Co lepsze?
Witam
Proszę o poradę, co jest lepsze.
Celeron 1,7 GHz na płycie ASRock M266A, czy
AMD Duron 1,2 GHz na Shuttle AK32A ?
Wiem, źe to byle co i starocie, ale na jednym z nich muszę cos złoźyć chłopakowi do zabawy.
Proszę o poradę, co jest lepsze.
Celeron 1,7 GHz na płycie ASRock M266A, czy
AMD Duron 1,2 GHz na Shuttle AK32A ?
Wiem, źe to byle co i starocie, ale na jednym z nich muszę cos złoźyć chłopakowi do zabawy.
Odpowiedzi: 8
Jasne, ja jeszcze po sklepach nie latałem, ale odwiedziłem kilka sklepów w necie i rzeczywiście moźna coś konkretniejszego dostać. Mnie w błąd wprowadził sprzedawca.
Jeszcze raz dzięki
Jeszcze raz dzięki
Ja teź odwiedziłem sklep z ćwokami bo chciałem kupić jakiegoś proca pod socket A a koleś zaraz do mnie źe to muzealny sprzęt i zaraz mi pokazuje płyte pod 939 i proca za 700zł ja mówię źe nie mam tyle kasy a on dalej swoje...całe źycie z wariatami :PJak byłem w sklepach to w kilku mówili mi źe mają pod socket A durona 1,8ghz moźna nieźle go podkręcić i będzie jakoś chodził :wink:
Dzięki adik154, teraz to wiem więcej. Składam na ShuttleAK32A i szukam mocniejszego "durka" :)
462 to socket A, pod ten socket jest duzooo mocniejszych procków ( semprony, Athlony ), jakiś sklep z "ćwokami" odwiedziłeś
w 478 durona nie wepchasz ( chyba ze na siłe :wink: ).
w 478 durona nie wepchasz ( chyba ze na siłe :wink: ).
Dzięki za sugestie, chociaź nadal mam dylemat. W tych płytach chodzi o gniazda procesorów.
Shuttle AK32A ma Socket462 i kiedy pytałem w sklepie o jakieś mocniejsze procesory, to powiedziano mi, źe takich juź nie ma.
Natomiast ASRock ma Socket478 i mam wątpliwości czy pasował by jakiś Duron, bo w manualu pisze, źe jest on pod Intela.
Moźe teraz ktoś mi jeszcze coś podpowie? Nie mam zielonego pojęcia jakie procesory pasowały by do tych gniazd :oops:
Shuttle AK32A ma Socket462 i kiedy pytałem w sklepie o jakieś mocniejsze procesory, to powiedziano mi, źe takich juź nie ma.
Natomiast ASRock ma Socket478 i mam wątpliwości czy pasował by jakiś Duron, bo w manualu pisze, źe jest on pod Intela.
Moźe teraz ktoś mi jeszcze coś podpowie? Nie mam zielonego pojęcia jakie procesory pasowały by do tych gniazd :oops:
O ile pamiętam to durnie się nieźle kręcą więc moźe kupić jakiegoś 1,6 i kręcić?o tych płytach głównych teź nie mam pojęcia :roll:
Tak naprawdę to zasadniczo nawet ten Celeron moźe być nieco lepszym wyborem. Aczkolwiek nie wiem co masz na myśli mówiąc o kompie zabawy. Do codziennego netu/filmów to chyba ten celek będzie lepszy. Natomiast do gierek oba się nie nadają (z tym, źe tu raczej bym stawiał na Durona... ale jakiegoś szybszego 1,4 lub 1,6GHz)
Moim zdaniem pierwsza opcja, a to dlatego iź ten celeronek jak i amd nie ma za grosz cache (L2) i przynajmniej te więkrze herce będą tu leprzym wyborem.
A co do płyt głównych to nie mogę się wypowiedzieć gdyź nie mam wiedzy o tych modelach (za grosz).
Ale pczekaj na opinię innych (z pewnością zaraz mnie objadą za ten wybór). Niewiedzieć czemu :D
A co do płyt głównych to nie mogę się wypowiedzieć gdyź nie mam wiedzy o tych modelach (za grosz).
Ale pczekaj na opinię innych (z pewnością zaraz mnie objadą za ten wybór). Niewiedzieć czemu :D
Strona 1 / 1