co moze byc przyczyna zrywania polaczenia netu przez modem

posiadam lacze telefoniczne i pakiet 15godz tp i co sie polacze to maksymalnie moge byc w neci ok 3 min i jest zerwane polaczenie virua nie ma bo sprawdzalem prosze o pomoc

Odpowiedzi: 10

no chyba tak zrobie i sprawdze u kogos
dzieki za pomoc
kisiol
Dodano
26.09.2004 01:05:44
Ja nie pisałem o kablach w domu tylko o tych poza :) .
Tak sobie myślę źe najszybciej sprawdzisz czy to modem czy linia, jak weźmiesz kompa pod pachę i pójdziesz do kogoś kto równieź uźywa modemu i nie nie ma problemów. Podłączysz swojego i prawie wszystko się wyjaśni
Seeker
Dodano
25.09.2004 23:20:52
modemy mam dwa jeden ma rok drugi jes nowy ale jakij marki to niewiem kable tez mam nowe i telefo odpinalem calkowicie i zostawialem sam modem na lini i tez lipa ale spruboje porzestawiac te ustawienia dzieki za pomoc
kisiol
Dodano
25.09.2004 22:34:54
tak, jak pisal moj przedpisarz ;) zmniejsz predkosc polaczenia. pewnie masz ustawiona 56 lub max'a. zmniejsz na 36 lub 19600.
Szymon Grabiński
Dodano
25.09.2004 14:35:06
kisiol prócz tego co EL NINO napisał w ostatnim poscie , napisz jakich modemów uźywałeś/uźywasz i z jaką max prędkością masz zestawiane połączenia.
Poza tym centrala –analog czy cyfrowa – jak wybiera impulsowo czy tonowo?.
Jesli stara centrala to moźe i stare kable (moźe nawet napowietrzne)
Szukałbym przyczyny w słabej jakości (szumy , duźa tłumienność, słaba izolacja ) przewodów doprowadzających sygnał.
Jak masz to wszystko spięte tzn gdzie masz podpięty tel którego uzywasz w domu?, i jaki jest to telefon?
Jest to o tyle waźne źe moźe wystąpić taka sytuacja źe tel moźe tak obciąźać linię źe następuje spadek napięcia na niej lub jest na granicy takiej którą modem ledwo akceptuje.
Łączysz się za pierwszym razem bez problemu ?
Na początku pytałem o modemy a to dlatego źe są modele które radzą sobie na liniach zaszumionych i takie którym przeszkadza byle co.
Poza tym moźesz zmusić modem do podtrzymywania połączenia nawet gdy sygnałe zaniknie np. o 5 sekund.
w tym celu poszukaj takiej zakładki "zaawansowane ustawienia połączenia"
zaptasz okienko z lewej strony "wymagane do połączenia" i dodtakowo w linii poleceń "dodatkowe ustawienia wpisz:
S10=50

Polecenie to zmusi modem do podtrzymania połączenia nawet gdy sygnał całkowicie zaniknie będzie to 5sekund wystarczająca zwłoka by sygnał porócił
Seeker
Dodano
25.09.2004 09:54:07
kisiol, przegladnij sobie Podglad zdarzen w Panelu sterowania –> Narzedzia administracyjne. Zobacz czy nie ma wpisanych bledow (we wszystkich zakladkach) odpowiadajacych czasowo momentowi wylaczenia/zerwania polaczenia.
EL NINO
Dodano
25.09.2004 00:14:18
nie sluchawki nikt nie podnosi aktywnos jest wlaczona ale nawet mozesz mocno dzialac w neci i w trakcie ci przerwie polaczenie max 3 min mozesz podzialac
kisiol
Dodano
24.09.2004 23:51:55
Zobacz tu – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19904 tylko nie bierz na serio szczegolnie pierwszych debilnych porad.
Tu – http://hardware.hoga.pl/guides/modem/default.asp rowniez jakies porady.

Nie masz przypadkiem ustawionego rozlaczania po chwili nieaktywnosci ? A moze ktos podnosi sluchawke telefonu ?
EL NINO
Dodano
24.09.2004 23:46:44
modemy juz mam dwa i przekladane byly w rozne gniazda i to samo jak rozlacza tak rozlancza nawet windowsa zmianielem na inego i tez to samo
kisiol
Dodano
24.09.2004 23:35:49
Sam modem sprawny ? Szukales innych sterownikow do niego ? Moze przeloz go w inne gniazdo ?
EL NINO
Dodano
24.09.2004 23:29:24
kisiol
Dodano:
24.09.2004 22:49:04
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1