co obciąźa procesor?

Konfig: AsRock K7S8X, GF4 MX440, Duron 1600, 512 DDR,
HDD 40G 7200, WIN XP HE.
Kiedyś ten problem umieściłem w dziale sprzęt ale teraz sądze źe jest to wina systemu (Prawdopodobną przyczyną miała być zbyt mała ilość RAMu, bo wtady było jej 256Mb). Jak widać teraz jest 512 ale problem bez zmian, a mianowicie:
Po włączeni nawet prostej gry juź po kilku minutach wszystko się tnie a procak obciąźony jest na 100%. Zamknięcie gry nic nie zmienia dalej jedzie 100% aź w końcu nawet mysz nie reaguje.(Restart teź nic nie daje, jedynie całkowite wyłączenie kompa na 2–3 min.)Ostatnio zauwaźyłem źe czasami przydaźa się to nawet przy koźystaniu z Exolorere lub edytora tekstu (no moźe w trochę mniejszym zakresie bo tak na 80–90%). Temperatury są OK: 35–45, anty wirus i ad–aware teź nic.
Błagam moźe ktoś mądrzejszy ode mnie wie o co chodzi?

Odpowiedzi: 20

Ostatnio miałem do czynienia z kompem znajomej.
Płyta teź asrock,procek AMD.
Kompletnie sfiksowany sprzęt. Wcięło połowę zbiorów systemowych, tak źe winda nie mogła się podnieść. Chkdsk odzyskał zbiory, win wystartował, ale..., muli go nawet ruch myszką. Komp nigdy nie pracował w necie, wirusów brak, dodatkowo wgrane (poza systemem) moźe ze dwie gierki na krzyź. Po reinstalacji windows odzyskał sprawność ale...
podobnie jak u kolegi który zapoczątkował temat prooces bezczynności 99%, a na dole pokazuje 50–60 , dysk mało nie wyjdzie z obudowy. Za chwilę pokazuje 100% uźycia procka, ale proces bezczynności systemu dalej 99% wtedy to juź nawet mysz przestaje biegać. Reasumując myślę źe to płyta gówna(asrock) wprowadza zamieszanie w systemie.
ps. pamięci przetestowałem, dysk teź, zresztą płyta teź nie pokazuje źadnych błędów
jackow
Dodano
26.07.2004 22:54:42
Moźe w kolejności:
1. Ustawienia Bios:
Primary Graphics Adapter – PCI (takie było jak kupiłem komp ale zmiana na AGP nic nie poprawia)
AGP Data Rate – Auto
AGP Fast write – Enabled
Side Band Addresin – brak opcji (moźe ustawia auto)
2. Martwi mnie to źe w menedźeźe zadań w tym czasie przy GG.EXE uźycie CPU jest 0. Miemniej jednak sspróbować napewno nie zaszkodzi.
3. MKS oczywiście juź skanowałem, ponadto Norman, Ad–aware, Trojan Remover i jak widać na wcześniejszych postach analiza procesów więc to chyba nie wirus. Ale dzięki za chęci.
Pozdrawiam wszystkich i jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę.
Buzzy
Dodano
26.07.2004 17:51:22
Pytales o skaner online: przelec dla pewnosci mks`em.

http://skaner.mks.com.pl
Ivaho
Dodano
26.07.2004 14:22:19
ja mialem u siebie niedawno taka sytuacje (przynajmniej z tego co opisujesz) i u mnie padlo na ... nic innego jak GG.
jezeli znow bedziesz mial taki zjazd wydajnosci sprobuj ubic proces gg.exe i zobacz co sie stanie... u mnie od razu komputer odzyskiwal sprawnosc :)
nie wiem co jest tego powodem w tej szalenczej aplikacji, ale u mnie powodowala takie zjazdy...

pozdrawiam.
imt
Dodano
26.07.2004 13:00:24
Jak masz ustawione AGP w biosie ?
WindA
Dodano
26.07.2004 02:00:24
Całkiem przypadkiem zauwaźyłem w EVEREST coś co wygląda niezbyt ładnie:
Pole Wartość
Właściwości mikroukładu płyty głównej
Mikroukład płyty głównej SiS 746FX

