01
Zacznę od początku – napisąłeś "kiedyś ten problem ........" nie bede sprawdzał dat, ale rozumiem z tego, źe problem występuje od początku?
Jeźeli tak to moźe ot być wina pominięcia przy instalacji wgrania sterowników do obsługi chipsetu płyty głównej. Równieź w wypadku aktualizacji np. do SP1 pliki te mogły zostać nadpisane i w tkaim razie problem mógł się pojawić po takiej aktualizacji.
To jedna z wersji. Kolejną jest ustawienie trybu pracy dysku w trybie PIO – mój komputer – sprzęt – menager urzadzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – bieźacy tryb transferu. Gdyby tam było PIO to by równieź wyjaśniało obciąźenie procesora, a lekarstwem jest w takim wypadku odinstalowanie tego kontrlera i restar.
To z grubsza to o czym pisąłem poprzednio.
Rebe
Dodano
23.07.2004 22:33:56
Zaczynam mało rozumieć z tego co piszesz, ale w Info o systemie (zasoby sprzętowe) wszędzie jest OK. Jak kupiłem ten komp w grudniu 2003 to nic w nim nie zmieniałem (poza dodaniem pamięci i oczywiście update). Co i gdzie mam sprawdzić?
Buzzy
Dodano
23.07.2004 22:25:37
Pytanien iby retoryczne, ale jednak – obsługa chipsetu dograna, dysk pracuje w UDMA itp.?
Jakoś bowiem cąły czas nie wierzę w to, źe to system, a nie sprzęt.
Rebe
Dodano
23.07.2004 22:01:24
Niestety przed chwilą przeprowadziłem tes: wyłączyłem wszystkie procesy związane z Normanem (naliczyłem ich 7) i włączyłem Colina 2. Po około 12 min to co zwykle.
Buzzy
Dodano
23.07.2004 21:46:26
A sprawdziłeś co się dzieje przy wyłączonym normanie ?
Ze screena wychodzi , źe to jedyna rozsądna moźliwość.
Jeźlei okaźe isę, źe wyłaczenie antywirusa poprawi sytuację to bedziesz musiał rozwaźyć jego zmianę na inny.
Rebe
Dodano
23.07.2004 20:57:51
Buzzy
Dodano:
23.07.2004 20:35:30
Komentarzy:
12
Strona 2 / 2