Taktowanie pamięci
CAS Latency (CL) 2.5T
RAS To CAS Delay (tRCD) 3T
RAS Precharge (tRP) 3T
RAS Active Time (tRAS) 6T

Liczba gniazd pamięci
Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (DDR SDRAM)
Gniazdo DRAM nr 2 256 MB (DDR SDRAM)

Właściwości AGP
Wersja AGP 3.00
Stan AGP Wyłączone
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x, 8x
Fast–Write Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone

Producent mikroukładu płyty głównej
Nazwa firmy Silicon Integrated Systems Corporation
Informacje o produkcie http://www.sis.com/products/index.htm#chipsets
Uaktualnienie sterowników http://download.sis.com/index_step1.php

Problemy i Sugestie
Problem AGP jest wyłączone. To moźe zmniejszyć wydajność.

Czy to znaczy źe jednak płyta się wali?

[/b]
Buzzy
Dodano
26.07.2004 01:41:16
Całkiem przypadkiem zauwaźyłem w EVEREST coś co wygląda niezbyt ładnie:
Pole Wartość
Właściwości mikroukładu płyty głównej
Mikroukład płyty głównej SiS 746FX

Taktowanie pamięci
CAS Latency (CL) 2.5T
RAS To CAS Delay (tRCD) 3T
RAS Precharge (tRP) 3T
RAS Active Time (tRAS) 6T

Liczba gniazd pamięci
Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (DDR SDRAM)
Gniazdo DRAM nr 2 256 MB (DDR SDRAM)

Właściwości AGP
Wersja AGP 3.00
Stan AGP Wyłączone
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x, 8x
Fast–Write Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone

Producent mikroukładu płyty głównej
Nazwa firmy Silicon Integrated Systems Corporation
Informacje o produkcie http://www.sis.com/products/index.htm#chipsets
Uaktualnienie sterowników http://download.sis.com/index_step1.php

Problemy i Sugestie
Problem AGP jest wyłączone. To moźe zmniejszyć wydajność.

Czy to znaczy źe jednak płyta się wali?

[/b]
Buzzy
Dodano
26.07.2004 01:41:16
El Nino zerknij mojego screna z pierwszego postu (procesy: 99% bezczynność, uźycie procesora 60), a jak pisałem wcześniej czasami jest to ok. 100% ale to juź wtedy wszystko się muli. Wolana pamięć w tym czasie 121 Mb. Aha screny pochodzą z czasu gdy na pokładzie był 256 Mb. Oczywiście dwie kości.
Buzzy
Dodano
25.07.2004 22:53:59
Jezeli grafika nie ma czujnika, to sprawdzic mozesz jedynie jakims zewnetrznym termometrem – nawet takim elektronicznym z czujnikiem na koncu kabla. Sa takie "samochodowe" po kilkanascie zlotych, tylko nie wiem czy jest sens extra kupowac. Palcem ?
Jesli masz mozliwosc pozycz nawet od kogos inna grafike na probe.
Plyta ? Chyba nie. Sprawdzilbym raczej pamiec. Albo zostawiajac po jednej kosci (nie napisales czy masz jedna czy dwie), albo calosciowo jakims testerem – Memtest czy innymi juz wymienianymi na forum.

P.S. W momencie tego "zamulenia" ogladales procesy ? Ktory tak obciaza ? I ile pamieci pozostaje w tym momencie wolne ?
EL NINO
Dodano
25.07.2004 21:32:57
Jeaszcze dwa pytanka (to chyba tak na zakończenie):
1. Temperatura płyty nie przekracza 44 C ale jak sprawdzić temp. grafiki to nie mam pojęcia.
2. El Nino czy sądzisz źe moźe to być jednak uszkodzenie sprzętowe (np. płyta lub grafika) bo ja zaczynam sie do tego skłaniać, a jaśli tak to na co byś stawiał?
Buzzy
Dodano
25.07.2004 18:35:09
No niestety, co brzmi dziwnie w takim wypadku :wink: , jest czysto.

Piszesz wyzej, ze dokupiles wiecej pamieci – z 256 na 512. Jesli jest w dwoch kosciach, sprobuj potestowac tylko na tej nowszej. Przeczyszczenie slotow pamieci, gniazda grafiki ? Temperatura grafiki ?
EL NINO
Dodano
25.07.2004 18:17:47
El Nino sądzę źe to o to chodzi ale sam tego nie rozszyfruje. Jeśli moźesz to zerknij w wolnej chwili na to:
Logfile of HijackThis v1.97.7
Scan saved at 15:44:34, on 2004–07–25
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32csrss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:WINDOWSSystem32alg.exe
C:NormanNVCBINanda.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:NORMANNvcBIN vcoas.exe
C:NORMANNvcBINNJEEVES.EXE
C:NORMANNvcBIN ipsvc.exe
C:NORMANNvcBINNVCSCHED.EXE
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:WINDOWShtpatch.exe
C:NORMANNvcBINLH.EXE
C:Program FilesJavaj2re1.4.2_03injusched.exe
C:WINDOWSSystem32RunDll32.exe
C:WINDOWSSystem32RUNDLL32.EXE
C:Program FilesGadu–Gadugg.exe
C:NORMANNvcBINNYMSE.EXE
C:NORMANNvcBINNIP.EXE
C:NORMANNvcBINcclaw.exe
C:Program FilesOpera7Opera.exe
C:WINDOWSSystem32 askmgr.exe
C:Documents and SettingsxxxPulpitMagazynProgramyHijackThis.exe

R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.google.pl/
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: (no name) – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 5.0 CEReaderActiveXAcroIEHelper.ocx
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O4 – HKLM..Run: [HTpatch] C:WINDOWShtpatch.exe
O4 – HKLM..Run: [SiSUSBRG] C:WINDOWSSiSUSBrg.exe
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:WINDOWSSystem32NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM..Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM..Run: [NeroCheck] C:WINDOWSsystem32NeroCheck.exe
O4 – HKLM..Run: [Norman ZANDA] C:NORMANNvcBINLH.EXE /LOAD /SPLASH
O4 – HKLM..Run: [SunJavaUpdateSched] C:Program FilesJavaj2re1.4.2_03injusched.exe
O4 – HKLM..Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
O4 – HKCU..Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:WINDOWSSystem32NVMCTRAY.DLL,NvTaskbarInit
O4 – HKCU..Run: [Gadu–Gadu] "C:Program FilesGadu–Gadugg.exe" /tray
O6 – HKCUSoftwarePoliciesMicrosoftInternet ExplorerRestrictions present
O6 – HKCUSoftwarePoliciesMicrosoftInternet ExplorerControl Panel present
O9 – Extra button: Related (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
O9 – Extra button: Messenger (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Messenger (HKLM)
O16 – DPF: {9F1C11AA–197B–4942–BA54–47A8489BB47F} (Update Class) – http://v4.windowsupdate.microsoft.com/CAB/x86/unicode/iuctl.CAB?38192.5081597222
O16 – DPF: {D27CDB6E–AE6D–11CF–96B8–444553540000} (Shockwave Flash Object) – http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
O16 – DPF: {E7544C6C–CFD6–43EA–B4E9–360CEE20BDF7} (MainControl Class) – http://skaner.mks.com.pl/SkanerOnline.cab
Buzzy
Dodano
25.07.2004 17:52:16
Te bledy sa w zasadzie nieistotne dla Twojego problemu. To blahostki.
Zrobilbys sobie jeszcze skan programikiem HiJackThis i sprawdzil co on pokaze. Moze jest cos czego nie widac w Task managerze ?
EL NINO
Dodano
25.07.2004 16:27:44
Instalacja odświeźająca nic nie zmieniła – problem pozostał, co do błędów to widzę źe teź nic nikomu nie mówią. Moźe jednak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, co zrobić zanim zdecyduje się na format C:
Buzzy
Dodano
25.07.2004 14:02:03
Pewnie zaraz tak zrobię jak radził Rebe, ale dodam do tematu jeszcze jedno, a mianowicie od samego początku w dzienniku błędów mam takie wpisy (jest ich od groma):
19 lipca 2004 W32Time
Dostawca czasu NtpClient jest skonfigurowany, tak aby pobierać czas z jednego lub kilku źródeł czasu, jednak źadne ze źródeł jest obecnie niedostępne. Przez 14 min nie nastąpi próba kontaktu ze źródłem. NtpClient nie ma źródła dokładnego czasu.
19 lipca 2004 irevents
Usługa transferu plików przez podczerwień napotkała błąd podczas sprawdzania zmian konfiguracji. Zmiany dokonane w aplecie Łącze bezprzewodowe w Panelu sterowania nie zostaną wprowadzone przed następną sesją logowania. Raportowany błąd: 6.
a ostatnio i taki(teź juź kilka):
23 lipca 2004 DCOM
Model DCOM odebrał błąd %1084 podczas próby uruchomienia usługi EventSystem z argumentami w celu uruchomienia serwera: {1BE1F766–5536–11D1– B726–00C04FB926AF}
Dla mnie brzmi to jak chińszczyzna, ale moźe wam to coś powie.
Buzzy
Dodano
24.07.2004 14:23:29
Buzzy, skoro jest czysto w tych miejscach, mozna przypuszczac nie ma co sie niepokoic. Pozostaje sugestia Rebe o probie naprawy.
EL NINO
Dodano
24.07.2004 14:15:23
Wczoraj juź się poddałem, ale dzisiaj: regedit, robię zgodnie ze wskazówkami El Ninio i symanteca (Removal instructions – od pkt 4)ale w podanych kluczach nie ma u mnie podanych wartości.
Nie wiem, moźe odinstalować Normana, wyczyścić rejestr RegClineram i przeskanować cały komp skaneram online (pytanie jakim?). co o tym myślicie?
Buzzy
Dodano
24.07.2004 11:03:38
Rebe, ja nie twierdze, bo nie ja go zrobilem. Ja tylko pacze co pisze na Symantecu :P :lol: .
Buzzy:
Juź wkładałem płytkę do napędu ...
Tzn. za predki jestem ? Na drugi raz poczekam :wink: .
Buzzy:
Faktycznie tan CClaw.exe cały czas siedzi, ale dlaczego go nie wykrywa Norman.
Cos tam pisze na tej stronie ze wylacza okienka i inne pierdoły miedzy innymi Normana.
Buzzy:
El Nino moźe będziesz tak cierpliwy i napiszesz po polsku jak tego raz na zawsze się pozbyć.
A co tu pisac ? Na poczatku w Technical details pisze co robi a to co interesujace to punkty od pkt 5. Masz opisane miejsca gdzie co dodaje wiec mozna przeszukac zarowno system jak i rejestr w tych miejscach usuwajac podobne rzeczy.

Nastepnie masz Removal instructions – od pkt 4, co usuwac recznie. Do tego mozesz uruchomic kompa w trybie awaryjnym.
EL NINO
Dodano
24.07.2004 00:33:12
Buzzy:
Zaraz, zaraz jest jeszcze zlh.exe ale jak wynika z EVERESTA to są procesy Normana.

Tez miałem tę wątpliwość jak sprawdząłem na poczatku i uznałem źe ot norman, ale skoro EL NINO twierdzi, źe trojan to – aczkolwiek z obrzydzeniem :lol: , ale mu wierzę.
Rebe
Dodano
24.07.2004 00:18:48
Zaraz, zaraz jest jeszcze zlh.exe ale jak wynika z EVERESTA to są procesy Normana.
Buzzy
Dodano
24.07.2004 00:12:51
Buzzy
Dodano:
23.07.2004 20:35:30
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2